1515

Oljepriset fortsätter falla

Torsdagen ser ut att bli ytterligare en röd dag för det svarta guldet som fortsätter falla efter onsdagens ras. Oljepriset ligger nu på den lägsta nivån sedan början av december 2016.

Bild:Hasan Jamali/TT

På onsdagen rasade spotpriset på både WTI- och Brentolja med drygt 4 procent i spåren av att data från det amerikanska energidepartementet visat att råoljelagren ökat med 8,2 miljoner fat vilket var klart mer än väntade 1,3 miljoner fat.

Efter en initial rekyl fortsatte det svarta guldets utförslöpa under torsdagen och vid kvart över tre hade spotpriset på både Brent- och WTI-oljan backat med omkring 0,6 procent till 52,8 respektive 49,9 dollar per fat. Den lägsta nivån sedan den sista november i fjol.

”Prisfallet vi upplevde igår har antagligen krossat optimisternas självförtroende”, säger Tamas Varga på oljemäklaren PVM till Financial Times.

På tisdagen sa även Saudiarabiens oljeminister Khalid Al Falih att det avtal om produktionssänkningar som slöts mellan oljekartellen Opec och vissa andra oljeproducerande länder den 30 november 2016 har hjälpt de amerikanska skifferproducenterna. Han poängterade även att en förlängning av avtalet hänger på hur snabbt de globala oljelagren, som inte krympt i den takt man önskar, minskar.

Som Di tidigare rapporterat om ser det ut som Opec har stått fast vid de aviserade produktionsneddragningarna den här gången och sänkte sin produktion under årets två första månader. Enligt Reuters hade 94 procent av de aviserade produktionssänkningarna materialiserats i februari.

På Stockholmsbörsen backar oljesektorn ordentligt under torsdagen och i skrivande stund har Enquest rasat med 11 procent medan Tethys Oil är ner 3,9 procent, Africa Oil tappar 3,4 procent och storbolaget Lundin Petroleum faller 2,4 procent. Oljesandsbolaget Black Pearl Resources backar i sin tur 3,1 procent.


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?