Olof Lundh: Marknaden satt ur spel

USA är symbolen för Marknaden. Utbud och efterfrågan styr det mesta, men konstigt nog är proffsidrotten en skyddad verkstad. Där rika ägare skyddar tillgångar och vinster under närmaste socialistiska och planekonomiska system de själva tagit fram: lönetak, lyxskatter, böter och avancerade regelverk över hur talanger ska fördelas och belönas.

Egentligen ganska bisarrt, men det handlar om att säkra vinsterna, och då de ekonomiska.

Krönika Olof Lundh
Krönika Olof LundhBild:Charlie Riedel

Det är en dryg månad sedan Chicago Cubs vann World Series i baseball inför drygt 40 miljoner amerikaner som följde avgörandet på tv. När jag i veckan var i New York släppte baseballigan Major League Baseball, MLB, nyheten om ett nytt avtal med spelarna som garanterade fred på arbetsmarknaden i fem år till, och där ingick bland annat en satsning på matcher i utlandet för att driva på intäkterna än mer.

MLB gav även en ekonomisk prognos för hur det gått under 2016. För fjortonde året i rad så sätter man nytt intäktsrekord. Ökningen låg på 5 miljarder kronor och omsättningen under året når nästan 95 miljarder kronor. Allsvenskan ligger på 1,5 miljarder. Premier League tog in cirka 40 miljarder och Europas fem största ligor ihop nådde 116 miljarder kronor.

Baseball är den äldsta av de amerikanska proffsidrotterna och det finns en oro för att unga amerikaner inte kan ta till sig de tidskrävande matcherna och den långa säsongen där 30 lag spelar 162 matcher var.

Fast ekonomiskt går man starkt. Tv-avtalen genererar miljarder. Över 73 miljoner åskådare ger pengar. Kepsar, tröjor och andra varor fyller kassan.

Lägg till att man varit långt framme digitalt för att sälja matcher via internet och har tagit in Disney som delägare i BAM Tech, som är en plattform för att strömma matcher. Klubbägarna får dela på ytterligare 9 miljarder kronor som inte ens dyker upp i omsättningen.

NFL, den amerikanska proffsfotbollen, har sedan 2001 tredubblat ligans omsättning och drog in 110 miljarder kronor 2015. Att äga ett lag är något som varit lönsamt för de flesta, bara mellan 2014 och 2015 steg värdet i snitt 22 procent. Kanske inte konstigt att ligans vd Roger Godell har dragit in omkring 2 miljarder kronor i lön på tio år.

Även om basketligan NBA är en bra bit efter med drygt 38 miljarder och NHL är fyra med 36 miljarder i omsättning, så är det ofta bra affärer att äga klubbar i de olika proffsidrotterna.

Visst, man kan hitta klubbar i alla fyra sporter som sliter med ekonomin, men det är ändå slående hur man i USA accepterat en proffsidrott som är tvärtemot det amerikanska samhällets fokus på en fri marknad. Klubbarna är alltid garanterade en plats i ligan om man väl köpt in sig, det finns alltså ingen sportslig risk. Och ställer inte staden upp med en ny arena kan ägaren alltid flytta till en annan stad och utnyttja sin frihet.

För spelarna är det däremot långt ifrån en fri marknad. Kontraktslängder, löner och när man är fri att byta klubb är reglerat beroende på hur länge man spelat och var man befinner sig i karriären. Länge är man livegen, även om man är välbetald, och när någon tingar en måste man flytta dit.

En motsvarighet till Zlatan Ibrahimovic eller Peter Forsberg hade antagligen aldrig spelat för klubben i sin stad, utan hade fått flytta till den klubb som kom sist året innan.

Spelarnas fackförbund har tvingats in i systemet med en kombination av piska (lockout) och rätt feta morötter. Bland världens lagidrotter har den amerikanska basketligan högst snittlön, 62 miljoner kronor om året, följd av baseball med 40 miljoner, NHL som femma med tätt under 30 miljoner och NFL som sexa med knappa 25 miljoner.

Naturligtvis har det varit konflikter på arbetsmarknaden, men där har alla ligor på olika sätt fått spelarfacken att acceptera system för att begränsa vad klubbarna lägger ut på spelarlöner. I både NFL och NHL finns hårda lönetak, i NBA har man ett mjukare tak där man kan bjuda över för att behålla spelare som finns i klubben och i MLB har man en lyxskatt för de klubbar som går över taket (pengarna går till att bygga ligans värde än mer).

Då och då vill en del klubbar och ligor samt fans se ett lönetak inom idrotten i Europa, något som är betydligt svårare då EU sätter stopp för det i sina medlemsländer. Skälet? Det ska vara en fri marknad för varor, tjänster, kapital och personer. Tänk att EU till och med är friare än ”the land of the free”.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Innehåll från HowdenAnnons

Howden M&A vinner marknadsandelar inom transaktionsförsäkringar i Norden

Howden M&A är inte bara en av Storbritanniens och Kontinentaleuropas ledande förmedlare av transaktionsförsäkringar – för ett drygt år sedan så etablerade bolaget även sitt första Nordenkontor i Stockholm, en satsning som resulterat i att de nu tagit betydande marknadsandelar i alla nordiska länder.

Efter att Howden M&A under 2019 öppnade sitt första nordiska kontor i Stockholm under ledning av Carl Levin och Alexander Rasmussen, båda tidigare advokater på ledande advokatbyråer i Stockholm respektive Köpenhamn, har firman haft fullt upp.  

- Den lokala etableringen har tagits emot med stort intresse från Private Equity-sektorn, fastighetsbolag samt mer traditionella bolag med ett högt transaktionsflöde. Många av de stora aktörerna inom dessa sektorer och deras internationella advokatbyråer har redan jobbat med oss i andra europeiska länder, där de uppskattat vår service och kompetens. Nu börjar även de främsta advokatbyråerna i Sverige, Norge, Finland och Danmark få upp ögonen för den kvalitativa rådgivning vi erbjuder och hur vi särskiljer oss från konkurrenterna, säger Carl Levin, Head of Sweden. 

Transaktionsspecialister 

Howden M&As snabba tillväxt och starka varumärke i Europa är byggt på försäkringsrådgivning med boutiquekänsla som kombinerar firmans entreprenöriella drivkraft och engagemang med tillgänglighet och ledande försäkringsexpertis. Fundamentet är byggt på att kunna bistå klienter genom hela försäkringsprocessen med team av erfarna specialister som har mångårig erfarenhet av transaktioner från advokatbyråer, investmentbanker, revisionsbyråer och konsultfirmor, fortsätter Carl.

- Vi får ofta höra av våra klienter och deras rådgivare att vi har ett värdeskapande och ändamålsenligt förhållningssätt i vår rådgivning. Vi arbetar mycket med att vara proaktiva och går alltid på djupet för att förstå våra klienters transaktioner, deras avtal och de relaterade riskerna. Utöver den förväntade förhandlingen och förmedlingen av själva försäkringsavtalet så arbetar vi alltid nära klienten och dess rådgivare, där vi bland annat bidrar med detaljarade råd kring alltifrån formuleringen av garantierna i transaktionsavtalen till omfattningen av rådgivarnas så kallade due diligence, allt för att säkerställa en effektiv process och bästa försäkringsskydd, förklarar han.

Inte bara private equity kunder

Ett av skälen till branschens och Howden M&As snabba tillväxt har varit transaktioner relaterade till när private equity och större fastighetsfonder vill göra ”clean exits”. En pågående trend är dock att även andra aktörer börjat inse fördelarna med transaktionsförsäkringar och att det inte bara är de stora affärerna som går att försäkra.

- Konceptet går i huvudsak ut på att en köpare tecknar en transaktionsförsäkring som är avsedd att täcka säljarens monetära ansvar till följd av garantibrott under ett överlåtelseavtal, därmed överförs risken från säljaren till en försäkringsgivare. Köpeskillingen kan då disponeras fritt och eventuella skadeanspråk för garantibrott riktas mot en försäkringsgivare istället för säljaren. Detta är givetvis inte endast av intresse för private equity, då alltifrån koncerner som avyttrar dotterbolag till individer som avyttrar en familjeägd fastighet kan dra fördel av att inte behöva tvista om eller avsätta medel för eventuella garantibrott. Denna del av försäkringsmarknaden har dessutom blivit allt mer konkurrensutsatt och vi kan idag hitta försäkringsgivare som erbjuder prisvärda lösningar för affärer eller investeringar med transaktionsvärden redan från 100 miljoner kronor, avslutar Carl. 

Fakta om Howden M&A

Howden M&A är ett försäkringsförmedlingsbolag som tillhandahåller expertis och råd kring transaktionsförsäkringar. Howden M&As Nordenkontor etablerades i Stockholm 2019 och bolaget har närvaro i hela Europa med huvudkontor i London samt lokalkontor i Stockholm, Frankfurt, München, Amsterdam, Madrid, Warszawa och Paris. Howden M&A är en del av Hyperionkoncernen som är en av världens största personalägda försäkringsförmedlingsgrupper med över 5 000 medarbetare i 40 länder.

Läs mer om Howden M&A

 

Mer från Howden

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Howden och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?