1515
Annons

Omsättningen har mångdubblats – nu prisas styrelseordföranden

Under Eva Swartz Grimaldis tid på snabbväxande Apotea har omsättningen mångdubblats flera gånger om. Nu tilldelas hon Guldklubban som bästa styrelseordförande för onoterade bolag. 

”Gör man sitt jobb rätt ska man vara dödstrött efter ett styrelsemöte”, säger vinnaren.

Eva Swartz Grimaldi.
Eva Swartz Grimaldi.Foto:Cornelia Jönsson
Eva Swartz Grimaldi tilldelas Guldklubban som bästa styrelseordförande för onoterade bolag.
Eva Swartz Grimaldi tilldelas Guldklubban som bästa styrelseordförande för onoterade bolag.Foto:Filip Erlind

”Det är väldigt roligt för mig personligen, men det är också viktigt att man lyfter styrelsearbetet. Att man förstår hur seriöst det är. Vi har sett genom åren att det kan gå riktigt illa om man inte är ordentligt insatt i styrelsearbetet”, säger vinnaren Eva Swartz Grimaldi.

Eva Swartz Grimaldi har varit ordförande i Apotea sedan 2016. Bolaget har expanderat snabbt, och i somras nådde nätapoteket en värdering på 10 miljarder kronor. 

Serieentreprenören Pär Svärdson grundade Apotea tillsammans med fem före detta kollegor, efter att ha sålt nätbokhandeln Adlibris till Bonnier 2011. Eva Swartz Grimaldi satt som ledamot i styrelsen i ett halvår innan Pär Svärdson frågade om hon ville bli ordförande.

”Många undrar nog vad jag gör i apoteksbranschen, men jag och Pär känner varandra sedan tidigare. Vi var i bokbranschen samtidigt och satt i några styrelser tillsammans”, säger Eva Swartz Grimaldi. 

”Pär är synnerligen begåvad, han har huvudet rätt påskruvat affärsmässigt, men har också en viktig moralisk och etisk kompass.”

Hur ofta hörs ni?

”Vi hörs ofta mellan styrelsemötena, nästan varje vecka i olika frågor. Med ett tillväxtföretag kommer många organisatoriska tankar. Vi har en väldigt nära relation. Jag tycker generellt det är viktigt att man har en stor öppenhet mellan vd och ordförande”, säger Eva Swartz Grimaldi och fortsätter:

”Det är ensamt på toppen, det är viktigt att han har någon som bryr sig bara om honom. Som ordförande har man också en mer psykologisk roll. En vd ska kunna ringa och ha kräkhörna om det behövs, och få uppmuntran och stöd.”

Eva Swartz Grimaldi lämnade jobbet som vd på bokförlaget Natur & Kultur 2011. Sedan dess har hon bland annat fattat ordförandeklubban i Doberman och Norstedts. Under sina sju år på det 200-åriga bokförlaget vände hon bolaget genom att rekrytera en ny vd och genomföra smärtsamma nedskärningar.

Förutom rollen som ordförande i Apotea är Eva Swartz Grimaldi även ledamot i Ilija Batljans fastighetsbolag SBB och rekryteringsfirman Michaël Berglund, arbetar som konsult genom ett eget företag, och håller utbildningar inom styrelsearbete. Men att hon skulle vara ett styrelseproffs är ett epitet hon värjer sig mot.

Vad anser du är det viktigaste i din roll som ordförande?

”Jag brukar säga att om man har gjort sitt jobb rätt, då ska man vara dödstrött efter ett styrelsemöte. Att vara ordförande är att ha enormt fokus på gruppen och att den fungerar. Man måste vara väldigt uppmärksam på hur alla fungerar som människor, en ordförandes roll att se till att alla åsikter kommer fram.”

Pandemin gav Apotea en rejäl skjuts, som ökade omsättningen förra året med 50 procent till 4,2 miljarder kronor. Bland storägarna finns, förutom Pär Svärdson, Creades, Alecta och Ernströmgruppen.

”Att bygga ett företag i sån enorm expansion, men ändå behålla sin grundanda är något vi har diskuterat mycket i styrelsen. Pär och hans gäng är supervassa på logistik, och i styrelsen har han många med lång erfarenhet av företagande, vi är rätt många som är över 60 år. Den kunskapen är väldigt bra, ett utmärkt komplement till stark entreprenörsanda.” 

Läs även: Börsrusat 1.300 procent – Jacob Wallenberg får Guldklubban 

Apotea värderades nyligen till 10 miljarder kronor i en transaktion. När går ni till börsen?

”Jag svarar som Pär, det är naturligtvis en möjlighet men inget som är aktuellt här och nu. Det finns för- och nackdelar med det, och det finns andra vägar. Vi har ett mål om att vi ska bli Sveriges största apotek. Vi må vara stora på nätet, men vi är långt ifrån att vara största apotek. Det finns mycket kvar att göra.”

Samtidigt som pandemin gav apoteksbranschen på nätet en ordentlig skjuts, kom illavarslande rapporter om medarbetare som kände sig övervakade och stressade på Apoteas lager i Morgongåva. 

”Redan innan pandemin hade vi börjat fundera på hur vi organisera chefsskiktet, en bra arbetsplats med 900 personer är svårt att få till. Samtidigt var vi en samhällsbärande aktör, och det var otroligt viktigt att få ut mediciner.”

För att hinna med den kraftigt ökade efterfrågan nyanställde Apotea 300 personer, men kort därpå anklagades nätapoteket för bristande arbetsmiljö, och facket Unionen inledde en utredning. Pär Svärdson medgav att det förekommit felaktigheter och Apotea inledde ett åtgärdsprogram.

”Det var fullständigt förståeligt och rätt från medarbetarna. Vi hann helt enkelt inte med, det är klart att det inte är kul att jobba då. Vi hade väldigt många korta styrelsemöten kring hur vi skulle hantera allt. Det var en kämpig tid.”

Hur agerar du i en sån situation?

”Det är jobbigt och tungt, men jag är väldigt van vid svåra situationer”, säger Eva Swartz Grimaldi och syftar på sin tid som ansvarig utgivare på TV4.

Under tiden på tv-kanalen hanterade hon bland annat tsunamikatastrofen, diskoteksbranden i Göteborg och 11 september.

”Jag är lugn, men jag inte så lugn så att jag är dum i huvudet. Men jag tror att det är ganska skönt att hålla mig i handen när det blåser.”

 

 


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?