ANNONS:
Till Di.se
TISDAG 17 OKT Sveriges bästa finanssajt 2017
MENY
START DI TV BÖRS & MARKNAD
Start Nyheter

Oljepriset går på pumpen trots Opec-förlängning

  • Foto: Hasan Jamali/TT

Juni har inte varit någon bra månad för det svarta guldet. Sedan årsskiftet är spotpriset på både Brent- och WTI-oljan nu ner drygt 16 procent.

Det var i slutet av maj som oljekartellen Opec meddelade att man förlänger sitt avtal om produktionssänkningar med nio månader från och med den 1 juli.

Någon prisuppgång har det dock inte blivit av i spåren av det förlängda avtalet. Vid lunchtid på måndagen stod Brent-oljan i 47,5 dollar per fat medan WTI-oljan gick för 44,9 dollar per fat. Ett tapp på nästan 12 respektive 13 procent jämfört med priset innan avtalet förlängdes.

På andra sidan Atlanten verkar oljeindustrin återigen fått upp farten och på fredagen visade statistik från oljeservicebolaget Baker Hughes att antalet aktiva amerikanska oljeriggar ökade med sex stycken till 747. Därmed har antalet aktiva amerikanska oljeriggar nu stigit 22 veckor i rad och är på den högsta nivån sedan april 2015.

”Risken är på nedsidan för tillfället även om priserna inte lär falla allt för mycket. Ytterligare negativa nyheter om de amerikanska lagren i veckan hade skickat oljan lägre”, säger Ric Spooner, analytiker på CMC Markets, till Bloomberg.

Spotpriset på både Brent- och WTI-oljan backade initialt på måndagen, men återhämtade sig snabbt och var vid lunchtid upp 0,7 respektive 0,6 procent.

Tyck till