Oljeledning sprängd i Colombia

Sedan fredsförhandlingarna mellan Colombias regering och den marxistiska ELN-gerillan blåstes av och vapenvilan upphörde den 9 januari har ELN dödat två poliser och kidnappat en anställd vid det statliga oljebolaget Ecopetrol.

På söndagen utförde gruppen ett bombdåd mot en oljeledning i Nariñoprovinsen i södra Colombia vid gränsen mot Ecuador i syfte att stoppa flödet. Olja från ledningen har läckt ut i en näraliggande flod, enligt militären.

Enligt myndigheterna förhindrar attentatet inte landets förmåga att exportera olja.

De kollapsade fredssamtalen med ELN, som har omkring 2.000 medlemmar, syftade till att sätta stopp för en konflikt som varat i över 50 år.

2016 slöt regeringen fred med vänstergerillan Farc, som har avväpnats och inlett en process för att omvandlas till ett politiskt parti.

Både Farc och ELN kräver landreformer. De bildades 1964 sedan vänstern utestängts från det politiska systemet i landet. Konflikten har krävt omkring 260.000 liv, de flesta av dem civila.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?