ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS DI LIVE BEVAKNINGAR
ANNONS

Olof Lundh: Vinnare och förlorare i spelbolagens Klondyke

  • Foto: TT

Ännu återstår det ett halvår till omregleringen av den svenska spelmarknaden men effekterna börjar redan synas. Och som alltid finns det vinnare och förlorare på ett sådant här skifte.

Ta bara att under våren i Sverige så har 55 olika spelbolag annonserat i tv mot 29 bolag under samma tid 2017. Då ska man veta att spelbolagen kommer från höga nivåer, mellan 2016 och 2017 ökade de annonseringen med 44 procent och skickade in 5,5 miljarder kronor under fjolåret. Så bli inte förvånad när ni ser spelannonser framöver.

Inget tyder heller på att kriget om att ta andelar på en ny och omreglerad marknad minskar. Snarare är det så att det pågår på flera fronter, vilket visade sig i form av en överraskande nyhet som kom strax efter midsommar.

Då framkom att Svensk Elitfotboll, Sef, vars medlemmar är de 32 klubbarna i allsvenskan och superettan, lämnar Svenska Spel för en ny huvudsponsor i form av utlandsbaserade Unibet. Det svenskgrundade spelbolaget som ingår i Kindred garanterar de svenska klubbarna 780 miljoner kronor i sex år med start 2020. Det finns möjlighet att dra in ytterligare 120 miljoner per år samt att förlänga sex år till. Ett av de största sponsoravtalen inom svensk idrott någonsin i historien.

Klubbarna är garanterade en intäktsökning med 43 procent, med möjlighet till över 60 procent, om man jämför med det gällande avtalet med Svenska Spel, som ger klubbarna runt 90 miljoner om året. Med tanke på att den statliga speljätten försämrade villkoren under förhandlingarna med Sef innan den drog tillbaka förslaget var inte valet särskilt svårt, även om det måste ha varit konstigt för fotbollsledarna.

För det är ett fascinerande skifte med tanke på att svenska fotbollsledare och idrottsledare fram till i förra veckan i princip ständigt baktalat de utländska bolagen och bland annat beskyllt dem för att bidra till branschens baksidor som spelberoende och riggade matcher.

I stället har svensk fotboll och även svensk idrott öppet och högljutt värnat samarbetet med det statliga spelbolaget som drog i gång på 1930-talet och hela tiden lyft fram hur ansvarstagande Svenska Spel är. Varje år på Idrottsgalan i SVT får Svenska Spel räcka över en check till svensk idrotts samlande organ, RF, och alla är nöjda och glada, men det samarbetet knakar nu rejält.

Svenska Hockeyligan var först ut att bryta med monopolet när den 2016 skrev avtal med Nordic Bet efter över 20 år med Svenska Spel, och fick mycket kritik inom svensk idrott. Avtalet löpte ut i somras, men SHL lär knappast ha svårt att hitta nya friare.

Vinnare på den här omregleringen när spelbolag söker partners med lyskraft är givetvis starka ligor och idrottsstjärnor som Sarah Sjöström och andra som är beredda att alliera sig med spelbolag. De har mycket pengar att hämta, men det blir betydligt svårare för smalare idrotter och organisationer som sysslar med breddverksamhet.

Svenska Fotbollförbundet, SvFF, är ett bra exempel på hur värdet kan stå still trots att det haft ett glödhett landslag under VM i Ryssland. När SvFF under våren förlängde med Svenska Spel fick förbundet noll kronor i uppräkning, bara en förlängning av ett avtal som skrevs 2014 och är värt 40 Mkr per år.

Däremot visade sig Svenska Spel vara en aning progressivt när det statliga företaget inte bara förlängde avtalet med damallsvenskan och elitettan utan även höjde insatserna med 60 procent, dock från låga nivåer. Man får sex år av damfotboll för priset av 18 månader med herrfotbollen. Men det klivet hade nog inte de utländska bolagen tagit.

Klart är att en hel del idrottsverksamheter kommer att ta stryk när omregleringen slår igenom mer och mer. Därför är det bra att staten dragit i gång en utredning för att se över modellen kring bidrag och vad som är kopplat till Svenska Spel. För det måste vara bättre med direkta bidrag än allmosor via spelverksamhet där alla blir spelberoende.

Och när det nu är full kamp om spelarna och deras pengar så inser man att en majoritet av dem är förlorare och det är deras förlorade pengar alla andra ska leva av. Frågan är om spelarna räcker till för alla dessa bolag som ska betala 18 procent i skatt via licenssystemet, sponsring och dessutom gå med vinst, men det är väl ett senare problem. Nu ser alla bara ett framtida Klondyke.

Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies