Omröstning om Donald Trumps skuld kan ske redan klockan 21 på lördagen, svensk tid.
Den förre presidenten uppges ha varit nöjd med försvarets plädering under fredagen.
TT
Text
Foto:J. Scott Applewhite
USA:s förre president Donald Trumps advokater behövde endast tre timmar för att föra fram sitt försvar under fredagens riksrättsförhandlingar i senaten. Det gör att det troligtvis blir omröstning i skuldfrågan redan under lördagen.
Riksrätten återupptas klockan 10 på förmiddagen lokal tid – och en omröstning kan ske klockan 15, skriver CNN, alltså klockan 21 svensk tid. Tiden är preliminär och kan komma att ändras.
Donald Trump var mer tillfreds med fredagens insats av sina advokater än tidigare i veckan under riksrätten. Det uppger en källa i hans riksrättsstab till CNN.
USA:s förre president ska i tisdags ha blivit arg och besviken på sin försvarsadvokaten Bruce Caster prestation. Caster fick kritik från flera republikaner, som ansåg att han hade svamlat alldeles för mycket och varit ofokuserad.
Under fredagens tre timmar långa försvarsanförande var Trump betydligt nöjdare, enligt källan.
För att Trump ska dömas för anstiftan till uppror måste två tredjedelar av de 100 senatorerna rösta för att den förre presidenten är skyldig, vilket betyder att 17 republikaner måste rösta emot honom.
Om Trump mot förmodan döms kommer en påföljande omröstning att hållas där ledamöterna ska ta ställning till om han ska förbjudas att ställa upp presidentval igen. Då räcker det med en enkel majoritet.
TT
Innehåll från Planon SoftwareAnnons
Fastigheters avgörande påverkan på CO2-utsläpp
Enligt Sveriges officiella statistik har utsläppen av växthusgaser från uppvärmning av bostäder och lokaler minskat kraftigt sedan 1990. Hela 93 procent har det gått ned. Trots det finns mycket kvar att göra. Företag och organisationer kan i hög grad bidra till att minska de globala koldioxidavtrycken genom att arbeta smart med sina kontorslokaler. Något som är avgörande för hela organisationens hållbarhetsarbete.
Peter Ankerstjerne, Chef Strategy Officer, på Planon Software menar att det finns stora möjligheter för företag och organisationer att påverka bolagets övergripande hållbarhetsmål genom att omvandla kontoret till en smart arbetsplats.
– För att minska sin klimatpåverkan behöver man först skapa en baslinje som visar vilka utsläpp man gör. När det är etablerat kan man börja förändra, säger han.
Möjligheter med hybridsamhället
När det gäller transporter, företagsresor och pendling har det redan skett stora förändringar efter pandemin. Detta eftersom kontoret främst används som ett nav för att umgås, kommunicera och ha möten. Men mycket går att göra i den dagliga driften för att minska klimatpåverkan. Att byta till grön el är en sak. Annat är att jobba smartare med uppvärmning, belysning, städning och sophantering.
– Ska man verkligen städa utrymmen varje dag som inte används? Ska tomma utrymmen värmas upp? Den här typen av frågor har blivit ännu mer aktuella i det nya hybridsamhället där delar av en kontorsfastighet bara används vissa dagar i veckan.
– Med hjälp av smarta system som till exempel mjukvara så kan man följa mönster på hur människor arbetar. Se vilka ytor som används och automatisera avstängningen av belysning, värme och luftkonditionering där det är tomt. Och minska sina CO2 Footprints på ett enkelt och långsiktigt sätt. Om man sedan vill sätta igång detta automatiskt när någon använder byggnaden eller en tid innan så att det är ett bra inomhusklimat när arbetsdagar börjar kan man bestämma själv, säger Peter Ankerstjerne.
Smart sätt att möta utmaningar
Några av utmaningarna som han ser när det gäller minskning av CO2 är att många organisationer inte känner till hur detta hanteras eftersom de hyr sina kontor. Eller att de saknar teknik och kunskap om vad som är möjligt att göra.
– En bra start är att inventera nuläget och att investera i rätt teknologi för de delar som går att automatisera. Men i framtiden borde man designa och konstruera nya byggnader i enlighet med FN:s klimatmål.
Om Planon: Planon är en globalt marknadsledande leverantör av mjukvara för smarta byggnader som tillhandahåller de nödvändiga verktygen för att skapa en hållbar och koldioxidneutral framtid. Vi skapar användbara och meningsfulla insikter för framtidstänkande verksamheter.
Rapport om hållbar framtid Det finns stora möjligheter för verksamheter att bidra till en hållbar framtid genom att förbättra driften av fastigheter, arbetsplatser och dess tillgångar. Frost & Sullivan ger värdefulla insikter gällande socialt ansvar, medarbetarnas förväntningar, kostnadsbesparingar och trender som leder vägen till en mer hållbar verksamhet.