1515
Annons

Oljekoncern tar över venezuelanska tillgångar

Den amerikanska oljekoncernen Conoco Phillips har tagit kontroll över venezuelanska oljetillgångar i Karibien. Åtgärden slår hårt mot det krisdrabbade landet.

Foto:Ariana Cubillos

Conoco Phillips har kunnat ta kontroll över tillgångarna på nederländska Bonaire i Karibien sedan det Texas-baserade bolaget vunnit en skiljedomsprocess i Internationella handelskammaren (ICC).

Bolaget siktar även på att ta över PDVSA-tillgångar på Curacao och Aruba, även de kontrollerade av Nederländerna.

Enligt ICC-beslutet har Conoco Phillips rätt att få två miljarder dollar av det statliga venezeluanska oljebolaget PDVSA. Det skulle utgöra ersättning för Conoco-tillgångar som exproprierades i Venezuela 2007.

”Vi ser fram emot att höra hur PDVSA föreslår att detta ska lösas. Men i frånvaron av en uppgörelse och betalning av det som ICC säger att vi har rätt till kommer vi fortsätta mäta ut tillgångar”, säger Janet Langford Carrig, Conoco Phillips chefsjurist.

Opeclandet Venezuela, styrt med järnhand av president Nicolás Maduro, sitter på världens största oljereserver. Landets oljeexport under årets första kvartal föll till 1,19 miljoner fat per dag, en nedgång med 29 procent jämfört med samma period i fjol.

Enligt bedömare kan Conoco Phillips övertagande av karibiska PDVSA-tillgångar, som inkluderar lager och raffinaderier, dra ned landets export med 500.000 fat per dag.


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?