Bryggerinäringen var länge en slumrande bransch i Sverige, med ett fåtal aktörer. För 20 år sedan fanns det bara 25 ölbryggerier i landet.
Men EU-inträdet 1995 gjorde det enklare att starta bryggerier, och när den amerikanska trenden med mikrobryggerier svepte in exploderade branschen.
2011 blev ett märkesår, det året startade 14 nya bryggerier i Sverige och sedan har det bara fortsatt och de senaste åren har det startat minst ett nytt bryggeri i veckan.
I fjol tillkom 61 nya ölproducenter, under januari och februari i år har det byggts på med ytterligare sju nya bryggerier.
Därmed finns det totalt 344 bryggerier i Sverige, enligt färska siffror från branschorganisationen Sveriges Bryggerier. Majoriteten producerar mindre än 100.000 liter öl per år.
”Det är ändå inga hembryggare utan i vår statistik ingår bara de bryggerier som säljer professionellt till Systembolaget, restauranger eller dagligvaruhandeln”, säger Fredrik Sörbom, projektledare på Sveriges Bryggerier.
Branschen bubblar både bildligt och bokstavligt. Men rimligen kan det inte startas nya bryggerier i samma takt de kommande åren.
”Jag tror inte det kommer öka på samma sätt framöver. Sannolikt kommer vi framöver få se en konsolidering i branschen där mindre bryggerier försvinner eller köps upp”, säger Anna-Karin Fondberg, vd för Sveriges Bryggerier.
”Men det finns inga tecken på att ölintresset dalar”, understryker hon.
Enligt statistik från Centralförbundet för alkohol- och narkotikaupplysning dricker en genomsnittlig svensk 108 starköl och 29 folköl varje år.
Trots ett växande ölintresse har konsumtionen varit stabil och till och med sjunkit något de senaste åren.
Även om antalet mikrobryggerier har exploderat står de mindre bryggerierna fortfarande bara för mellan 5 och 6 procent av all svensk öl som säljs på Systembolaget.
Marknaden domineras av de fem stora – Spendrups, Carlsberg Sverige, Åbro, Kopparbergs och Krönlein.
Och det är fortfarande märken som Mariestads, Norrlands Guld och Sofiero som toppar listan över Sveriges mest sålda öl.