1515

Oncopeptides läkemedelskandidat Ygalo utmanas av genterapi

Genterapi i form av så kallad CAR-T behandling, som skulle kunna bli en utmanare till Oncopeptides läkemedelskandidat Ygalo, har stött på motgångar.

Forskning på blodcancer.
Forskning på blodcancer.Bild:Wong Maye-E

Det framgår av ett pressmeddelande från Nasdaq-noterade Cellectis. Den amerikanska läkemedelsmyndigheten FDA valde att stoppa två fas 1-studier inom studieprogrammet UCART123 som är baserat på genterapin CAR-T. Stoppet av studierna ska ha skett efter att biverkningar ska ha rapporterats från två patienter i studierna där en av patienterna rapporteras ha avlidit efter behandling inom intensivvården.

Studierna inom UCART123 berör behandling av två blodcancerformer inom leukemi. Dels akut myeloisk leukemi som är en av de vanligaste huvudformerna av leukemi hos vuxna och dels den ovanliga och aggressiva leukemiformen blastisk plasmacytoid dendritisk cellneoplasi.

Cellectis uppger att de efter stoppet av studierna arbetar nära utredarna hos FDA för att kunna återuppta studierna efter en ändring i studieprotokollet med en lägre dos av UCART123.

I samband med att Oncopeptides noterades på Stockholmsbörsen i februari i år sade bolagets vd Jacob Lindberg till Nyhetsbyrån Direkt att genterapi i form av CAR-T med till exempel Bluebird Bio är en möjlig utmanare till Ygalo.

"De har väldigt stora problem med det som kallas behandlingsduration. De får ett jättebra svar men sjukdomen kommer väldigt snabbt tillbaka. Så jag tror det är ganska långt bort även på CAR-T sidan att nå någon bred produkt", sade Jacob Lindberg då och tillade att "CAR-T är lite gubben i lådan här. Det finns både stor upp- och nedsida."

Cellectis hade runt 20.30-tiden fallit med 19 procent. Även andra bolag med forskning inom området tappade mark. Däribland Bluebird Bio med en nedgång på 4,4 procent. Gilead Sciences som under förra veckan kom överens om ett köp av Kite Pharma, som har forskning inom CAR-T, för 11,9 miljarder dollar backade 2 procent.

Oncopeptides, vars forskning inte grundar sig på CAR-T, handlades inledningsvis ned under tisdagen men vände upp och stängde nästan 3 procent högre.

Ygalo är Oncopeptides läkemedelskandidat för behandling av blodcancerformen multipelt myelom och befinner sig för närvarande i en fas 3-studie som väntas kunna visa de första resultaten under det andra kvartalet 2019.

 Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?