Annons

Oppositionen överväger nytt jobbskatteavdrag

Oppositionen försöker enas om ett alternativ till regeringens budget och uppges nu överväga att gå fram med ett nytt jobbskatteavdrag.

M-ledaren Ulf Kristersson.
M-ledaren Ulf Kristersson.Foto:Amir Nabizadeh/TT

Tidigare i höstas meddelade oppositionspartierna till höger, med Moderaterna i spetsen, att de vill gå fram med ett motförslag till regeringens budget.

Utgångspunkten har varit att försöka enas om reformer där partierna gått fram med liknande förslag i sina respektive budgetmotioner.

Till exempel finns en gemensam kritik mot regerings familjevecka, som beräknas kosta 3,5 miljarder kronor.

Oppositionspartierna är även kritiska till flera av regeringens insatser på miljö- och klimatområdet samt olika arbetsmarknadspolitiska insatser.

Istället vill de bland annat skjuta till mer pengar till rättsväsendet och föreslår också större skattesänkningar än vad regeringen har gjort.

Som Di rapporterat tidigare anser de också att skattesänkningarna enbart ska riktas till pensionärer och personer som arbetar.

Nu uppger Ekot i Sveriges radio att oppositionen överväger att gå fram med ett nytt jobbskatteavdrag, i storleksordningen 5-10 miljarder kronor.

Förslaget ska ha remitterats till bland annat Skatteverket, och en tänkbar finansiering uppges vara att slopa den skattesänkning som finns med i regeringens budget, som även omfattar personer som inte arbetar.

Oppositionspartierna har goda förutsättningar att få igenom sitt alternativ, så länge de andra partierna är splittrade.

För att regeringen ska vara säker på att få igenom sin budget behövs stöd från både Centerpartiet och Vänsterpartiet. Men de två partierna har fortfarande inte gett besked om hur de tänker agera i slutvoteringen.

På torsdag i nästa vecka justeras ramarna för nästa års budget av finansutskottet. 

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera