1515
Annons

Omröstningen för riksrättsåtal mot Trump har inletts

Donald Trump väntas ofrivilligt skriva historia som den enda USA-president som ställts inför riksrätt två gånger.

Inte heller den här gången lär han fällas. Röstningen om åtalet är inledd.

Foto:Alex Brandon

Det demokratledda representanthuset samlades klockan 15 svensk tid för ta ställning till den formulerade åtalspunkten: anstiftan till uppror. Detta på dagen en vecka efter att upprörda Trumpanhängare stormade kongressen och fem människor miste livet. Ytterligare en person, en polis, uppges ha tagit livet av sig till följd av händelsen.

Voteringen om det fyrasidiga åtalet inleddes strax före klockan 22 svensk tid. Den föregicks av en lång debatt med flera känslosamma inlägg som visar hur djupt politiskt splittrat landet är.

Representanthusets talman, demokraten Nancy Pelosi, skrädde inte orden:

”Vi kan inte fly från historien. Vi vet att USA:s president har anstiftat den här revolten, denna beväpnade uppvigling.”

”Han måste bort. Han är en klar och nuvarande fara för nationen som vi älskar. Presidenten måste åtalas.”

Pelosi manade demokrater och republikaner att rannsaka sina själar och fråga sig bland annat om ”presidentens krig mot demokratin är i linje med konstitutionen”.

Republikanernas minoritetsledare Kevin McCarthy är emot ett åtal, men medgav i debatten att Trump har ett ansvar för den våldsamma attacken:

”Han skulle omedelbart ha fördömt mobben när han såg vad som utspelade sig.”

Men McCarthy varnade också för att ett framhastat åtal vore opassande. I stället förordade han att kongressen formellt klandrar Trump, om än mer i form av ett symboliskt fördömande.

”Jag tror att det skulle vara ett misstag att åtala presidenten på så kort tid.”

Ett åtal kommer att splittra landet ytterligare, enligt McCarthy.

Partikollegan Tom Cole var inne på samma linje och tryckte på vikten av att finna en väg fram mot läkning av det uppslitande såret i amerikansk politik.

”I stället rör sig representanthuset i en oberäknelig riktning i en stympad process som inte ger ledamöterna tid att begrunda allvaret i tillvägagångssättet”, sade han enligt BBC.

Att riksrättsåtalet kommer att godkännas är ställt bortom allt tvivel; det räcker med enkel majoritet och Demokraterna har majoriteten i kammaren. Lägg därtill att minst sju republikaner sagt att de tänker rösta ja, enligt CNN.

Trump själv kallar skeendet för en fortsättning på ”häxjakten” i landet och varnar för att den kommer att så split.

Senast Trump ställdes inför riksrätt var i december 2019. Då anklagades han för att ha försökt pressa Ukrainas ledning att gräva fram oegentligheter om den nu tillträdande demokratiske presidenten Joe Bidens son.

Nu anklagas Trump för anstiftan till uppror, bland annat med hänvisning till det tal han höll kort innan hans anhängare stormade Kapitolium.

Men att presidenten, bara dagar innan han lämnar Vita huset, skulle fällas ser i nuläget inte särskilt troligt ut.

När representanthuset godkänt riksrättsåtalet går det vidare till senaten, som agerar domstol och avgör om Trump är skyldig eller inte. För att Trump ska fällas krävs att två tredjedelar av de närvarande senatorerna röstar för, vilket innebär att minst 17 republikaner måste gå emot partiets president – om alla är på plats.

Vid den förra processen röstade enbart en republikansk senator, Mitt Romney, för fällande dom. Men nu kan det vara annorlunda. Tidningen The New York Times har publicerat uppgifter om att partiets mäktige majoritetsledare Mitch McConnell skulle vara för riksrätten. Frågan är om han i sådana fall kan övertyga tillräckligt många partikamrater om den linjen?

Frågan är minst sagt komplex. Lägg därtill att senaten i nuläget har uppehåll i arbetet fram till den 19 januari, vilket är dagen innan Biden tillträder och Trump avgår.

McConnell lät på onsdagskvällen meddela att han inte hade för avsikt att tidigarelägga senatens arbete. Beslutet innebär att riksrättsprocessen kommer att överlappa Joe Bidens första tid som president.

Det kan verka märkligt att dra en president som har så kort tid kvar inför riksrätt, men åtgärden kan ha mer än symbolisk betydelse. Senaten kan enligt grundlagen nämligen rösta för att den anklagade i framtiden inte får inneha en folkvald position eller åtnjuta vissa pensioner.

I representanthuset har Republikanernas tredje högst rankade ledamot, Liz Cheney, meddelat att hon är för riksrättsåtalet.

”En president i USA har aldrig gjort sig skyldig till ett större förräderi”, säger Cheney i ett uttalande med hänvisning till Trumpanhängarnas attack mot kongressen.

Bland övriga republikaner som stödjer den linjen finns John Katko från New York, Adam Kinzinger, en känd Trumpkritiker från Illinois, och Fred Upton från Michigan.

Representanthuset har också manat vicepresident Mike Pence och regeringen att avsätta presidenten genom det 25:e författningstillägget, som kan användas om en president anses vara oförmögen att sköta sitt ämbete. Men enligt Pence är det inte aktuellt.


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?