1515

Opec: Nigerias oljeproduktion ska begränsas

Oljekartellen Opec har beslutat att begränsa Nigerias oljeproduktion. Opec uppmanar också flera medlemsländer att genomföra de produktionsnedskärningar som man kommit överens om.

Opec har kommit överens med flera oljeproducerande länder som inte är med i kartellen om en minskning av oljeproduktionen med sammanlagt 1,8 miljoner fat per dag från och med januari i år till och med mars nästa år.

Opec-länderna Libyen och Nigeria har inte omfattats av överenskommelsen, men nu ska alltså även Nigerias oljeproduktion begränsas. Nyheten bidrog till att trycka upp oljepriset med omkring en procent.

Världens efterfrågan på olja kan nå sin kulmen så tidigt som 2024, skriver investmentbanken Goldman Sachs i en rapport.

Förutsättningen är att fordon blir ännu mer bränsleeffektiva, att elbilar slår igenom på allvar, en lägre ekonomisk tillväxt och högre bränslepriser.

Om den starka tillväxten fortsätter i Indien och andra utvecklingsländer kan kulmen skjutas fram till 2030. Men efterfrågan kommer ändå att mattas under det närmaste decenniet i och med att bilar och lastbilar blir bränslesnålare och elbilar blir vanligare, skriver banken.

Den globala elbilsflottan väntas till exempel växa från 2 miljoner fordon 2016 till 83 miljoner fordon 2030.


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?