1515

Opec och Ryssland eniga - håller tillbaka oljan

Oljekartellen Opec och externa producenter, med Ryssland i spetsen, har enats om att förlänga de avtalade produktionssänkningarna. Men avtalet ska utvärderas redan vid junimötet.

"Vi står enade – axel mot axel", säger Saudiarabiens energiminister.

WIEN. Efter snart ett år av sänkta produktionsvolymer har parterna enats om en förlängning med nio månader, till utgången av 2018.

"Vi står enade – axel mot axel", säger Saudiarabiens energiminister Khalid al-Falih bredvid Rysslands motsvarighet Alexander Novak under torsdagskvällens presskonferens

Avtalet slöts mellan Opecs medlemsländer och elva externa producenter, bland dem tungviktaren Ryssland, för att sänka OECD-ländernas lagernivåer till femårssnittet.

I oktober lyckades man för första gången leverera 100 procent av de utlovade sänkningarna. "Jag förväntar mig att gruppens disciplin kommer att bestå under 2018. Vi kommer inte att släppa foten från gaspedalen innan vi är en bra bit inom spannet för lagersnitten som vi har sett när marknaden är hälsosam", säger Khalid al-Falih.

Opec och dess partners slår dock fast att avtalet ska utvärderas redan vid nästa möte.

"Med tanke på de osäkerheter som främst är kopplade till utbud och efterfrågetillväxt så kan ytterligare justeringar övervägas i juni 2018, utifrån utvecklingen på marknaden och framstegen mot att nå balans på oljemarknaden", skriver Opec i sin kommuniké.

Den utvärderingen bäddar ändå inte för ett svårare junimöte, enligt Rysslands energiminister.

"Nej, det tror jag inte alls. Alla formuleringar i beslutet har vi kommit överens om tillsammans, det är konsensus. Formuleringen ger oss ett mycket bra ramverk för framtida samarbete. Jag tror att det skickar ett väldigt tydligt tecken till marknaden om att vi är långsiktiga, att vi siktar på att nå våra mål", säger Alexander Novak till journalister efter torsdagskvällens presskonferens.

Produktionssänkningarna har bidragit till att pressa upp priset på Brentolja till omkring 63 dollar fatet, från bottennivåer på knappt 30 dollar per fat i början av 2016.

Under presskonferensen konstaterade Saudiarabiens energiminister Khalid al-Falih att landet kan sänka mer än sin egen kvot även framöver.

"Det finns ingen anledning att vänta sig att vårt beteende under 2018 ska skilja sig från 2017", säger ministern.

Opec-medlemmarna Nigeria, Libyen och Iran undantogs från sänkningarna när avtalet slöts, då ländernas produktion var lägre än normalt i och med väpnade konflikter respektive sanktioner.

Men på torsdagen gick Libyen och Nigeria med på att inte överstiga årets produktionsvolymer under 2018.

"När vi enades om avtalet i fjol hade Libyen och Nigeria inga produktionssiffror nämnda överhuvudtaget. Nu har våra kollegor i Opec bestämt att de skulle ge en indikation som visar dessa länders tak. Jag tycker att det är ett bra tecken", säger Alexander Novak.

Den saudiske ministern tror på "hälsosamma" lagerminskningar under andra och tredje kvartalet nästa år, "precis som under 2017".

"Vi ska vara smidiga och på tårna. Vi ska träffas igen i juni och inte bara se hur det har gått under första halvåret, utan även titta på utsikterna för andra halvåret 2018. Sedan ska vi justera vår strategi därefter", säger Khalid al-Falih.

Marknaden ansågs redan ha prisat in en förlängning, även om viss oro noterades på onsdagen. Vid klockan 21.00 handlades oljepriserna nära nollan.

Ryssland var det stora frågetecknet inför veckans möten. Dess energiminister Alexander Novak uppgavs vilja inkludera detaljerade uppgifter om hur och när man ska börja runda av de avtalade sänkningarna.

"Vi ser sjunkande lager, en betydande nedgång i volatilitet, och jag är glad att vi även ser ökande investeringar i vår sektor. Men för att kunna återfå balans på marknaden måste vi fortsätta agera i enighet", sa Alexander Novak inför torsdagens möte.

Rysslands fortsatta medverkan beror på rädsla för nya prisfall, enligt Robert McNally, grundare av analyshuset Rapidan Energy Group och tidigare rådgivare till president George W Bush.

"Trots att Ryssland avskyr allt som har med avtalet att göra så minns de januari i fjol, då oljepriset låg under 30 dollar per fat och föll som en sten. Sådana oljepriskollapser skrämmer producenter så pass mycket att de är redo att göra nästan vad som helst för att slippa dem", säger han till Di.


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?