1515
Annons

Omstridd oljeledning stoppas i domstol

Den omstridda oljeledningen i North Dakota, USA, har nekats tillstånd av amerikanska myndigheter. Beskedet är en stor seger för Siouxstammen Standing Rock som protesterat mot oljeledningen i flera månader. Det skriver SR.

Protester hos siouxstammen Standing Rock och Sasja Beslik, chef för hållbara investeringar på Nordea.
Protester hos siouxstammen Standing Rock och Sasja Beslik, chef för hållbara investeringar på Nordea.

Myndighetsbeskedet kom sent på söndagskvällen och innebär ett nej till oljeledningen Dakota Access planerade sträckning som går under vattendrag och på mark som Standing Rock betraktar som helig, skriver SR.

Protesterna mot oljeledningen har pågått i flera månader och utöver Standing Rock har även miljöaktivister, krigsveteraner samt musik- och filmstjärnor anslutit sig till protesterna. Flera personer har även skadats i samband med att polis och myndigheter försökt driva bort demonstranter, skriver SR.

Söndagens beslut innebär dock inte att det sista ordet är sagt. Den 200 mil långa ledningen är nästan färdigbyggd och även om man nu ska undersöka alternativa sträckningar lär den juridiska tvisten fortsätta.

I en debattartikel i torsdagens Di uppmanade Standing Rock Nordea, som investerat i företagsobligationer i tre bolag involverade i oljeledningen, att omedelbart upphöra med sina investeringar.

I ett svar meddelar Sasja Beslik, chef för hållbara investeringar på Nordea, att planeringen av oljeledningen är genomförd enligt gällande regelverk, men att de nu kommer göra fältbesök och träffa samtliga intressenter för att skaffa sig en klarare bild.


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?