1515
Annons

Oppositionen: Ensamkommande-förslaget måste dras tillbaka

Regeringen bör dra tillbaka förslaget om ensamkommande efter Lagrådets massiva kritik, anser delar av oppositionen. Men migrationsminister Heléne Fritzon (S) vill inte kommentera frågan.

"Mot bakgrund av den här allvarliga kritiken så är min uppfattning att regeringen borde dra tillbaka det här lagförslaget", säger Moderaternas migrationspolitiske talesperson Johan Forssell.

Liberalernas migrationspolitiske talesperson Fredrik Malm instämmer.

"Regeringen bör dra slutsatsen av detta och dra tillbaka förslaget. Den här kritiken är så kraftig att förslaget hotar rättsäkerheten, det är dåligt berett och regelverket är så rörigt att migrationspolitiken inte har någon ordning och reda."

Regeringen förslag innebär en ny möjlighet till uppehållstillstånd för ensamkommande som fått vänta på beslut i 15 månader och som vill studera. Fredrik Malm säger att han har stor förståelse för att många ensamkommande har en väldigt svår situation.

"Men samtidigt så bygger vår migrationspolitik på att om man inte har tillräckligt starka skyddsskäl så måste man acceptera att alla inte får bifall."

Regeringen behöver Centerpartiets stöd för att få igenom en eventuell proposition i riksdagen.

"Centern får svara för sig själva. Jag hoppas att alla partier nu tittar igenom den allvarliga kritik som kommit från Lagrådet och lägger ihop det med vad andra remissinstanser sagt också", säger Johan Forssell.

"Oavsett om man är för en generös migrationspolitik eller för en stram migrationspolitik så måste lagstiftningen vara korrekt."

Centerpartiet vill inte kommentera Lagrådets kritik utan fortsätter att hänvisa till att man ska kommentera förslaget först när regeringens proposition ligger på riksdagens bord. Inte heller migrationsminister Heléne Fritzon (S) vill kommentera Lagrådets kritik.


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?