1515
Annons

Olof Lundh: Marknaden satt ur spel

USA är symbolen för Marknaden. Utbud och efterfrågan styr det mesta, men konstigt nog är proffsidrotten en skyddad verkstad. Där rika ägare skyddar tillgångar och vinster under närmaste socialistiska och planekonomiska system de själva tagit fram: lönetak, lyxskatter, böter och avancerade regelverk över hur talanger ska fördelas och belönas.

Egentligen ganska bisarrt, men det handlar om att säkra vinsterna, och då de ekonomiska.

Krönika Olof Lundh
Krönika Olof LundhBild:Charlie Riedel

Det är en dryg månad sedan Chicago Cubs vann World Series i baseball inför drygt 40 miljoner amerikaner som följde avgörandet på tv. När jag i veckan var i New York släppte baseballigan Major League Baseball, MLB, nyheten om ett nytt avtal med spelarna som garanterade fred på arbetsmarknaden i fem år till, och där ingick bland annat en satsning på matcher i utlandet för att driva på intäkterna än mer.

MLB gav även en ekonomisk prognos för hur det gått under 2016. För fjortonde året i rad så sätter man nytt intäktsrekord. Ökningen låg på 5 miljarder kronor och omsättningen under året når nästan 95 miljarder kronor. Allsvenskan ligger på 1,5 miljarder. Premier League tog in cirka 40 miljarder och Europas fem största ligor ihop nådde 116 miljarder kronor.

Baseball är den äldsta av de amerikanska proffsidrotterna och det finns en oro för att unga amerikaner inte kan ta till sig de tidskrävande matcherna och den långa säsongen där 30 lag spelar 162 matcher var.

Fast ekonomiskt går man starkt. Tv-avtalen genererar miljarder. Över 73 miljoner åskådare ger pengar. Kepsar, tröjor och andra varor fyller kassan.

Lägg till att man varit långt framme digitalt för att sälja matcher via internet och har tagit in Disney som delägare i BAM Tech, som är en plattform för att strömma matcher. Klubbägarna får dela på ytterligare 9 miljarder kronor som inte ens dyker upp i omsättningen.

NFL, den amerikanska proffsfotbollen, har sedan 2001 tredubblat ligans omsättning och drog in 110 miljarder kronor 2015. Att äga ett lag är något som varit lönsamt för de flesta, bara mellan 2014 och 2015 steg värdet i snitt 22 procent. Kanske inte konstigt att ligans vd Roger Godell har dragit in omkring 2 miljarder kronor i lön på tio år.

Även om basketligan NBA är en bra bit efter med drygt 38 miljarder och NHL är fyra med 36 miljarder i omsättning, så är det ofta bra affärer att äga klubbar i de olika proffsidrotterna.

Visst, man kan hitta klubbar i alla fyra sporter som sliter med ekonomin, men det är ändå slående hur man i USA accepterat en proffsidrott som är tvärtemot det amerikanska samhällets fokus på en fri marknad. Klubbarna är alltid garanterade en plats i ligan om man väl köpt in sig, det finns alltså ingen sportslig risk. Och ställer inte staden upp med en ny arena kan ägaren alltid flytta till en annan stad och utnyttja sin frihet.

För spelarna är det däremot långt ifrån en fri marknad. Kontraktslängder, löner och när man är fri att byta klubb är reglerat beroende på hur länge man spelat och var man befinner sig i karriären. Länge är man livegen, även om man är välbetald, och när någon tingar en måste man flytta dit.

En motsvarighet till Zlatan Ibrahimovic eller Peter Forsberg hade antagligen aldrig spelat för klubben i sin stad, utan hade fått flytta till den klubb som kom sist året innan.

Spelarnas fackförbund har tvingats in i systemet med en kombination av piska (lockout) och rätt feta morötter. Bland världens lagidrotter har den amerikanska basketligan högst snittlön, 62 miljoner kronor om året, följd av baseball med 40 miljoner, NHL som femma med tätt under 30 miljoner och NFL som sexa med knappa 25 miljoner.

Naturligtvis har det varit konflikter på arbetsmarknaden, men där har alla ligor på olika sätt fått spelarfacken att acceptera system för att begränsa vad klubbarna lägger ut på spelarlöner. I både NFL och NHL finns hårda lönetak, i NBA har man ett mjukare tak där man kan bjuda över för att behålla spelare som finns i klubben och i MLB har man en lyxskatt för de klubbar som går över taket (pengarna går till att bygga ligans värde än mer).

Då och då vill en del klubbar och ligor samt fans se ett lönetak inom idrotten i Europa, något som är betydligt svårare då EU sätter stopp för det i sina medlemsländer. Skälet? Det ska vara en fri marknad för varor, tjänster, kapital och personer. Tänk att EU till och med är friare än ”the land of the free”.


Innehåll från Energy Sourcing TechnologyAnnons

Så kan industri och offentlig sektor sänka sina elkostnader

Magnus Kjellin är vd och grundare av Energy Sourcing Technology.
Magnus Kjellin är vd och grundare av Energy Sourcing Technology.

Energiomställningen påverkar hela samhället i grunden och som en konsekvens av detta växer behovet av både konsulter och systemleverantörer som stöttar företag i den komplexa elaffären. Energy Sourcing Technology står bakom den första SaaS-lösningen som omfattar ett komplett affärssystem för inköp av el.

– Vi är en del i ett helt nytt leverantörssegment som vill skapa transparens och hjälpa industri och offentlig sektor att sänka sina elkostnader, säger Magnus Kjellin, vd och grundare på bolaget.

Ta kontroll över din elaffär

Energy Sourcing Technology har specialiserat sig på systemstöd för upphandling, styrning och uppföljning inom elinköp. I dag arbetar de gentemot industri och offentlig sektor där elinköp är en stor del av affären. Automatiserade lösningar och beslutsunderlag ökar transparensen och hjälper inköpare att se att elpriset och leveransen faktiskt stämmer. Nyckeln är bl.a. det nära samarbetet med kunderna och oberoendet från marknadens elleverantörer.

– Att ha kontroll över alla delar i elaffären är inte längre omöjligt eller tidskrävande. Vi ser till att de får full insyn i affären och tydliga rapporter som underlättar deras revisioner, säger Magnus Kjellin och berättar att de har utvecklat en SaaS-lösning som sätter kunden i förarsätet.

SaaS står för software-as-a-service och innebär programvara som molntjänst till skillnad från ett traditionellt system som körs med en lokal installation.

Han jämför situationen med den som tidigare rådde på den svenska betalmarknaden som förändrades i snabb takt, när nya aktörer med digital teknik och nytänkande skapade nya affärslösningar.

Smidiga och kostnadseffektiva elinköpsaffärer

Energy Sourcing Technologys nya affärssystem fokuserar på att skapa smidiga och kostnadseffektiva elinköpsaffärer.

– Med systemet bygger vi bort manuella rutiner och excellösningar samt möjliggör kostnadsbesparingar. Det är först när alla organisatoriska funktioner får möjlighet att både påverka och styra elinköpet, som till exempel med hjälp av uppföljning och kontroll, som affären blir långsiktig och professionellt hanterad, säger han.

I dag erbjuder många elleverantörer fint förpackade tjänster vilket gör att många kunder tycker att det är enkelt att skylla på dem när avtalet inte lever upp till deras krav. Men Magnus Kjellin betonar att även industri och offentlig sektor har ett ansvar.

– Den som skriver på ett standardavtal från en elleverantör är nästan alltid en ekonomisk förlorare på grund av bestämmelsernas formuleringar. Skillnaden mellan ett dåligt formulerat avtal och ett bra och balanserat avtal kan motsvara upp till tio procent av den totala elkostnaden. Lägger man till avsaknad av ett affärssystem för att styra och följa upp elinköpet och elavtalet finns det ytterligare, förutom kostnadssänkningar, också process- och riskhanteringsmässiga vinster.

”Tar elaffären till en helt ny nivå”

I dag fokuserar Energy Sourcing Technology på den svenska marknaden, men de har redan lämnat offerter till utländska kunder. Inom något år beräknas deras omsättning vara lika stor i Sverige som i övriga Europa.

– Hos oss finns det både erfarenhet och den digitala tekniken som tar elaffären till en helt ny nivå. Vi vill att bägge parter i en affärsuppgörelse ska ha samma fakta på bordet. Det handlar om rättvisa vilket är själva grunden för Energy Sourcing Technology.

Han vill också uppmärksamma både industri och offentlig sektor på de utmaningar som väntar under den samhällsomvälvande energiomställningen.

– Under de kommande fem till tio åren kommer marknaden att växa, både i volym och i komplexitet. För elinköpare som inte har byggt upp sina egna rutiner, processer och stödsystem för hantering av elaffären väntar en tuff tid, säger Magnus Kjellin.

För dig som ansvarar för inköp av el inom industri, i offentlig verksamhet eller för fastighetsbolag – läs här.

 

Mer från Energy Sourcing Technology

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Energy Sourcing Technology och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?