Annons

Omröstning bromsar Kinas makt – örike väljer att tillhöra Frankrike

HONGKONG. Kina har successivt ökat sitt inflytande bland mindre länder i Stillahavsregionen, men mötte ett bakslag på söndagen.

Nya Kaledonien, ett litet örike öster om Australien, röstade nej till självständighet för att i stället fortsätta ha ekonomiskt och militärt stöd av Frankrike.

En vallokal i Noumea, Nya Kaledonien, på söndagen.
En vallokal i Noumea, Nya Kaledonien, på söndagen.Foto:Mathurin Derel

Frankrikes president Emmanuel Macron kunde dra en lättnadens suck efter att en majoritet, 53 procent, av de röstberättigade på öriket Nya Kaledonien valde att stanna under fransk flagg.

”Väljarna har sagt sitt. De bekräftade sin önskan Nya Kaledonien förblir en del av Frankrike. Som statschef välkomnar jag med en djup tacksamhet denna uppvisning av förtroende för republiken ”, sa Emmanuel Macron i ett tv-uttalande.

Men valet att förbi franskt var inte bara ett resultat av förtroende för Paris, utan en oro för alternativet. Kinas skugga har konstant vilat över valet, enligt bedömare som Di har talat med.

Nya Kaledonien erhåller årligen bidrag på motsvarande 13 miljarder kronor från Frankrike, motsvarande 15 procent av territoriets BNP, vilket skulle försvinna om territoriet blev självständigt. Territoriet är också beroende av Frankrike för militärt försvar.

Men det är Kina som är örikets största handelspartner. Exporten till Kina uppgick motsvarande 9 miljarder kronor 2018, mer än till alla andra länder sammanlagt. 

Nya Kaledonien sitter på världens fjärde största tillgång av nickel, som dominerar territoriets export. Nickel används bland annat för att tillverka rostfritt stål.

”Det finns en legitim och allvarlig oro kring de ekonomiska konsekvenserna att rösta för självständighet”, säger Anna Powles, forskare vid the Centre for Defence and Security Studies vid Massey University i New Zealand, till Di.

”Utan Frankrikes bidrag hade Nya Kaledonien tvingats finna en alternativa partner, och Kina vore den naturliga partnern.”

Kina har successivt ökat sitt inflytande i Stillahavsregionen. Supportrar av lägret att förbli franskt har varnat att Nya Kaledonien skulle bli som en ”kinesisk provins” om de bröt med Paris.

Nya Kaledonien är ett geopolitiskt känsligt territorium. Frankrikes president Emmanuel Macron är i samtal om att skapa en allians med Australien och Indien i regionen – något som Kina inte tycker om. 

Kina skulle också kunna använda ökat inflytande över Nya Kaledonien som medel i dispyten kring omtvistade vatten i Sydkinesiska sjön, enligt bedömare.

”Den geopolitiska konkurrensen mellan främst USA och Australien [å ena sidan] och Kina [å andra] har absolut ökat i Stillahavsområdet”, säger Anna Powles.

Emmanuel Macron har tidigare varnat för att Kina ”bygger ut sitt herravälde steg för steg, ett herravälde som kommer att inskränka våra friheter och möjligheter” i Stilla havet.

Peking har samtidigt ökat pressen på Stillahavsöarna att bryta diplomatiska relationer med Taiwan, vilket både Salomonöarna och Kiribati gjorde förra året. Kina är i dag den näst största bidragsgivaren till regionen efter Australien, enligt tankesmedjan Lowy Institute.

Söndagens val var den andra av tre utlovade folkomröstningar. Det förra genomfördes 2018 och 57 procent valde då att förbi franskt. Den främsta anledningen att bryta sig loss har varit för att kunna skapa och stärka en nationell identitet bland ursprungsbefolkningen. Nya Kaledonien har varit fransk koloni sedan 1853.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Innehåll från RegSmart Life ScienceAnnons

Stort behov av regulatorisk kunskap inom läkemedelsindustrin

Marie Gårdmark, Farm Dr, vd och grundare och Agneta Larhed, Farm Dr, senior konsult och grundare, RegSmart Life Science.
Marie Gårdmark, Farm Dr, vd och grundare och Agneta Larhed, Farm Dr, senior konsult och grundare, RegSmart Life Science.

En möjliggörare med gedigen regulatorisk grund från både myndighet och industri. Så beskriver RegSmart Life Science grundare, Marie Gårdmark och Agneta Larhed, bolaget som hjälper både företag och forskare med allt från produktutveckling till regulatoriska frågor. 

Det var redan på apotekarutbildningen vid Uppsala universitet som Marie Gårdmark och Agneta Larhed lärde känna varandra. I dag har Marie en bred bakgrund inom läkemedelsutveckling och regulatoriska frågeställningar och Agneta har stor erfarenhet inom formuleringsutveckling av läkemedel – en riktigt bra kombination enligt de själva: 

– Vi kommer båda från tjänster på Läkemedelsverket. Jag var chef för tillståndsverksamheten rörande läkemedel och Agneta var vetenskapligt ansvarig inom området farmaci och bioteknologi. Under våra år på myndigheten såg vi att det fanns ett stort behov av regulatorisk kunskap inom industrin, framförallt bland småföretagare och forskare. Det sådde fröet till RegSmart. När erbjudandet kom att starta ett bolag tillsammans med Center for Translational Research så kändes det som ett enkelt beslut, säger Marie Gårdmark, Farm Dr, vd och grundare. 

– Det som gör oss unika på marknaden är vår bredd. Vi balanserar regulatoriska, vetenskapliga och kommersiella behov och förutsättningar vilket är värdefullt i arbetet med så väl tidig utveckling som inför marknadsgodkännande. Jag och Marie kompletterar varandra och vi har ett bra helhetsperspektiv med fokus på företagens mål, tillägger Agneta Larhed, Farm Dr, senior konsult och grundare. 

Använda riktlinjer på rätt sätt

Just helhetsperspektivet är extra viktigt poängterar Marie Gårdmark. Det gäller att utgå från vilka produkter som bolaget faktiskt vill ha ut på marknaden i slutändan – något som mindre företag inte alltid tänker på: 

– De blir lätt uppslukade av den fas som de befinner sig i just nu och inför de problem de möter dagligdags. Genom att istället ha ett klart affärsmål med sin produkt från start, blir det lättare att förstå vad man behöver göra för att nå dit. Här är det viktigt att veta hur man kan ta hjälp av riktlinjer och regler under resans gång för att uppnå sina kommersiella intressen, säger Marie Gårdmark. 

Men, det handlar inte bara om att läsa riktlinjer – det  gäller också att förstå sammanhanget, säger Agneta Larhed. RegSmarts roll är att vara lösningsfokuserade och deras arbete går snarare ut på att förstå syftet med riktlinjerna, och hjälpa kunden att förstå vart lagstiftningen är på väg. 

– Då får man bättre koll på vad man behöver eller inte behöver göra, och kan se både närliggande risker och möjligheter i utvecklingsarbetet. Vi har tre ledord som vi utgår från: vetenskaplighet, regulatorisk relevans och fit for purpose. Fit for purpose innebär att man utgår ifrån det man vill uppnå och därefter bestämmer vilka studier eller tester man ska göra istället för att bara hålla sig fast vid en riktlinje och göra som man alltid har gjort, säger Marie Gårdmark. 

Stort engagemang och framåtanda 

I augusti firar bolaget ett år och utvecklingen har varit över de båda grundarnas förväntan. De har nyligen rekryterat tre nya spetskompetenser som ska täcka upp inom dels det medicintekniska området, dels inom läkemedelstillverkning. 

– Det är väldigt roligt att få ta del av så många spännande idéer från företag och forskare som jobbar med alla dessa fantastiska utvecklingsprojekt inom läkemedel och medicinteknik. Det finns ett sådant engagemang och en stark framåtanda, vilket är härligt att kunna vara en del av! säger Agneta Larhed.

– För oss är det viktigt att bidra till utvecklingen av life science-sektorn i Sverige och det är något som vi gör på olika sätt. Det kan till exempel handla om att hjälpa små forskande företag med regulatorisk kunskap så tidigt som möjligt i utvecklingsprocessen. Det regulatoriska behöver inte förhindra eller försvåra – det gäller bara att fokusera på sin produkt och se möjligheterna, avslutar Marie Gårdmark.

Fakta RegSmart Life Science
RegSmart Life Science AB bildades i augusti 2019. Företaget är en del av koncernen Center for Translational Research tillsammans med Clinical Trial Consultants, Lablytica och ClinSmart. I dagsläget har företaget fem anställda och kontor i Uppsala. RegSmart täcker regulatoriska frågeställningar för både läkemedel och medicintekniska produkter och har en global inriktning med fokus på den europiska och amerikanska marknaden.
EXTERN LÄNK: Läs mer här 

Mer från RegSmart Life Science

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med RegSmart Life Science och ej en artikel av Dagens industri

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?