1515

Omställning i kris: ”Vi gör små mirakel varje dag”

Omställning i kris öppnar upp nya möjligheter. Det var temat när Di Gasell på onsdagen arrangerade den första av tre digitala träffar som ska stötta och inspirera Sveriges entreprenörer att ta sig igenom coronakrisen. 

Foto:Jesper Frisk

Coronapandemin har slungat in Sveriges företag i en helt ny situation. För entreprenören Maria Mattsson Mähl blev det en realitet i mars, berättade hon under Di Gasells första digitala event som hölls på onsdagen. Då försattes nämligen utbildnings- och matchningsbolaget AlphaCE, som hon grundade 2012, i konkurs. 

”Flera konkurrenter har lagt ner, det har varit turbulent senaste tiden och jag visste att vi hade svårt med likviditeten. Så vi var skadeskjutna som bolag, men jag var inte beredd på konkurs”, säger Maria Mattsson Mähl. 

Men trots det har hon inte gett upp. Från konkursboet har hon köpt tillbaka varumärket samt några dotterbolag och avtal, och driver nu företaget vidare i betydligt mindre skala, när personalstyrkan gått från 170 till 22 anställda. 

”Har man startat företag blir det som en familjemedlem. Man är beredd att kriga lite mer och lite hårdare för att hitta lösningar. Förra veckan hjälpte vi 27 personer i jobb, den här veckan kommer vi att hjälpa 30, så vi gör små mirakel varje dag.” 

På plats i gasellstudion fanns också Mellby Gårds vd Johan Andersson, som i början av krisen försatte Lund fashion, där klädbolagen Dea Axelsson och Flash ingick, i konkurs.

”Jag tänker på det och alla medarbetare varje dag, men vi var tvungna att fatta det beslutet. Nu gör vi allt för att stötta våra bolag så att de tar sig igenom det här”, säger Johan Andersson.

Han talade också om vikten att förbereda sig på vad som händer efter corona. 

”Vi kommer att vakna upp till en ny verklighet. Det ser vi redan nu, med minskad fysisk handel och en otrolig ökning av e-handeln.”

Men hur länge krisen pågår är det ingen som vet i dagsläget. Gasellföretaget Aros Kapital, som också är Gasellpartner, berättade under eventet att man i samband med att man analyserat coronariskerna för bolaget också har tagit höjd för att läget som råder nu kan pågå fram till oktober-november. 

”Men vi tror ändå inte på någon jätteökning av konkurser. Våra kunder har varit snabba på att ställa om, permittera personal och hitta sätt för att bibehålla försäljningen.”

 


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?