1515

Oppositionen sågar budgeten: ”Häpnadsväckande”

Oppositionspartierna är måttligt imponerade av regeringens höstbudget. ”Det här är en budget som inte tar Sverige i rätt riktning”, säger Liberalernas ekonomiskpolitiske talesperson Mats Persson.

Foto:Jesper Frisk

Inte helt oväntat sågar oppositionen regeringens budget, som presenterades av finansminister Magdalena Andersson (S) på måndagen.

Moderaterna går under parollen ”En budget som inte får ordning på Sverige”.

Särskilt kritiska är Moderaterna till regeringens familjevecka, som ställs emot den ökande gängkriminaliteten och otryggheten i Sverige.

”Den här utvecklingen och problemen som eskalerat de senaste åren måste svensk politik gör något åt. Det går inte att försöka lägga fokus på andra frågor och saker. Regeringens viktigaste uppgift är att människor både känner sig trygga och är trygga”, säger Elisabeth Svantesson, ekonomiskpolitisk talesperson för Moderaterna.

Moderaterna kommer att lägga fram en egen budget och är öppna för att försöka samla stöd för den från samtliga partier, från Vänsterpartiet till Sverigedemokraterna.

Även Liberalerna har tagit till fogsvansen.

”Det här är en budget som inte tar Sverige i rätt riktning”, säger Liberalernas ekonomiskpolitiske talesperson Mats Persson.

Liberalerna saknar satsningar i partiets profilfrågor: skola, integration och klimat. Kritiken mot budgeten kan ses som en positionering inför nästa års val, där partiet försöker ta plats inom de tre politikområdena.

”Det är häpnadsväckande att man presenterar en budget som lever på kredit och som ändå snålar på skolan”, säger Mats Persson.

Mats Persson anser också att regeringen borde ha satsat mer på lag och ordning och stramat åt bidrag, som ett led i arbetet mot brottsligheten.

”Bidragsberoendet föder den kriminalitet vi ser i samhället”, säger liberalen.

Kristdemokraternas ekonomiskpolitiske talesperson Jakob Forssmed anser att budgeten är ”spretig”.

Arbetslöshet, vårdköer, brister i omsorgen och brottsligheten oroar KD. Det är politikområden som med stor sannolikhet kommer att profilera partiet i valet 2022.

”Jag ser en risk att vi är på väg mot en situation där man har gett upp om arbetslösheten och istället bygger ut ett bidragssystem som gömmer och glömmer”, säger Jakob Forssmed.

Sverigedemokraternas Oscar Sjöstedt är särskilt kritisk till faktumet att regeringen än så länge inte har stöd för budgeten.

I sak saknar han pengar till rättsväsendet, pensionerna och kommuner och regioner.

”Om man tittar på vad Sveriges kommuner och regioner prognostiserar så lyckas regeringen inte täcka upp, samtidigt som man har ett av världens allra högsta bistånd där det finns gott om pengar som behövs här hemma”, säger Oscar Sjöstedt.

Samtliga oppositionspartier kommer inom de närmaste veckorna att återkomma med respektive skuggbudget, som kommer möta regeringens budget i en omröstning i december.


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?