1515

Oljepriserna lyfter efter IEA-rapport

Oljepriserna skjuter i höjden efter att Internationella energimyndigheten, IEA, har släppt sin rapport för januari. Opec-länderna bedöms ha uppfyllt 90 procent av sina utlovade produktionsneddragningar.

Bild:TT.

IEA höjer prognosen för årets globala efterfrågetillväxt på olja. Nu bedömer man att efterfrågan kommer att uppgå till i snitt 97.97 miljoner fat per dag under 2017, upp från 96,56 miljoner i fjol.

I januari minskade samtidigt det globala utbudet med knappt 1,5 miljoner fat om dagen till 96,4 miljoner fat om dagen.

Oljekartellen Opec bedöms ha minskat med 1 miljon fat om dagen under januari, till 32,06 miljoner fat per dag. Jätteproducenten Saudiarabien ska ha minskat till 9,98 miljoner fat från 10,45 miljoner fat.

”Det är en historiskt stor neddragning. Det är sensationellt”, säger Thina Saltvedt, oljeanalytiker på Nordea Markets, till norska E24.

Efter Opecs avtal om neddragningar 2009 uppnåddes som mest 60 procent av sänkningarna. Men siffrorna från IEA innebär att Opec den här gången redan har uppnått 90 procent.

”Att de sänker med nästan allt de har lovat är något utöver det vanliga. Det säger mycket om hur stor pressen har varit. Opec har verkligen haft kniven mot strupen”, säger Thina Saltvedt.

Brentoljan stack iväg på siffrorna från IEA. Vid klockan 13.10 stiger priset med 1 procent till 56,25 dollar per fat. Som mest ökade priset med 1,2 procent till 56,34 dollar.

Den nordamerikanska WTI-oljan ökar samtidigt med 0,8 procent till 53,52 dollar fatet.

Samtidigt avslöjar Reuters att Opecs 11 medlemsländer som omfattas av avtalet har sänkt med rekordhöga 92 procent av de utlovade målen, med hänvisning till de sex sekundära källor som Opec använder för att övervaka produktionen.


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?