1515
Annons

Olof Lundh djupdyker i landslaget: ”Granskat i 20 år”

Fem frågor till Olof Lundh, sportjournalist och krönikör på Dagens industri, som släpper en bok om herrlandslaget.

Foto:Jack Mikrut

Varför resulterar över 20-års bevakning i en bok?
”Jag har skrivit två andra böcker om svensk fotboll tidigare. Det finns ett intresse för den här typen av journalistik. När förlaget ville ha en bok till så tyckte jag att det var lagom att titta tillbaka på landslaget som jag granskat i drygt 20 år. Det har hänt mycket både inom både fotbollen och media under den tiden.” 

Vad tycker om Jannes Anderssons ledarskap i landslaget?
”Hittills kan man inte ifrågasätta så mycket eftersom ett landslag mycket handlar om resultat och de resultat som han har gjort har varit väldigt bra. Janne Andersson har ett rätt prestigelöst ledarskap. Han gjorde en tabbe direkt när han inför hans tillträde sa att alla spelare skulle sjunga nationalsången. Men han backade snabbt och sa att ingen var tvingad.”

Vad anser du om att kvinnor får mindre betalt än män när de sätter på sig landslagströjan?
”Det är en intressant diskussion eftersom det även visade sig spegla förbundskaptenerna: Janne Andersson har 4,5 gånger mer än Peter Gerhardsson i lön. Förbundet blev ju kritiserat från diskrimineringsombudsmannen även fast upplägget kring spelarna inte bröt mot lagen. För mig kokade det ner i var Fotbollsförbundet står. Vill man vara en kommersiell aktör som speglar marknaden eller vill man vara en folkrörelse som står för värderingar, som jämställdhet. Det har oerhört svårt hur de ska hantera den frågan, för de försöker vara både och och det går inte.”

Vilket är det största ögonblicket som du upplevt under din bevakning av landslaget?
”Det går inte att komma i från VM 2018. Hela den resan under VM-kvalet, när ingen trodde på landslaget efter att Zlatan slutat. Att de då tog sig till VM och sedan hela vägen till kvartsfinal, som är det bästa resultat sedan 94. Det var häftigt.”

Vad hoppas du att läsaren kommer få med sig efter att de läst boken?
”Jag hoppas att jag kommer lära folk hur det går till i bevakningen och att man kanske också får ett historiskt perspektiv. Hur fotbollen har utvecklats och hur media har utvecklat och varför det blir konflikter.”

 


Sveriges bästa ordförande sökes: ”Inflation och ränteläge stora utmaningar”

När ekonomin påverkas av ett krig i Europa och pandemin fortfarande härjar på viktiga marknader har kraven på bolagsstyrelserna ökat, och det gäller inte minst ordföranden. 

Detta är sannolikt något som de som föräras med årets Guldklubba lyckats bemästra. 

Svante Forsberg, ordförande i Styrelseakademin.
Svante Forsberg, ordförande i Styrelseakademin.Foto:Henrik Holmberg, Styrelseakademin

Processen för att nominera till utmärkelsen Guldklubban pågår för fullt. Senast den 31 maj ska förslagen vara inlämnade för de två klasserna, ordförande för noterade bolag respektive onoterade bolag. 

Pandemin har fortfarande vissa delar av världen i sitt grepp, och stora delar av resten av världen påverkas av konsekvenserna i form av leveransstörningar och fraktkaos. 

Covid finns bland de stora utmaningar som har utmärkt året för styrelserna och dess ordförande, säger Svante Forsberg, ordförande i Styrelseakademin. 

”Pandemin och på senare tid inflationen och ränteläget är stora utmaningar. Hur kan bolagen parera genom att höja priserna på basis av detta?”, säger han om de problem som styrelserna nu brottas med. 

Kriget i Ukraina och sanktionerna mot Ryssland påverkar vissa bolag och dess styrelser direkt, och andra indirekt genom just inflationsimpulserna. 

”Krigets påverkan varierar väldigt mycket. Det är allt ifrån att ordförande får arbeta dagligen med frågan i de fall bolaget har ett stort beroende till Ryssland eller Ukraina, till att man inte påverkas alls”, säger han. 

Alternativa leverantörer av nödvändiga komponenter och nya sätt att transportera är frågor som många bolag brottas med. Andra frågor som många lyfter är möjligheten att hitta rätt kompetens till nyckelroller, frågor som även en ordförande får brottas med. 

Vem som helst kan nominera kandidater till Guldklubban: styrelseledamöter, vd, ägare och andra intressenter. 

Utmärkelsen delas ut i december.

 

 


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?