1515
Annons

Omstridd vänsterpartist utsedd till Årets svensk

Hon är Vänsterpartiets kanske mest omstridda politiker. Amineh Kakabaveh utses till Årets svensk av nyhetsmagasinet Fokus som vill hedra hennes arbete mot klan- och hedersförtryck.

Amineh Kakabaveh.
Amineh Kakabaveh.Bild:Henrik Montgomery/TT

Det har stormat kring henne i massor. Att strida för omstridda frågor har ett högt personligt pris – något Fokus tar fasta på i sin motivering när titeln Årets svensk går till Amineh Kakabaveh.

Hon kallar sig själv Vänsterpartiets enda marxist och är ordförande i organisationen Varken hora eller kuvad, en feministisk och antirasistisk rörelse som fått mycket uppmärksamhet i sitt arbete mot hedersnormer.

Som fjortonåring anslöt sig Amineh Kakabaveh till kurdernas kommunistparti och blev peshmerga soldat i gerillan. År 1991 flydde hon via Turkiet till Västerås, där hon avlade en magisterexamen i socialt arbete.

Sedan 2008 är Amineh Kakabaveh riksdagsledamot för Vänsterpartiet, och den politiska karriären har kantats av allt från mediestormar för kontroversiella uttalanden och hot om uteslutning från partiet, bland annat för att hon aktivt tar ställning mot hederskultur på ett sätt som av vissa grupper anses rasistiska.

I rollen som politiker har hon blivit hårt attackerad för sin rättframhet, bland annat från partitoppen, när hon uttalat sig starkt i frågor om hedersvåld och religiöst förtryck.
Till Fokus säger Amine Kakabaveh att hon är glad över utmärkelsen, och tillägger med tanke på att Fokus chefredaktör är liberal:

”Om liberaler tycker att en marxist och feminist gör något gott för det här fantastiska landet så är det bra. Man kan inte döma alla utifrån ideologi. Vissa moderater har vettigare tankar i enskildheter som hedersfrågan och identitetspolitiken än en del i mitt eget parti”.

Utnämningen Årets svensk initierades av nyhetsprogrammet Rapport 1984, men de lade ned arbetet med detta efter att man insett att det ofta slutade dåligt för de utsedda, exempel är Refaat El-Sayed och Ebbe Carlsson. Sedan 2006 utses titeln av Fokus som tidigare utsett bland annat Sven Erik Bucht (S), artisten Robyn och Johan von Schreeb (svensk läkare och kirurg) till titeln.


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?