Oppositionen redo köra över regeringen igen

Oppositionspartierna ser ut att återigen gå till enad front mot Januaripartierna när man nu ställer sig bakom Moderaternas förslag om åtstramningar i arbetskraftsinvandringen.

Moderaternas partiledare Ulf Kristersson (M) och Maria Malmer Stenergard, migrationspolitisk talesperson, presenterade på måndagen nya förslag rörande arbetskraftsinvandring under en pressträff i riksdagens presscenter.
Moderaternas partiledare Ulf Kristersson (M) och Maria Malmer Stenergard, migrationspolitisk talesperson, presenterade på måndagen nya förslag rörande arbetskraftsinvandring under en pressträff i riksdagens presscenter.Foto:Anders Wiklund/TT

Moderaterna rivstartade vecka sex med att komma med flera förslag om att strama åt arbetskraftsinvandringen.

Regeringen, Centerpartiet och Liberalerna ska inom kort gå ut och presentera den överenskommelse som partierna nått gällande just arbetskraftsinvandring, erfar Dagens industri.

Men Moderaterna hann alltså före och ser nu också ut att samla en majoritet genom den oheliga allians som uppstått mellan Moderaterna, Kristdemokraterna, Sverigedemokraterna och Vänsterpartiet.

”Det finns ingen enskild punkt som jag känner att jag inte kan ställa mig bakom”, säger Kristdemokraternas migrationspolitiska talesperson Hans Eklind om Moderaternas förslag.

Sverigedemokraterna har vid flera tillfällen motionerat i riksdagen kring försörjningskrav – ett av Moderaternas förslag.

Även Vänsterpartiet är öppet för att förhandla om arbetskraftsinvandringen. Det innebär att oppositionen återigen kan lyckas skaka om Januariavtalets partier genom att gå fram med egna förslag.

”Vi tycker att det i grunden är bra att det finns partier, inklusive de som var med och tog fram det nuvarande regelverket, som ser flera av de problem som vi pekat på under lång tid och varnat för”, säger Ali Esbati, arbetsmarknadspolitisk talesperson för Vänsterpartiet.

Ali Esbati, arbetsmarknadspolitisk talesperson för Vänsterpartiet.
Ali Esbati, arbetsmarknadspolitisk talesperson för Vänsterpartiet.Foto:Jesper Frisk

”Vi är positiva till förslag som gör att det inte blir lika lätt som i dag att utnyttja människor i det här systemet.”

Vilka krav Vänsterpartiet kommer att gå fram med i förhandlingarna vill Ali Esbati inte berätta, men han säger att en utgångspunkt för partiet kommer vara att stärka arbetstagarens ställning mot arbetsgivaren.

Hittills har oppositionen fått regeringen, C och L att backa om reformen av Arbetsförmedlingen, man har skrotat det föreslagna ingångsavdraget och skjutit till mer pengar till välfärden.

Den nya lansen körs så långt in i hjärtat som möjligt på Januaripartierna, som sannolikt kan vänta sig fler sabotage i sakpolitiska frågor där oppositionen kan stå eniga.

Ali Esbati säger att Vänsterpartiet, trots skrivningen i Januariavtalet om att Vänsterpartiet inte ska få inflytande i svensk politik, sträckt ut handen till regeringen för att diskutera arbetskraftsinvandringen. 

Men det har blivit kalla handen – vilket resulterar i dagens situation när oppositionen rundar regeringen och samarbetspartierna.

”Vi har helt konkret varit i kontakt med Socialdemokraterna för att få till en diskussion om hur vi skulle kunna utforma politiken, men det har inte lett vidare och det är synd”, säger han.


Innehåll från MicrosoftAnnons

Microsoft om storsatsningen i Sverige: ”Historisk digital acceleration just nu”

Microsoft ser en stark utvecklingspotential för digitala plattformar i Sverige – och öppnar inom kort tre nya datacenter för hållbara molntjänster här.

– Vi är just nu mitt uppe i den mest omfattande tekniktransformationen i mänsklighetens historia, säger Hélène Barnekow, vd på Microsoft Sverige.

Microsofts tre nya svenska datacenter kommer vara bland de mest hållbara i världen när de står klara 2021. Redan från start kommer de att drivas med 100 procent förnybar energi. 

– Vi har tillsammans med Vattenfall utvecklat en modell för att säkra tillgången på förnybar el 24/7, där vi timme för timme kan följa energianvändningen. Dessutom ser vi till att avfallet hanteras cirkulärt, inklusive uttjänta servrar och annan hårdvara, säger Hélène Barnekow.

Datacentren blir världsledande när det gäller säkerhet och teknologi för hållbara molntjänster, kommer att ligga i Gävle, Sandviken och Staffanstorp. Där kommer de att möta upp den växande efterfrågan som finns från organisationer på tillgång till hållbara molntjänster med högre hastighet och tillförlitlighet.

Parallellt med detta görs också stora sociala satsningar på de orter där datacentren etableras.

– Vi satsar bland annat på att ge 150 000 svenskar tekniska kompetensutvecklingsmöjligheter under det kommande året, dels för att fler ska kunna arbeta med IT, dels för att göra det möjligt för fler att vara med på den digitala resan. Mycket av vår framtida livskvalitet hänger ju på vad vi kan ta till oss digitalt, exempelvis inom vård, skola och arbetsliv, säger hon.

Microsoft världsledande på mjukvarulösningar

Microsoft har sedan starten 1975 etablerat sig som pionjär och marknadsledare när det gäller mjukvarulösningar för produktivitet och kommunikation. De senaste åren har det skett en snabb och genomgripande digital transformation med en kraftigt ökande efterfrågan på snabba, säkra och hållbara molntjänster.

För Microsoft ligger fokus inte bara på att ta fram teknik och mjukvara, utan i ännu högre grad på att skapa hållbara och säkra digitala plattformar som kan användas både för storskaliga AI-lösningar till gränsöverskridande samarbeten.

– Sverige ligger långt framme när det gäller innovationer, hållbarhet och IT. Det finns dessutom en stark samverkanskultur. Det har varit viktiga faktorer för vår lokalisering av datacentren och kommer säkerligen också att bli framgångsfaktorer för nya spännande affärer och utveckling av nya arbetstillfällen, exempelvis inom spelindustrin men även inom mer traditionell industri, säger Hélène Barnekow.

Blir en pådrivande kraft

Sverigeetableringen är ett led i Microsofts satsning på att utveckla säkra och hållbara molntjänster för både stora företag, organisationer, offentliga aktörer och privatpersoner.

– Vi är mitt uppe i en digital transformation som för alltid kommer att förändra vårt sätt att verka och arbeta.  I den omställningen vill vi vara en pådrivande kraft och bidra till en positiv utveckling för individer, företag och samhällen, avslutar Hélène Barnekow.

Om Microsoft och hållbarhet 

Microsoft har länge haft en ambitiös hållbarhetsagenda och målen har steg för steg skruvats upp. Senast 2030 ska Microsoft vara koldioxidnegativt och 2050 ska företaget ha kompenserat för all koldioxidpåverkan sedan starten 1975.

Läs mer på: Hållbar digital transformation (microsoft.com)​​​​​​​ 

 

Mer från Microsoft

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Microsoft och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?