ANNONS:
Till Di.se
LÖRDAG 18 NOV Sveriges bästa finanssajt 2017
MENY
START DI TV BÖRS & MARKNAD

Oljan smörjer Iran

Enorma olje- och gasreserver får bolag från hela världen att ställa sig på kö. Samtidigt har de fört med sig mycket olycka, enligt Sayed Laylaz, en av Irans tyngsta ekonomer vars frispråkighet har kostat honom ett år i fängelse.

Den snabba uppgången i Irans oljeexport efter att sanktionerna lyftes för ett drygt år sedan har slagit många med häpnad.

Men på grund av lägre världsmarknadspriser har intäkterna inte nått upp till mer än en tredjedel av de 120 miljarder dollar som de var för fem år sedan.

”För att göra en vinst på 120 miljarder dollar i ett bolag som Volvo måste du sälja för 2 000 miljarder dollar, närmare 18 000 miljarder kronor. Det är en helt enorm summa pengar som kommer till landet och som ändrar hela dess struktur”, säger Sayed Laylaz.

”När du har tillräckligt mycket pengar behövs inte ledarskap, det behövs inga skatter, det behövs ingen demokrati”, säger han.

Korruptionen frodas i Iran och är landets i särklass största problem, enligt Sayed Laylaz som lägger delar av ansvaret på den tidigare presidenten, Mahmoud Ahmadinejad.

”Alla är korrumperade: bankerna, domstolsväsendet, regeringen, myndigheterna – hela systemet. Utan korruption kan man inte göra något.”

Varje dag eldar Iran upp mer gas än vad Ryssland exporterar till hela Europa och förbrukar därtill 70 miljoner liter kraftigt subventionerad bensin, påpekar Sayed Laylaz.

”Systemet subventionerar folk för att hålla dem tysta.”

Kraftiga upp och nedgångar i oljepriset har alltid skapat politisk turbulens i landet. Nu hoppas Sayed Laylaz på stabila oljepriser.

”Vår röda tråd som folk är att undvika våld. Vi vill ändra allt så grundligt som möjligt men också så fredligt som möjligt.”

Att ändra systemet kräver ett känsligt handlag, enligt Sayed Laylaz.

”Vi vill inte destabilisera regimen. Vi har tillräckligt med erfarenheter från den islamiska revolutionen, från Syrien, Egypten och till och med från Turkiet.”

Sayed Laylaz har inte någon roll i regeringen, men han står bakom president Hassan Rouhani, därav den flitiga användningen av ”vi”.

Första prioritet om Hassan Rouhani vinner valet i maj borde vara att göra upp med korruptionen, anser Sayed Laylaz.

Kvinnors möjligheter är kraftigt kringskurna i Iran, och majoriteten står utanför arbetsmarknaden. Men Sayed Laylaz tycker ändå att det rör på sig.

”I den privata sektorn vill alla ha kvinnliga anställda. De arbetar bättre, har bättre utbildning och de är en social kraft i landet. Uppriktigt sagt är det många auktoriteter som är rädda för kvinnor”, säger han.

Isolering av Iran, vare sig det heter sanktioner eller inresestopp, gynnar inte situationen för människor i landet, enligt Sayed Laylaz.

”Om man isolerar Iran på grund av mänskliga rättigheter gör man situationen värre. Radikala krafter över hela världen älskar isolering. Varför ska man göra dem den tjänsten?”

Regimen satte honom i fängelse för hans roll i protesterna mot det kraftigt ifrågasatta valresultatet 2009. Ett år hann det bli för den tidigare samvetsfången, varav fyra månader i en 2,5 kvadratmeter stor isoleringscell.

”Det var inte en bra upplevelse för mig”, säger Sayed Laylaz.

”Det är inte ett sunt rättssystem som straffar den som säger sin mening. Det är korruption.”

Och samtidigt:

”Jag älskar det här landet – alla bra och dåliga sidor av det. Men jag skulle inte vilja uppleva det igen.”

Till Sverige har han bara en önskan: mer kontakter, möten och handel.

”Jag skulle vilja be Stefan Löfven att uppmuntra ömsesidiga ekonomiska relationer så mycket det är möjligt”, säger Sayed Laylaz.

Tyck till