Annons

Oljeläckage från Scania i Södertälje

Scania i Södertälje har haft ett omfattande oljeläckage som gått ut i Strömsviken i Södertälje. Miljöskador kan inte uteslutas, enligt företaget.

”Ja, det är svårt att bedöma nu men det får framtiden utvisa”, säger Hans-Åke Danielsson, presschef på Scania.

Foto:Jonas Ekströmer/TT

Läckaget från Scanias område kan motsvara så mycket som 10.000 liter olja, säger Christian Ferm, yttre befäl vid Södertörns brandförsvarsförbund, till Länstidningen.

Men Scanias presschef Hans-Åke Danielsson säger till Dagens industri att det inte rör sig om så mycket olja.

”Den uppskattningen stämmer inte.”

Hur stor är läckan?
”Det är svårt att säga exakt vad som är kvar. Jag har ingen exakt siffra själv.”

Länstidningen rapporterar att räddningstjänsten på plats med flera brandbilar och även polis finns på plats. Kommunens miljökontor ska vara informerat.

Det är oklart när läckan inträffade, men larmet inkom strax före klockan 12 på söndagen.

”Den som ringer in och säger att det är olja på vattnet har sett det under flera dagar. Det är oklart när det har skett. Det är inte så att det har hänt nu utan det har varit en stund. Nu när vi vet om det ska vi se till att det inte fortgår”, säger Daniel Lundin, operativ chef på Södertörns brandförsvarsförbund, till LT.

Enligt Hans-Åke Danielsson handlar det om styrservoolja som läckt ut för cirka två veckor sedan och som då sanerats, men en del av oljan har troligen gått ned i vattenbrunnar.

Oljan har troligen nått ytan i takt med att regnet ökat.

Finns det risk för att det blir miljöskador?

”Ja, det är svårt att bedöma nu men det får framtiden utvisa”, säger Hans-Åke Danielsson som tillägger att Scania arbetar tillsammans med räddningstjänsten för att få bort oljan.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?