ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS DI LIVE BEVAKNINGAR
ANNONS

Oljemarknaden har gått tillbaka till 2008

Oljepriset bara fortsätter upp och nu är stämningen från 2008 tillbaka. 

Priset på Brentoljan steg 1,9 procent på fredagen till 82,85 dollar per fat, WTI–oljan steg samtidigt nästan lika mycket till 73,49 dollar.

Det blev finalen för det femte kvartalet på raken med stigande oljepris. Det är den längsta uppgångsperioden sedan ödesåret 2008 då oljan nådde över 147 dollar per fat innan finanskrisen svepte in. Precis som då är det utbudsstörningar som oroar marknaden.

”Marknaden börjar bli nervös över sanktioner mot Iran”, säger analytikern Phil Flynn till nyhetsbyrån Bloomberg.

Oljepriset har lyft efter att Opec-länderna visat sig mycket ovilliga att öppna upp kranarna för att sänka priset, vilket USA:s president Donald Trump vill. Det krävs mer olja på den globala marknaden när USA:s sanktioner mot Iran stoppat stora importörer som Indien och Sydkorea från att köpa iransk olja.

Även kinesiska Sinopec ska ha dragit på sina köp i Iran.

”Det finns en oro för att tappet av olja från Iran och Venezuela inte kommer kompenseras av att speciellt Ryssland och Saudiarabien ökar sin produktion”, säger Gene McGillian, analyschef på Tradition Energy, till Bloomberg,

Flera handlare har nu höjt sina prognoser och räknar nu med att oljepriset kommer gå över 100 dollar, stora banker Bank of America och JP Morgan har också höjt sina prognoser men inte lika mycket.

Ett annat tecken på fortsatta prisuppgångar är att hedgefonder har ökat sina långa positioner i olja till den högsta nivån på 11 veckor, rapporterar Bloomberg. Antalet korta positioner är nu på de lägsta nivåerna på sex år.

Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies