Oljemiljardären på offensiv i Sverige – köper biogasbolag
Svensk biogas står näst i tur när den finländska oljemiljardären Mika Anttonen breddar sin drivmedelskoncern. Det är finländska St1 som utvidgar sin miljardoffensiv i Sverige genom att köpa en stationskedja och flera produktionsläggningar för biogas från Eon.
Kim Lundin
Text
Mika Anttonen, grundare och huvudägare i drivmedelskoncernen St1.Foto: Amanda Lindgren
Artikeln är en del av vårt låsta innehåll. Logga in som prenumerant för att fortsätta läsa.
Få tillgång till allt digitalt innehåll i 3 månader för 197 kr. Därefter tillsvidare med 25% rabatt, endast 344 kr/mån i 12 månader. Alla priser är inklusive moms.
Ta del av villkoren
Full tillgång till di.se med nyheter och analyser
Tillgång till över 1 100 aktiekurser i realtid
Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan
Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev
Genom att klicka på ”Godkänn köp” godkänner jag prenumerationsvillkoren och bekräftar att jag tagit del av Bonnier News AB:s personuppgiftspolicy. Bonnier News AB ansvarar för kundrelationen samt för behandlingen av dina personuppgifter.
Dagens industri är en del av Bonnier News.
Ange ditt företags namn eller organisationsnummer för att hämta adressuppgifter. Hittar du inte ditt företag i sökresultatet? Vänligen ange uppgifterna manuellt.
Innehåll från Dassault SystèmesAnnons
Elbilsrevolutionen kräver nytänkande kring batterilivscykeln
Thomas Lindström, Nordenchef på Dassault Systèmes.
I takt med att elbilar blir allt mer populära måste vi även ta höjd för hur uttjänta batterier hanteras. Lösningen finns i mer avancerade metoder för planering och design.
Få länder kan matcha den omställning från fossila bränslen till el som sker i Sverige. Branschorganisationen Mobility Sweden rapporterar att de laddbara bilarna stod för 45 procent av nyregistreringarna under 2021.
Ökningen för laddbara bilar är positivt ur miljösynpunkt och en del av lösningen på klimatkrisen, men inte helt och hållet. Boven i dramat är hanteringen av de laddbara bilarnas batterier.
– Tillverkning och lagring av batterier, och inte minst hantering av uttjänta batterier medför stora miljöproblem, säger Thomas Lindström, Nordenchef på Dassault Systèmes.
Greenpeace uppskattar att mer än tolv miljoner ton litiumjonbatterier kommer att vara uttjänta under de kommande tio åren. Trycket är hårt på bilbranschen i Sverige att anamma en mer miljövänlig hantering av batteriernas hela livscykler.
– Det börjar med att designa rätt typ av batteri för varje tillämpning och ta fram metoder som underlättar en cirkulär hantering, vilket inkluderar återvinning, förklarar Thomas Lindström.
Att hantera hela livscykler har traditionellt varit en stor utmaning och dyrt för tillverkande industri. Men den ökande digitaliseringen underlättar, genom användning av virtuella miljöer för planering och design.
– En vanlig metod är att använda digitala tvillingar (kallas ibland virtuella tvillingar). Biltillverkare kan skapa virtuella modeller av alla bildelar och testa olika hypoteser på dem. Det gäller allt från råmaterial, till hur delarna sätts ihop, säger Thomas Lindström.
Virtuell modellering innebär att man kan minska kostnaderna för att bygga prototyper och att förändringar av tillverkningsprocesser kan göras billigare. Virtuella plattformar med samarbetsfunktioner möjliggör inte bara snabbare och billigare utveckling, utan även mer omfattande.
– Vad gäller batteriers livscykler, inklusive återvinning, går det till exempel att skapa modeller på atomnivå av de material som används. Det underlättar arbetet med att välja material som är enklare att återvinna. Och sådana modeller kan kopplas ihop med modeller för hur tillverkningen ska gå till. Modellerna kan också användas för att optimera materialanvändning, med mindre miljöpåverkan som följd, påpekar Thomas Lindström.
Det är ett komplicerat arbete att optimera hela livscykler för produkter som batterier. Utan digitala lösningar är det nära nog omöjligt. I framtiden kommer metoder som digitala tvillingar definitivt att fylla en viktig roll i bilbranschen.
Om Dassault Systèmes Dassault Systèmes, ledande inom 3D-upplevelser, tar fram virtuella miljöer för hållbar innovation. Dess världsledande lösningar förändrar hur produkter utvecklas, tillverkas och underhålls. Dassault Systèmes lösningar för samarbeten uppmuntrar till innovation och ger utökade möjligheter för den virtuella världen att förbättra den fysiska. Dassault Systèmes ger mervärde till 290 000 kunder av olika storlek och inom olika branscher i fler än 140 länder. Mer information finns tillgänglig på www.3ds.com.
Det verkar som att du använder en annonsblockerare
Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill du bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.
spara 1180kr
Full tillgång till di.se med nyheter och analyser
Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid
Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan
Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev