1515

Operan gör sin första film: ”Man känner inte att man är på Operan”

Den 12 juni blir det urpremiär på det moderna dansverket ”Riptide”, som den isländska koreografen och dansaren Hlín Hjálmarsdóttir har skapat direkt för Kungliga Baletten på Operan. 

Det blir första gången Operan sätter upp en föreställning som film.

Foto: Kungliga Operan/Thomas Klementsson
Foto: Kungliga Operan/Thomas Klementsson
Foto: Kungliga Operan/Thomas Klementsson
Foto: Kungliga Operan/Thomas Klementsson

Riptide betyder tidvattenström och är enligt Hlín Hjálmarsdóttir en hänsynslös, livsfarlig sådan. 

”Verket skildrar utsatthet och utanförskap. ”Riptide” är en naturkraft, och man kan säga att kollektivet är lite som en naturkraft. Det är svårt att hålla en enskild individ ansvarig, utan oftast är det ett kollektiv som agerar. Så jag tyckte att det var en bra titel för verket.”

Martin Bergström, som har gjort scenografi och kostym till verket, håller med.

”Om du försöker kämpa emot en tidvattenström så drunknar du. Du måste slappna av och bara ge efter och simma mot sidan. Det är vad som beskrivs i verket, att det är väldigt svårt att få kollektivet att ändra sig. När det väl börjar eskalera är det nästan omöjligt att ändra riktning.”

Hlín Hjálmarsdóttir säger att verket är lite sorgligt.

”Men det finns också kärlek och ömhet i det, det är skört. Sedan är det väldigt tydligt att det är en individ som blir utstött ur gruppen, som inte är en del av det här samhället. Verket berör också livet och döden.”

”Men dans är en konstform som ska upplevas, alla får göra sin egen tolkning”, fortsätter hon. 

Martin Bergström berättar att när han såg verket med kostym första gången började han gråta.

”Det har inte hänt mig när jag har sett föreställningar förut. Jag blev hänförd och otroligt rörd över hur vackert allting var.”

Musiken är specialskriven av Jacob Haage och Sarah Assbring, med sitt artistalias El Perro del Mar.

”Jag lärde känna dem när vi satte upp en dansperformance på Dramaten för två år sedan. Jag är överlycklig över att de ville jobba med mig igen, jag tycker att deras musik är helt underbar”, säger Hlín Hjálmarsdóttir.

Hon har fått handplocka alla medarbetare i teamet. 

”Jag har själv fått välja, det har varit helt fantastiskt. Jag har valt alla dansarna, Martin Bergström till kostym och scenografi, Linus Fellbom till ljuset och Jacob Haage och Sarah Assbring till musiken. Jag tycker att jag har valt det bästa teamet.”  

Arbetet med Riptide inleddes redan för två år sedan, men har försenats och påverkats ett flertal gånger av pandemin. Trots det blev det stressigt med repetitionerna. 

”Vi skulle ha haft åtta veckor på oss, men i slutändan blev det bara tolv dagar. Jag löste det genom att vara väldigt förberedd, jag hade skapat allt material i förväg så att vi kunde koncentrera oss på andra grejer med dansarna. Det har varit en annorlunda process för dansarna, för oftast skapar man koreografin tillsammans med dansarna.”

Det är första gången som Operan sätter upp en föreställning som film.

”När vi visste att vi skulle hålla stängt bestämde vi att vi skulle spela in föreställningen. Då fanns det ingen anledning att låtsas att det finns en publik, så jag tänkte att det var lika bra att göra en film av det. När man spelar in en dansföreställning får man aldrig samma upplevelse som när man sitter i publiken. Vi skapade en egen värld, man känner inte att man är på Operan.”

Martin Bergström har gjort 30 textila mönster till de tolv dansarna och han har använt över 500 meter återvunnet siden till de scenografiska elementen. 

”Jag har också jobbat med ett speciellt material som man patinerar och förstärker så att det stannar i fryst form. Det ser ut som om materialet rör sig men det har stelnat. Scenografin bygger mycket på den här tekniken att man låter materialet stanna, så att det ser ut som att det har stannat i en fryst rörelse. Vi har haft tillgång till Operans fantastiska ateljéer, som har varit delaktiga från första början. Vi har fått möjlighet att experimentera och testa oss fram”, säger Martin Bergström.   

Verket är 34 minuter långt och visas på Operans digitala scen Operan Play med start den 12 juni. 

”Förhoppningsvis kommer verket även att kunna ses fysiskt på Operan i framtiden, men tid är ännu inte bestämd”, säger Martin Bergström. 

 

 


Innehåll från HP DevelopmentAnnons

HPs EliteBook - säkra kontorsdatorer optimerade för distansarbete

Framtidens arbetsplats kommer troligtvis vara en hybrid, en blandning av kontors- och distansarbete. Därför är det viktigt nu att företagen ser till att medarbetarnas datorer är optimerade för att arbeta på distans, för att säkerställa produktiviteten. 

– Det har verkligen blivit en positiv effekt av en mycket jobbig situation, i och med att företagen har sett under det senaste året att det fungerat för medarbetarna att jobba på distans. Vi är övertygade om att framtidens arbetsplats kommer att vara någon form av hybridmiljö, där vi kommer att se att man både jobbar på kontoret och på distans, exempelvis hemma, säger Niclas Oldmark, produktchef på HP Sverige.

Utöver att företagen sett att det går att driva sin verksamhet i full skala på distans finns det fler fördelar. Som exempelvis att medarbetare slipper långa pendlingsresor till jobbet, vissa arbetsuppgifter presteras bättre i lugn miljö och det blir lättare att få ihop livspusslet med minskad stress som följd. 

– Det som är viktigt är att företagen säkrar upp att medarbetarnas datorer verkligen är optimerade för distansarbete, vilket många kanske inte har hunnit under själva pandemin. Med våra enheter i serien HP EliteBook får du datorer som verkligen är optimerade för hög produktivitet, berättar Niclas Oldmark. 

Datorerna i HP EliteBook-serien har hög prestanda, kraftfulla processorer och batterierna kommer med tre års garanti. Där lång batteritid medför att jobbet kan skötas en hel dag även när det inte finns tillgång till el. Då distansarbetsplatser oftast inte är anpassade enbart för arbete, som en kontorsplats är, så går det också att välja starkare ljusstyrka på panelen. Så att den går att använda även vid starkt solljus, precis som en mobiltelefon.

– Våra datorer i HP EliteBook-serien har dessutom avancerade inbyggda konferensverktyg, med strategiskt placerade högtalare och mikrofoner för att skapa en bra ljudbild för alla som deltar i videomötet. Vi har också inbyggd brusreduceringsprogramvara som gör att störande bakgrundsljud reduceras bort, ljudteknik som vi utvecklat ihop med Bang & Olufsen, säger Niclas Oldmark. 

Du kan välja på sex olika formfaktorer i EliteBook-serien, från 13,3 tum till 15,6 tums datorer. Säkerheten är inbyggd så dina medarbetare kan surfa säkert när de är uppkopplade på externa nätverk, datorerna kommer med HP Sure View, ett inbyggt sekretessfilter som skyddar din skärm från nyfikna blickar, och Camera Shutter, kameran har en inbyggd slutare som gör att den kan täckas för med ett knapptryck. Skärmen kan på vissa modeller vridas 360 grader, så att datorn fungerar som en datorplatta. 

– För att säkerställa en lång livslängd har HP EliteBooks hög servicebarhet, och de är lätta att uppgradera, exempelvis om det skulle behövas mer kapacitet. Och skulle någon av dina medarbetare ha en svajig uppkoppling hemma är det enkelt att i efterhand koppla till en 4G modul. Datorerna i EliteBook-serien är verkligen våra mest avancerade, bärbara kontorsdatorer och de går att konfigurera på många olika sätt, avslutar Niclas Oldmark. 

Om HP

HP skapar innovativa lösningar för att förenkla och förbättra för alla, överallt. Produktportföljen består av hårdvara och programvara inom en mängd produktområden som skrivare, datorer, skärmar och 3D-skrivare. Läs mer på www.hp.com.

Läs mer om EliteBooks 

 

Mer från HP Development

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med HP Development och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?