Hoppa till innehållet

Annons

Om oss

Foto: Joey Abrait

Dagens industri har cirka 150 anställda och en omsättning på cirka 750 miljoner kronor. Vd för Dagens industri är Anders Eriksson och chefredaktör är Peter Fellman. Dagens industris redaktion producerar både den rosa dagstidningen och veckomagasinet Di Weekend.  

På di.se och Di Digital jobbar cirka 30 personer som, tillsammans med printupplagan, jobbar för att ge Di-läsaren de senaste nyheterna inom näringslivet samt fördjupningar och analyser dygnet runt i både text-, rörligt- och podd-format.

Försäljningen på Dagens industri sköts av två avdelningar: upplaga och annons. Övriga avdelningar är ekonomi, it, tryck och distribution samt hr.

DEN ROSA TIDNINGEN 

Dagens industri är Nordens största affärstidning med 288.000 läsare per dag (Orvesto Konsument 2021:2). Med Sveriges främsta ekonomijournalister och analytiker levererar Dagens industri varje dag ett arbetsverktyg som är viktigt för att nå framgång i affärslivet, på finansmarknaden och privatekonomiskt. 

Dagens industri berättar om det svenska och internationella näringslivet på ett kvalificerat, men samtidigt lättillgängligt sätt. Tidningen är orädd i sitt förhållande till makten. Dagens industris redaktion får heller aldrig glömma att affärer är roligt och att tidningen ska vara underhållande. Som Sveriges främsta affärstidning är det också viktigt att Dagens industri tar ställning för näringslivet i de frågor som engagerar landets företagare.

Dagens industri grundades 1976. Under de första åren hade tidningen tydligt fokus på teknik, men 1983 övergick Dagens industri till att bli en affärstidning med fokus på företag och börs. Strategibytet blev grunden till Dagens industris framgångsrika upplageutveckling.

DI.SE 

Di.se lanserades 1994 och är i dag Sveriges överlägset största ekonomisajt med cirka 700.000 unika besökare varje vecka på desktop och drygt 500.000 via mobilen. di.se är en av landets största mediesajter totalt sett.

Di.se är flerfaldigt prisbelönt. I juni 2019 utsågs sajten för nittonde året i rad till bästa ekonomisajt i börsanalytikernas och företagsledarnas årliga rankning (Svensk Image/Hallvarsson och Halvarson).

I dag erbjuder di.se sina läsare hela spektrumet av ekonominyheter. På sajten finns nyheter om börs, sparande, skatter, försäkringar, bilar, boende, politik och mycket mer. Och varje dag publiceras färska börsanalyser och nyhetskommentarer.

Under 2015 och 2016 började di.se att ta betalt för sina artiklar. Detta har inneburit att analyser och ett större antal nyhetsartiklar publiceras innan papperstidningen går i tryck och kan läsas av inloggade prenumeranter.

Sedan 2008 är webb-tv en viktig del av sajten. Under vinjetten Di TV publiceras dagligen tv-inslag på sajten.

2015 lanserades Di Digital med fokus på technyheter. 

DI WEEKEND 

Di Weekend är Dagens industris helgmagasin. Tidningen kommer ut på fredagar tillsammans med Dagens industri. Här kan du läsa intervjuer med aktuella näringslivs- och samhällstoppar, breda reportage och personliga berättelser. Varje vecka skriver vi om nya bilar och trender inom bilbranschen.

Vi bevakar nyheterna i vinvärlden och väljer ut guldkornen. Di Weekends erfarna och uppskattade Krogguide uppdateras varje vecka med nya restaurangrecensioner. Här kan du också läsa hotelltester och ta del av Jan Gradvalls guide till samtidens bästa musik, film, teater och litteratur.

Bland de områden som vi regelbundet bevakar finns bland annat mode, underhållning, design, psykologi och hälsa, innovation och forskning.

Di Weekend har en egen redaktion med cirka 15 medarbetare men även Dagens industris reportrar och korrespondenter bidrar till magasinet. Tidningen har i dag 261​.000 läsare, varav knappt 40% är kvinnor (Orvesto Konsument 2021:2).

Tidningen utkommer med 48 nummer per år, även under sommaren.

DI GASELL OCH DI KONFERENS

Sverige behöver tillväxt, och Sveriges entreprenörer behöver inspirerande förebilder. Därför utser Dagens industri de snabbast växande företagen i landet till Gaseller. Gasellföretagen är mästare både på lönsam tillväxt och på att skapa nya jobb.

Vid våra prisutdelningar över hela landet medverkar en lång rad entreprenörer och näringslivsprofiler som delar med sig av sina erfarenheter. Varje vår arrangeras dessutom Gasellträffar runt om i landet, där framgångsrika företagare bjuder på tips och inspiration.

Här hittar du allt om Di Gasell! 

Di Konferens arrangerar konferenser för det nordiska näringslivet. Våra konferenser byggs runt aktuella och spännande program med starka personligheter – tillika de mest framträdande beslutsfattarna, visionärerna och strategerna från svenskt, nordiskt och internationellt näringsliv.

Besökarna får ta del av initierade, intressanta och tankeväckande analyser av högaktuella ämnen. Utöver nya kunskaper, fördjupning i aktuella debatter och effektivt nätverkande får de även lyssna på intensiva, underhållande och stimulerande paneldiskussioner – ofta ledda av Dagens industris egna experter och journalister.

Vill du veta mer om Di Konferens? Klicka här! 

Dagens industri är en del av Di-gruppen. Där ingår även varumärkena Dagens Medicin, Fastighetsnytt, Tidningen Byggindustrin, Aktuell Hållbarhet, Dagens Media, Resumé, Medievärlden, Privata Affärer, Dagligvarunytt och Dagens Samhälle. Sedan april 2019 är Di:s chefredaktör Peter Fellman även affärschef för hela Di-gruppen. 

Innehåll från Flex ApplicationsAnnons

Verktyget som hjälper till att säkra jämställda löner

Linda Tesell, produktchef på Flex Applications.
Linda Tesell, produktchef på Flex Applications.

Lika lön för lika arbete. Det är det tydliga syftet med den lönekartläggning som alla bolag är skyldiga att göra enligt lag. Men för många företag är jobbet både tidskrävande och svårt, eftersom de saknar stöd för det i sina system. I dag finns dock ett smart verktyg som gör kartläggningen betydligt lättare.

Extern länk: Checklista – här är stegen i en lönekartläggning 

Alla arbetsgivare är enligt diskrimineringslagen skyldiga att varje år göra en lönekartläggning. Den ska göra det enklare att upptäcka osakliga löneskillnader mellan kvinnor och män som utför lika eller likvärdigt arbete. Den ska också hjälpa företagen att åtgärda och förhindra löneskillnader som har ett samband med kön.

Automatiserar och förenklar

Lönekartläggning är med andra ord ett viktigt verktyg för att säkra jämställda löner. 

– Men i dag är det tyvärr en hel del arbetsgivare som skjuter kartläggningen åt sidan, kanske för att de upplever den som krånglig och tidsödande. De saknar stöd för detta i sina system, vilket försvårar arbetet mycket, säger Linda Tesell. 

Hon är produktchef på Flex Applications, ett HR- och lönebolag som har utvecklat ett komplett, molnbaserat personalsystem med tidrapporter, reseräkningar, bemanning, lön och HR-processer. Systemet används i dag av drygt 8 000 bolag i Norden.  

– Vårt system gör det enkelt att hantera allt som rör lön och HR. Och den här nya modulen  automatiserar och snabbar upp hela processen kring lönekartläggning – från förberedelse och arbetsvärdering till analys och handlingsplan. Det gör att den var efterlängtad av många när den lanserades i början av året.  

Smidigt med allt samlat 

I och med att Flex Applications system rymmer alla delar i löne- och HR-processen finns all information samlad på ett ställe. 

– Det betyder att våra kunder har tillgång till all den data de behöver för att göra en lönekartläggning och de slipper krångliga överföringar mellan olika system. Det är inte minst viktigt med tanke på GDPR, säger Linda Tesell. 

En annan fördel är att det blir enkelt att göra ändringar längs vägen. 

– Om du till exempel upptäcker att några medarbetares befattningar blivit fel behöver du inte gå tillbaka från början och ändra, vilket du måste göra om du arbetar i olika system. 

Avvikelser hanteras 

Kartläggningen är även enkel att göra. Efter att ha gjort grundläggande förberedelser och en arbetsvärdering – där man bland annat värderar lika arbete och likvärdigt arbete – räcker det med att trycka på en knapp för att få en samlad sammanställning av löner och anställda med bland annat könsfördelning, löneskillnader och värderingspoäng. Det innebär att arbetsgivaren har allt som behövs för att göra en analys av företagets löner och hur jämställda de är. 

– Systemet går igenom allt som krävs enligt lag och även mer än så – om arbetsgivaren själv vill. Det hela mynnar sedan ut i en rapport. Där kan arbetsgivaren se avvikelser och göra noteringar som förs över till en handlingsplan. 

De lönejusteringar som behöver vidtas ska sedan genomföras så snart som möjligt, senast inom tre år. 

Sparar tid och gör det lätt att göra rätt

I och med att funktioner automatiseras och att all information visualiseras på ett strukturerat sätt i lönekartläggningen, frigörs många värdefulla arbetstimmar samtidigt som kvaliteten på arbetet höjs. Det blir rätt från start. 

Du behöver inte heller upprepa förberedelserna och arbetsvärderingen vid nästa års lönekartläggning. Det räcker med ett enkelt knapptryck för att få tillgång till all information du redan samlat om de anställda och deras löner. 

– Dessutom utvecklar och förbättrar vi systemet löpande. Vi har med flera kunder i processen, vilket gör att systemet också är väl förankrat i verkligheten, säger Linda Tesell.

Extern länk: Checklista – här är stegen i en lönekartläggning 

 

Mer från Flex Applications

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Flex Applications och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill du bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera