Annons

Öppning uppåt att vänta i USA

Terminerna för de amerikanska börserna låg på plus inför torsdagens handelsstart efter att ny inflationsoro ledde till en stängning i rött dagen före på Wall Street i spåren av Fed-protokollet.

Statistik före torsdagsöppningen visade att nyanmälda arbetslösa sjönk mer än väntat i förra veckan och det gav terminerna lite skjuts uppåt. 

Vid 15-tiden på torsdagen noterades terminen för Dow Jones industriindex på +0,3 procent, terminen för det bredare S&P 500 hade stigit 0,4 procent och för teknikorienterade Nasdaq 100 med 0,5 procent. 

I onsdagens sena handel vände börserna till minus och stängde svagt ned efter spekulation om att Federal Reserve framöver kommer att strama åt hårdare. 

Amerikanska statspappersräntor, främst i längre löptider, steg på onsdagskvällen efter att Fed publicerat protokollet från FOMC-mötet den 30-31 januari. Den amerikanska tioårsräntan nådde i onsdagens sena USA-handel en ny toppnotering sedan årsskiftet 2013/2014, men har därefter sjunkit tillbaka i torsdagens handel. Dollarn ligger kvar på sin stärkta nivå efter Fed-protokollet,

De asiatiska börserna backade överlag i torsdagens handel med framför allt Tokyobörsen på minus. De kinesiska fastlandsbörserna, som varit stängda för nyårsfirande sedan förra torsdagen, utgjorde undantag och handlades upp. I Europa låg börserna mestadels på minus på torsdagseftermiddagen. Råvarumarknaderna bjöd på lätta minusnoteringar i oljepriset och även lägre basmetallpriser.

Husqvarnakonkurrenten Toro, som tillverkar trädgårdsprodukter och gräsklippare, levererade något högre vinst och försäljning än analytikerna spått men aktien rörde sig inte mycket i förhandeln. 

Biluthyraren Avis Budget Group steg däremot nästan 12 procent på bättre resultat än väntat. Musikströmningtjänsten Pandora Media avancerade också, efter att försäljning och resultat överträffat analytikerprognoserna. 

På torsdagens fortsatta USA-agenda finns Bloomberg konsumentförtroende veckoindex (klockan 15.45), ledande indikatorer januari (kl 16.00), Kansas City Fed index februari (kl 17.00) och samma tid även officiella veckosiffror över amerikanska oljelager. Det väntas också tal från Fedledamöterna William Dudley, Raphael Bostic och Robert Kaplan.

Hewlett Packard, HP, lägger fram kvartalsrapport efter USA-börsernas stängning. 


Innehåll från FastighetsbyrånAnnons

”Det är dags för bindande bud vid bostadsköp”

Bostadsaffärerna skulle kunna bli tryggare för både säljare och köpare ifall budgivningen blev bindande i Sverige. Det menar i alla fall Johan Engström, vd för Fastighetsbyrån. 

Fastighetsbyrån erbjuder tryggare budgivning med BankId 

Du har precis lagt det vinnande budet på drömbostaden. Du och din partner har skålat i champagne och ska nu åka till mäklaren för att skriva på kontraktet. Då brummar det i fickan. ”Tyvärr har säljaren bestämt sig för att gå vidare med en annan köpare.” 

Va? Men det var ju klart?!

Många känner tyvärr igen sig i den här situationen. Andra har upplevt upptrissade budgivningar med anonyma köpare som sedan plötsligt försvinner när priset är tillräckligt högt.

Bidrar till osäkerhet

Johan Engström menar att dessa situationer bidrar till att skapa såväl stor osäkerhet för köpare och säljare, som bristande tillit för mäklaryrket. Inte sällan förekommer rykten och spekulationer om lockpriser och riggade budgivningar. 

– Mäklaren är enligt lag skyldig att presentera varje inkommet bud till säljaren, även om det är anonymt och kommer i sista sekund. Men det föder en hel del onödig stress och osäkerhet för alla inblandade. 

Han poängterar ironin i att vi i Sverige har invaggats i tron att muntliga avtal är lika giltiga som skriftliga – men när det gäller livets största affär är detta som bortblåst. Han menar dock att det kan finnas en potentiell lösning i sikte. 

– I våra grannländer Norge och Danmark använder man sig av bindande bud, och det tror jag vi skulle ha glädje av här i Sverige också. Då blir varje bud mer seriöst och genomtänkt, vilket skulle ge en lugnare budgivning och en ökad trygghet genom hela processen. 

”Marknaden är redo”

I Norge fungerar bindande bud ungefär som ett offertförfarande, att budet måste inkomma inom en viss tidsfrist. Om säljaren accepterar inom den tidsramen är affären i hamn. I Danmark är alla bud hemliga och öppnas vid samma tidpunkt. Gemensamt för de två länderna är att det bud man lägger är juridiskt bindande. Men i Sverige är som bekant ingenting klart förrän kontraktet är påskrivet. 

– Jag tror att det finns stort intresse för bindande bud i Sverige, säger Johan Engström. På Fastighetsbyrån har vi sedan ett par år tillbaka erbjudit möjligheten att lägga bud digitalt med hjälp av Bank-ID, men vi kan fortfarande inte neka anonyma budgivare. 

En snabb titt på inkomna anmälningar till Fastighetsmäklarinspektionen (FMI) bekräftar att det ofta handlar om upplevda oegentligheter med budgivning och lockpriser. Skulden hamnar inte sällan på mäklaren, som i regel alltså bara gör sitt jobb.

– Man kan tro att vi får högre priser genom att spela på osäkerhet. Men jag tror vi kan få bättre harmoni på marknaden om alla vet precis vad som gäller. Bindande bud skulle ge både säljare, budgivare och mäklare en större trygghet och jag tycker att politikerna så fort som möjligt ska utreda hur det skulle kunna utformas på ett sätt som gynnar alla, avslutar Johan Engström. 

Frågor och svar om budgivningar

Mer från Fastighetsbyrån

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Fastighetsbyrån och ej en artikel av Dagens industri

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?