1515
Annons

Oljeländernas beslut: Så ska priserna hållas uppe

Oljekartellen Opec och en rad andra oljeproducerade länder har kommit överens om att minska produktionen för att hålla priserna uppe.

Bild:TT

Länder som inte är anslutna till Opec, bland dem Ryssland, drar ned produktionen med 562 000 fat per dag enligt överenskommelsen, träffad på lördagen i Wien. Kartellen minskar enligt ett tidigare beslut produktionen med 1,2 miljoner fat per dag.

Det var i slutet av november som Opecländerna enades om att skära ned oljeproduktionen, vilket fick priset att skjuta i höjden. Kartellen har nu lyckats övertala övriga producenter att också minska sin produktion. Målet var 600 000 far per dag, vilket man alltså nästan uppnådde, enligt nyhetsbyråns Reuters källor.

"Länderna som inte är med i Opec har gjort sin hittills största insats", säger Gary Ross, oljeanalytiker och Opec-expert, som tror att Ryssland kommer att leva upp till sitt löfte om att dra ned produktionen med 300 000 fat per dag.

Tidigare i veckan steg oljepriset något, och ett fat Brentolja för leverans i februari handlas nu för strax över 54 dollar. Sedan början på året har världsmarknadspriset på olja nästan fördubblats, från ovanligt låga 28 dollar fatet i januari.

"Jag tror att oljepriserna kommer att försätta att stiga i nästa vecka", spår Bjarne Schieldrop, analyschef för råvaror vid banken SEB, till TT.

Schieldrop tror även att priserna kommer att fortsätta upp till 60 dollar per fat innan året är slut.

Thina Saltvedt, oljeanalytiker vid Nordea, säger att det ska bli intressant att se vad Ryssland egentligen menar med sin aviserade sänkning på 300 000 fat.

"Man vet inte från vilken nivå det är. Är det dagens produktionsnivå eller är det nästa års? De har ju egentligen tänkt öka produktionen med 300 000 nästa år. Om de tar det från nästa års snittnivå blir det en helt annan effekt", säger hon.


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?