1515
Annons

Oljekatastrof i Peru värre än befarat

Oljeutsläppet utanför Perus kust från oljebolaget Repsols raffinaderi är dubbelt så stort än vad som tidigare rapporterats, uppger landets regering.

Omkring 12.000 fat olja ska ha läckt ut i stället för 6.000 fat, säger landets miljöminister Ruben Ramirez. Oljebolaget Repsol bekräftar att utsläppet är större, men uppgav en något mindre volym än Ramirez.

Beskedet kom bara några timmar efter att en domstol förbjudit fyra chefer för det spanska oljebolaget att lämna landet på 18 månader.

Utsläppet, som beskrivs som en ekologisk katastrof, inträffade efter att flodvågor från vulkanutbrottet i Tonga för två veckor sedan träffat en oljetanker som lastade av olja på raffinaderiet.

Oljebältet har spridit sig omkring 140 kilometer norr om raffinaderiet och lett till att ett okänt antal fiskar och sjöfåglar dött.


Finland: Dags att övertyga Turkiet

DAVOS. Det är nu upp till Finland och Sverige att övertyga Turkiet att terrorlagarna är hållbara. Det är en av uppgifterna för den diplomatiska delegation som rest till Turkiets huvudstad Ankara. 

Det sa Finlands utrikesminister Pekka Haavisto till journalister i Davos på tisdagskvällen. 

Finlands utrikesminister Pekka Haavisto.
Finlands utrikesminister Pekka Haavisto.Foto:evelina carborn

Finlands utrikesminister betecknade de samtal han haft med den turkiska regeringen kring Nato som bra. 

”Men nu är det dags att övertyga dem att vår lagstiftning är tillräcklig avseende PKK. Tidsramen är svår att säga något om”, sa Pekka Haavisto.

På onsdagen möts svenska, finska och turkiska delegationer i Ankara för att diskutera Turkiets krav.

Finland har kursen utstakad. Med en 350 mil lång gräns mot Ryssland gäller det att tänka långsiktigt, konstaterade Pekka Haavisto.

”Vi tänker 200 år bakåt och 200 år framåt. Vi har en granne som har genomgått kraftiga politiska förändringar de senaste åren. Vi vet inte vad som kommer efter Putin: Är det något demokratiskt och bättre, eller något värre?” sa han. 

Finland har länge haft en option att ansöka om Natomedlemskap, förutsatt att säkerhetssituation skulle så kräva. Och det har nu uppfyllts, sa Pekka Haavisto. 

Att Finland ansökte var inte något Ryssland uppskattade men hittills har inte det militära hotet ökat. Men Finland är förberett: 

”Vi har alltid varit beredda på det, på militära aktioner, på cyber- och hybridattacker. Det är i vårt DNA. Vem som än försöker skada oss får ta konsekvenserna”, sa Pekka Haavisto, men betonade att Finland inte vill provocera sin granne, att fred vid den 350 mil långa gränsen är i fokus. 

Sveriges finansminister Mikael Damberg betonade på presskonferens att Sverige och Finland delar kultur - och historia. 

”Vi var samma land i många år. Min morfar dog i kriget mot Ryssland. Min mamma sändes till Sverige när Ryssland bombade Helsingfors. Hon var fyra år och togs om hand av en svensk familj”, berättade han. 

I Finland har kärnvapenfrågan bubblat upp till ytan, berättade Pekka Haavisto. 

”Taktiska kärnvapen har inte diskuterats vid något tillfälle tidigare. Nu stoppar folk mig på gatan och frågar vad vi ska göra om vi utsätts för taktiska kärnvapen”, konstaterade Pekka Haavisto. 

Han sa att han överraskats av Vladimir Putins beslut att utsätta Ryssland för den risk kriget innebär. Kanske fick han fel underrättelser om Ukraina, kanske omgav han sig med ja-sägare som gav de besked de trodde att presidenten önskade. 

”Invasionen är helt säkert inte en kalkylerad risk, och att komma ur den blir svårt. Men jag hoppas fortfarande på fred. Någon gång måste det bli förhandlingar”, sa Pekka Haavisto.  

Båda ministrarna betonade vikten av den enighet som Europa uppvisat. Frågan är vad nästa sanktionspaket kan innehålla. För Sverige är olja- och gasfrågan enkel enligt Mikael Damberg, eftersom vårt energisystem inte är integrerat med Rysslands. För andra europeiska länder är läget det motsatta. Att Ryssland skulle stänga av gasleveranserna till Finland kom inte som någon överraskning och Finland klarar sig utan gasen, enligt utrikesministern. 

”Vi har räknat med detta hela tiden. Men i vissa andra europeiska länder är hushållen direkt uppkopplade till rysk gas, och då är det svårare, det blir kallt och köket fungerar inte”, sa han och antydde att han tycker att Europa inte har gjort tillräckligt för att klara sig utan rysk gas och olja. 

”Putin har gjort mycket vi inte förväntat oss. Det skulle kosta honom mycket att stänga av gasen till Europa. Man kan bara stänga av gasen en gång. Sedan har man förbrukat sitt förtroende.  Det är ett högt pris.”


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?