1515
Annons

Oönskade kackerlackor kostar – ”kräver en stor insats”

Problemen med kackerlackor i restauranger och köpcentrum fortsätter.

”Det här är ett bestående problem som kräver en stor insats av fastighetsägare”, säger Håkan Kjellberg på Anticimex.

2012 hade Kista galleria problem med kackerlackor, 2014 drabbades Skärholmen centrum och tre år senare Arlanda, Solna centrum och Mall of Scandinavia.

Senast i juli rapporterades det åter om kackerlackor i Kista galleria, även om handlare meddelar att situationen har blivit mycket bättre sedan gallerian bytte saneringsföretag, som gör fler kontroller och täpper till utrymmen.

”Det här är ett bestående problem som är jättejobbigt för alla involverade och kan påverka intäkterna negativt”, säger Håkan Kjellberg, skadedjursexpert på Anticimex.

Under de senaste fyra åren har antalet saneringar av kackerlackor ökat från 2 486 till 5 833 per år, enligt statistik från Trygg-Hansa och saneringsbolaget Nomor. Även Anticimex ser under en längre tidsperiod en ökning i antalet saneringar.

Om en restaurang får problem så är risken stor att fler drabbas och det är framför allt den tyska kackerlackan som trivs i kök och restauranger.

”Den största risken är nog obehaget och äckelfaktorn som uppstår när någon hittar en kackerlacka i maten. De kan även bära på sjukdomar och sprida bakterier”, säger Håkan Kjellberg.

Skadedjuren kommer oftast in med matleveranser, importvaror eller resväskor, men kan även bero på hygienbrister.

”Problemet går att lösa men kräver en stor insats från samtliga parter. Fastighetsägare, hyresgäster och saneringsbolag måste ha samma bild och toleransnivå om vad som måste göras.”

Han säger att problemet finns i hela Sverige, men vanligtvis drabbar storstäder värst och ställen med fler större gemensamma ytor.

”Stockholm har många stora gallerior och mattorg så det är inte konstigt att det sker där”, säger Håkan Kjellberg.

Vad kan fastighetsägare göra?

”De ska se till att underhålla byggnaden och ställa tydliga krav på att verksamhetsutövare i lokalerna ska ha skadedjursskydd. Numera kan man även jobba förebyggande genom att installera digitala övervakande system som larmar så fort kackerlackor upptäcks.”

Om man hittar kackerlackor måste man först göra en orsaksanalys och sedan slaviskt följa riktlinjerna för saneringen, säger Håkan Kjellberg.

”Se över städrutinerna. Mer städning och flera saneringar kan behövas. Det kan även vara bra att byta bekämpningsmedel för kackerlackor blir resistenta till slut.”

Dieseln en krona dyrare på två dagar

På torsdagen höjs bensinpriset vid bemannade stationer med 50 öre till 19:58 kronor litern. Dieselpriset höjs med 65 öre till 24:76 kronor per liter.

Foto:Fredrik Persson/TT

Bensinpriset har de senaste två dagarna sammantaget höjts med 65 öre och dieselpriset har under samma tidsperiod höjts med 95 öre.

Oljepriset har under september sjunkit till samma nivåer som i januari i år. Då låg bensinpriset på i snitt 18:34 kronor per liter och dieselpriset snittade på 20:83 kronor.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera