ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS MARKNADSNYTT BEVAKNINGAR
ANNONS

Öppet för skrällseger i Ukrainas val

Ett luddigt partiprogram och systematiskt duckande av journalisternas frågor till trots har tv-komikern Volodymyr Zelenskyj vinden i ryggen inför söndagens presidentval.

Den senaste opinionsundersökningen, genomförd av researchinstitutet KIIS, vittnar om en jordskredsseger för 41-åringen. 72 procent har uppgett att de tänker rösta på Volodymyr Zelenskyj – nästan tre gånger så många som vill se ännu en mandatperiod för den sittande presidenten Petro Porosjenko, dryga 25 procent.

Utanför en vallokal i huvudstaden Kiev säger 81-åriga Galyna att hon röstat på Zelenskyi.

”För att jag är emot Porosjenko”, säger pensionären som inte vill uppge sitt efternamn.

Upptakten till valet har kantats av smutskastning från båda kandidater. I ett försök att vända den dystra opinionen har Petro Porosjenko lovat nya reformer mot den omfattande korruptionen, samtidigt som han kallar Volodymyr Zelenskyj, som gjort sig känd i Ukraina som komiker och skådespelare, för en oseriös pajas med luddiga politiska ambitioner.

Viktoriya Olomutska i Kiev tror att många röstar på Vasyl Goloborodko, som är Zelenskyis rollfigur i den populära tv-serien "Folkets tjänare". Zelenskyi spelar där en lärare som blir president.

”Folk har blivit galna”, säger den 39-åriga Porosjenkoanhängaren som anser att många sätter sitt hopp till en "påhittad karaktär".

Kritik har också kommit från journalistkåren, som under veckan publicerade ett öppet brev till Volodymyr Zelenskyj där de anklagar honom för att aldrig ställa upp på intervjuer, skriver brittiska the Guardian.

Den kandidat som går vinnande ur valet greppar rodret i ett land med stora geopolitiska och ekonomiska utmaningar. Ett långdraget krig mellan proryska separatister och den ukrainska armén pågår i landets östra delar, och ekonomin är kraftigt tilltufsad av omfattande korruption och skyhöga försvarsutgifter.

Vallokalerna väntas stänga klockan 19.00 svensk tid.

Rättad: I en tidigare version angavs felaktig nationalitet på Ihor Kolomojskyj i faktarutan.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer