1515
Annons

Omställning i kris: ”Vi gör små mirakel varje dag”

Omställning i kris öppnar upp nya möjligheter. Det var temat när Di Gasell på onsdagen arrangerade den första av tre digitala träffar som ska stötta och inspirera Sveriges entreprenörer att ta sig igenom coronakrisen. 

Foto:Jesper Frisk

Coronapandemin har slungat in Sveriges företag i en helt ny situation. För entreprenören Maria Mattsson Mähl blev det en realitet i mars, berättade hon under Di Gasells första digitala event som hölls på onsdagen. Då försattes nämligen utbildnings- och matchningsbolaget AlphaCE, som hon grundade 2012, i konkurs. 

”Flera konkurrenter har lagt ner, det har varit turbulent senaste tiden och jag visste att vi hade svårt med likviditeten. Så vi var skadeskjutna som bolag, men jag var inte beredd på konkurs”, säger Maria Mattsson Mähl. 

Men trots det har hon inte gett upp. Från konkursboet har hon köpt tillbaka varumärket samt några dotterbolag och avtal, och driver nu företaget vidare i betydligt mindre skala, när personalstyrkan gått från 170 till 22 anställda. 

”Har man startat företag blir det som en familjemedlem. Man är beredd att kriga lite mer och lite hårdare för att hitta lösningar. Förra veckan hjälpte vi 27 personer i jobb, den här veckan kommer vi att hjälpa 30, så vi gör små mirakel varje dag.” 

På plats i gasellstudion fanns också Mellby Gårds vd Johan Andersson, som i början av krisen försatte Lund fashion, där klädbolagen Dea Axelsson och Flash ingick, i konkurs.

”Jag tänker på det och alla medarbetare varje dag, men vi var tvungna att fatta det beslutet. Nu gör vi allt för att stötta våra bolag så att de tar sig igenom det här”, säger Johan Andersson.

Han talade också om vikten att förbereda sig på vad som händer efter corona. 

”Vi kommer att vakna upp till en ny verklighet. Det ser vi redan nu, med minskad fysisk handel och en otrolig ökning av e-handeln.”

Men hur länge krisen pågår är det ingen som vet i dagsläget. Gasellföretaget Aros Kapital, som också är Gasellpartner, berättade under eventet att man i samband med att man analyserat coronariskerna för bolaget också har tagit höjd för att läget som råder nu kan pågå fram till oktober-november. 

”Men vi tror ändå inte på någon jätteökning av konkurser. Våra kunder har varit snabba på att ställa om, permittera personal och hitta sätt för att bibehålla försäljningen.”

Innehåll från AccountorAnnons

Planering minskar fastighetsägares administration

Fastigheter med många bolag i koncern har ofta kapacitetsutmaningar på våren. Kompetenskraven för att hantera ränteavdragsbegränsningar eller skatteoptimera fastigheterna är höga. Har du haft det tufft i vår, börja planera hösten redan nu.

Anna Rosengren, Senior advisor på Accountor där hon hjälper många fastighetsbolag med ekonomiarbetet, har följande tips för din planering.

– Se över kompetensbehovet för administrationen under året. Utöver det vanliga ekonomiarbetet, planeras förvärv, omstruktureringar eller fusioner? Kartlägg företagets tillgängliga resurser och kompetens. Komplettera dina resurser med experthjälp vid tillfälligt svårare transaktioner. Se över dina ekonomiska flöden. Automatisera de ekonomiska flödena. Säkerställ att företaget gör rätt gällande hanteringen av moms och ränteavdragsbegränsningar, skatteoptimeringen av fastigheterna eller Inkomstskattprocessen. Här kan fastighetsbolaget och koncernen spara mycket pengar, så är du osäker kan det vara kostnadseffektivt att ta hjälp. 

Rätt kompetens för alla tillfällen är en utmaning för många

– Att ha en egen momsspecialist, en skattespecialist och en koncernspecialist går oftast inte att motivera för ett fastighetsbolag. Men vi har det på Accountor. Jag och mina kollegor gör endast detta för olika fastighetsbolag, vi är därmed spetsigare i vår kunskap än personer som är allmänkunniga inom ekonomi. Det är vårt jobb att alltid vara uppdaterade på alla nya regler inom t ex momsområdet och se till att våra kunder använder reglerna på det för dem mest förmånliga sättet, säger Anna. 

Accountor försöker ständigt förändra processerna till det bättre och ligger i framkant gällande automatisering av flöden. De ser till så man arbetar effektivt med sin ekonomi. 

– Många företag tycker att de har en effektiv process och är ganska digitala. Men jag har sett att vi ofta kan göra stor skillnad genom att göra ytterligare effektiviseringar. Många fastighetsbolag är dessutom för små för att ha både de effektivaste processerna och de bästa systemen. När vi samarbetar kan de följa med på våra system och utarbetade processer och får på så sätt en liknande position som större fastighetsbolag. Vi har specialistkompetens och ger gärna råd och stöd till våra kunder i komplexa frågor. Vi är t ex bra som stöd vid förvärv och försäljningsprocesser. Till de fastighetsbolag som haft det svårt att hinna med årshanteringen på våren vill jag avsluta med att säga: Oavsett om det är för ett specifikt tillfälle, eller en större del av arbetet, lämna bort dessa arbetsuppgifter till experter, så kan du ägna er åt annat. 

Läs Accountors information till fastighetsägare här. 

Om Accountor:
Accountor är en av norra Europas största fullservicebyråer inom ekonomi, lön och HR. I Sverige stöttar 300 anställda på 8 orter företag med tjänster som innebär trygghet, avlastning, rådgivning, långsiktighet och tillfälle att utvecklas. Accountor har specialistkompetens inom fastighetsekonomi och hjälper företag till en mer effektiv ekonomi och effektivare processer.

Läs mer om Accountors tjänster här. 

Mer från Accountor

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Accountor och ej en artikel av Dagens industri

Lockheed Martin får jättekontrakt på 7 miljarder dollar

USA:s försvarsdepartement meddelade under natten till lördag svensk tid att amerikanska försvarsjätten Lockheed Martin får ett kontrakt värt 7,6 miljarder dollar motsvarande dryga 77 miljarder kronor.

Ett amerikanskt F-35
Ett amerikanskt F-35Foto:Harald Tittel/AP

Totalt ska Lockheed Martin tillverka 129 nya stridsflygplan av modellen F-35, dock i olika variationer, till flera grenar inom det amerikanska försvaret. 16 stycken av modellen F-35A ska också säljas till utlandet.

Produktionen av planen kommer framför allt ske i Texas, men även till viss del i andra delstater.

Lockheed Martin stängde till kursen 434,24 dollar i fredags, före nyheten släpptes. Aktien har till skillnad från börsen i övrigt haft en positiv utveckling under året och är upp cirka 22,5 procent. 

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera