1515
Annons

Omikron slår ut delta snabbt: ”Fascinerande”

Halterna av coronaviruset i avloppsvattnet har ökat mycket kraftigt på kort tid och omikronvarianten konkurrerade ut deltavarianten på flera håll i landet redan i början av januari.

Foto:Laurent Gillieron

Detta enligt resultat från forskningscentret SEEC (Swedish Environmental Epidemiology Center), som är ett samarbete mellan SLU, KTH, Karolinska institutet och Uppsala universitet.

Förekomsten av coronaviruset i vattnet ökar på alla orter som undersöks av SEEC, där en kraftig ökning syns från tiden före jul till nu. De undersökta orterna är bland annat Stockholm, Malmö, Uppsala, Örebro, Umeå, Kalmar, Enköping och Knivsta.

Förekomsten av omikron har analyserats särskilt i Umeå, Uppsala, Örebro och Kalmar mellan vecka 50 i fjol och vecka 2 i år.

I Umeå gick andelen omikron från noll till 100 procent mellan vecka 50 och vecka 1. I Uppsala och Örebro tog det till vecka 2.

Det var enbart i Kalmar som deltavarianten detekterades i knappt mätbara nivåer vecka 2.

”Det är fascinerande att se hur snabbt och totalt omikron har tagit över spelplanen”, säger SLU-forskaren Maja Malmberg i ett pressmeddelande.


Alla över 65 år erbjuds fjärde dos

Foto:Erik Mårtensson/TT

Personer som är 65 år eller äldre rekommenderas nu att ta en fjärde dos vaccin mot covid-19, skriver Folkhälsomyndigheten i ett pressmeddelande. 

Dessutom omfattas personer mellan 18-64 år med måttlig till allvarlig immunbrist.

Nu närmar det sig fyra månader sedan personer som är 65 år eller äldre fick sin senaste vaccindos, enligt Folkhälsomyndigheten. Den andra påfyllnadsdosen, eller den fjärde vaccindosen, bör tas från det att fyra månader har gått sedan senaste vaccinationstillfället. För personer med immunbrist kortas tiden till tre månader.

Sedan tidigare har personer som är 80 år eller äldre erbjudits en fjärde dos men nu utökas alltså åldersspannet.

”Eftersom vi fortfarande ser en betydande smittspridning både i Sverige och i andra länder i kombination med att vaccinskyddet nu börjar avta i denna grupp är det motiverat att erbjuda fler åldersgrupper en andra påfyllnadsdos”, säger Karin Tegmark Wisell, Folkhälsomyndighetens generaldirektör, i pressmeddelandet.


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?