1515

Omröstning om nödläge kan trigga Trumpveto

Kommer senaten att rösta ja till att häva president Trumps utlysta nödläge vid USA:s södra gräns, det som syftar till att frigöra pengar för en gränsmur?

Sker det lär Donald Trump använda sitt veto för allra första gången.

”Det är ingen hemlighet att användningen av nödlägeslagen har resulterat i en rejäl diskussion”, sade senatens republikanske majoritetsledare Mitch McConnell på onsdagen enligt tv-kanalen NBC.

”Allt kommer att ställas på sin spets på torsdag.”

Det är då senaten röstar om den stopplag som det demokratledda representanthuset redan gjort tumme upp för. I förra veckan stod det klart att minst fem republikaner gått över till demokraternas sida och skrivningen har därmed goda utsikter att gå igenom i senaten.

Blir stopplagen verklighet avbryter den det nödläge Trump utlyste den 15 februari för att frigöra pengar för sitt kanske viktigaste vallöfte: bygget av en gränsmur mot Mexiko. Innan dess hade presidenten misslyckats med att få loss motsvarande 50 miljarder kronor för muren i budgetförhandlingar med kongressen.

Men även om stopplagen godkänns av senaten kommer Donald Trump sannolikt att ta kål på den genom sitt presidentskaps första veto. För att köra över ett sådant krävs två tredjedelar av kongressledamöternas röster och det har inte stopplagens anhängare.

Att det ska behöva gå så långt är dock en rejäl prestigeförlust för presidenten. Dessutom har nödläget även utmanats i domstol som konstitutionsvidrigt och den processen är långt ifrån avgjord.

De republikanska kongressledamöter som stödjer stopplagen har olika skäl för det. Vissa anser att det är fel av presidenten att på så sätt flytta om i statsbudgeten, eftersom det är kongressen som fattar beslut om anslag. Andra anser att det utlysta nödläget utgör ett "farligt" prejudikat, att en framtida demokratisk president skulle kunna göra detsamma och hänvisa till exempelvis klimatkrisen eller behovet av tuffare vapenlagar.

Klart är att frågan är olustig för många republikaner, som inte vill tvingas ta ställning till "sin" presidents utlysta nödläge. Lägg därtill att Vita huset utövar stark press på republikanska senatorer: Bland annat lockas det med en möjlig reform av 1970-talslagen National Emergencies Act, så att framtida demokratiska presidenter inte ska kunna använda nödläget på samma sätt som Trump.

President Trump har länge hävdat att såväl brottslingar som knark flödar över USA:s södra gräns och att en mur är det enda sättet att stoppa det. Resonemanget har ifrågasatts av bedömare.


Innehåll från Ikano BostadAnnons

Så blir nya bostadsområdet i Stockholm

Just nu växer ett helt nytt bostadsområde upp sex minuters cykelväg från Stockholm. Fokus ligger på gemenskap och trygghet – bland annat genom nya digitala verktyg, gemensamma ytor och kvadratsmarta lägenheter.  

Läs allt om hur den nya stadsdelen Årstahusen växer fram 

Totalt ska det bli över tusen lägenheter, både bostadsrätter och hyresrätter. Området Årstahusen, som ligger mellan Liljeholmstorget och Årsta centrum, var tidigare ett industriområde men omvandlas nu till bostadskvarter med fokus på att förenkla vardagen för de som flyttar in. 

– En stor del av enkelheten ligger i platsen. Det finns otroligt bra kommunikationer med tvärbana och bussar och en cykelväg som går hela vägen till Södermalm, dit det tar sex minuter att cykla. Så småningom kommer också en tunnelbanestation, säger Josefine Wikström, bostadsutvecklingschef på Ikano Bostad. 

”Hemma” växer

Men det ska också vara enkelt att bo i Årstahusen eftersom all service kommer att finnas på plats. Det finns redan en F-9-skola i området och det byggs flera lokaler för förskolor. I bottenplanen på husen finns möjligheter för café och gemensamma ytor. 

– Vi ser i studier att det vi kallar ”hemma” inte längre definieras så snävt som det egna huset eller den egna lägenheten. ”Hemma” kan lika gärna vara de närmaste kvarteren. Vi bär ändå stora delar av våra liv i våra devices och caféet runt hörnet kan lika gärna bli mitt hemmakontor som ett extra vardagsrum. Odlingslådor på gården blir precis som en egen trädgård och i gemensamhetslokalerna kan man ha sin studentskiva. Det gör att vi behöver utveckla närområdet på lite andra vis än vad vi gjorde för tio år sedan , säger Josefine.   

Appen underlättar kontakt

Andra ledord för utvecklingen av Årstahusen är gemenskap och trygghet. De blandade boendeformerna skapar möjligheter för människor i olika faser i livet att hitta en bostad och med gröna gårdar och gemensamma utrymmen är förutsättningarna för att lära känna sina grannar bättre. Man har också digitala verktyg som ska underlätta kontakterna mellan boende.

– Det blir lättare att ta kontakt med grannarna när det görs digitalt. Man kanske behöver låna en borr eller undrar om någon kan passa ens katt när man reser bort. Att ta kontakt via appen innebär en lägre tröskel, det har vi märkt i de områden där den redan används. Dessutom är den bra ur ett hållbarhetsperspektiv, eftersom den uppmuntrar till dela saker och tjänster snarare än konsumtion, säger Josefine. 

Hittills har 278 lägenheter färdigställts i Årstahusen och innan årets slut påbörjas inflyttning av ytterligare 170 bostäder. Under hösten startar försäljningen av nästa projekt, som är ett 26 våningar högt hus. Detta är det tredje kvarteret av fem i området. I samma kvarter byggs hyresrätter med inflyttning 2023. 

Ikano Bostad är en långsiktig och engagerad bostadsutvecklare och fastighetägare – läs mer här 

Mer från Ikano Bostad

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Ikano Bostad och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?