1515
Annons

Omtvistat "fartgupp" vid dansk öppning

Från och med i dag går det att äta på både uteserveringar och inomhus på restaurang i Danmark. Men krögarna är inte helnöjda – öppningsreglerna har kompletterats med ett inbyggt fartgupp.

Foto:Fredrik Hagen

För att få slå sig ner vid ett restaurangbord inomhus måste man ha bokat besöket minst en halvtimme i förväg. Detta kallar vissa kritiker galenskap, men näringsminister Simon Kollerup (S) försvarar kravet:

”Du kan likna det vid en väg. Där finns det också ibland gupp som gör att du inte kör för fort och det är ett gupp som vi behöver ha i 14 dagar innan vi förhoppningsvis kan öppna helt”, säger han till Danmarks Radio.

Ett annat krav för inomhusgäster är att de har vaccinerat sig, har antikroppar eller har gjort ett negativt covidtest de senaste 72 timmarna. Detta bevisas genom uppvisande av ett så kallat coronapass, en särskild app i mobiltelefonen. Men uteserveringar undantas från kravet på coronapass.

Dessutom måste restauranggäster som är på stående eller gående fot bära munskydd. Klockan 22 måste all servering avbrytas och klockan 23 måste alla gäster ha lämnat.

Branschorganisationen Horesta har uttryckt att kravet på reservation blir ohanterligt för många av medlemsföretagen och att vissa därför avstår från att öppna för gäster inomhus.

Flera partier i folketinget kräver nu också att bokningskravet ska bort och näringsministern har förklarat sig villig till dialog för att hitta en annan lösning.

I dag lättar också många andra restriktioner i Danmark. Nu blir det fritt fram för tio personer att träffas inomhus, i stället för fem som hittills. För folksamlingar utomhus blir taket 50 personer i stället för det tidigare taket på tio.

Nytt för i dag är också bland annat möjligheten att besöka muséer, konsthallar, bibliotek och större inköpscentrum. Barn och ungdomar kan från och med nu delta i organiserade idrottsaktiviteter inomhus.

Hongkong lättar på karantänregler

Hongkong lättar på karantänreglerna för resenärer från utlandet. Från och med fredag ska inresande sitta i karantän i tre dagar i stället för i en vecka, meddelar den nye ledaren John Lee.

Foto:Phil Bird

Alla som kommer till Hongkong ska från fredag sitta i hotellkarantän i tre dagar. Under följande fyra dagar ska de sedan övervakas och ha begränsad rörelsefrihet, men kunna bo hemma eller på ett hotell de själva väljer.

Tre dagars karantän är den kortaste tiden sedan pandemin startade.

I öprovinsen Hainan i södra Kina rapporteras ytterligare 259 covidfall. Där har runt 80.000 turister strandsatts som en följd av strikta pandemirestriktioner som infördes i lördags.

På ön finns många turister som nu måste testa negativt fem gånger på sju dagar för att få lämna ön.

I hela landet rapporterar Kina 324 nya fall av lokalt överförd smitta och 483 asymptomatiska fall, som landet redovisar separat. Statistiken kommer från kinesiska myndigheter och är svår att verifiera.

Kina håller fast vid sin strikta nollcovidpolitik, där hårda restriktioner fortfarande används för att hålla smittspridningen under kontroll.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera