1515
Annons

Omvänd vinstvarning från Spotlight-bolaget

Spotlightlistade Alphahelix, som har en patenterad teknik för identifiering av virus och bakterier, meddelar att intäkter och resultat ökade kraftigt under det första kvartalet.

Det framgår av ett pressmeddelande. 

Försäljningen beräknas överstiga 6 miljoner kronor (3,6) medan resultatet beräknas överstiga 1 miljon kronor (-922) för kvartalet. 

Ökningen beror till stor del på att Alphahelix säljer utrustning och förbrukningsmaterial som används inom diagnostik, vars efterfrågan ökat under pågående coronapandemin, meddelar bolaget.

Alphahelix publicerar ordinarie delårsrapport för första kvartalet den 23:e april.

Innehåll från InyettAnnons

Håll koll på EU:s sanktionslista i höst: ”Därför bör svenska företag bry sig”

Efter Rysslands invasion av Ukraina pratar alla om EU:s sanktioner, men samtidigt finns det inget stöd för det enskilda företaget att faktiskt följa sanktionslistan – och det är svårt att ens veta i vilken ände man ska börja.

– Därför har vi lanserat en sanktionskontroll som är en automatiserad kontroll mot EU:s sanktionslista. På bara några sekunder får man reda på om företaget man gör eller ska göra affärer med är med på listan, förklarar Magnus Månsson, vd på fintech-bolaget Inyett.

Läs mer om vad EU:s sanktioner innebär för din verksamhet 

Sanktioner är ett verktyg för att sätta press på en stat eller en aktör – och om man bryter mot dem kan straffet bli böter eller fängelse. Utvecklingen i omvärlden har gjort det allt viktigare för svenska företag och organisationer att kontrollera vilka företag och personer man faktiskt gör eller ska göra affärer, men det är också en utmaning. 

– Vad är det egentligen som behöver kontrolleras? Handlar det bara om leverantörer och kunder? Eller bör även associerade företag i en koncern eller associerade personer bakom ett bolag kollas upp? Hur ofta ska man titta igenom listan – och vad gör man med svaret man får? Många företag med verksamheter som normalt inte är förknippad med risk när det kommer till sanktioner, finner sig nu osäkra och frågande till hur man bör agera på bästa sätt, säger Magnus Månsson.

– Bara att hitta vilka listor man ska ha koll på är svårt och att sedan gå igenom alla namn på listorna varje gång man gör en betalning eller skriver på ett avtal är nästintill omöjligt.

Magnus Månsson är vd på Inyett.
Magnus Månsson är vd på Inyett.

”Det handlar om människoliv”

Om man gör affärer med en individ eller ett företag som finns med på en sanktionslista stöttar man allt från krig till terrorverksamhet och penningtvätt. 

– I slutändan handlar det om människoliv, vilket gör själva incitamentet att bry sig om sanktioner enormt stort. De allra flesta företag vill göra rätt för sig, men då måste det också vara enkelt att göra det. 

Gör en koll i realtid

Hela idén med Inyetts automatiserade lösning är att se till att användarna gör affärer med rätt aktörer och att deras pengar inte hamnar i fel händer. Tjänsten flaggar inte bara för aktörer som är med på EU:s sanktionslista utan varnar även för andra typer av risker, misstag och bedrägerier kopplade till leverantörsbetalningar. 

– Om man betalar in många fakturor per dag är det omöjligt, eller i alla fall extremt tidskrävande, att exempelvis kontrollera om leverantören har gått i konkurs, blivit av med sin F-skatt eller är ett aktivt bluffbolag. Men vår lösning kan göra det på ett ögonblick. 

Läs mer om vad EU:s sanktioner innebär för din verksamhet 

 

Mer från Inyett

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Inyett och ej en artikel av Dagens industri

Visselblåsaren Snowden får ryskt medborgarskap av Putin

Rysslands president Vladimir Putin gör visselblåsaren Edward Snowden till rysk medborgare.

Beslutet kommer genom ett presidentdekret som offentliggjordes på måndagen.

Den amerikanske medborgaren Edward Snowden har valt att leva i Ryssland sedan 2013, då han är eftersökt av amerikanska myndigheter för att ha läckt hemliga dokument. 2020 sade han att han skulle söka permanent uppehållstillstånd i Ryssland, men att han skulle behålla sitt amerikanska medborgarskap.

Beskedet om president Putins beslut publicerades på en officiell regeringssida. Snowden var en av 75 utländska medborgare i Ryssland som får ryskt medborgarskap av president Putin.

Snowden läckte omfattande material om USA:s underrättelsetjänst National Security Agency (NSA) och information som den samlat in.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera