1515
Annons

Olaf Scholz: ”Putin får inte vinna”

”Vårt mål är kristallklart. Putin får inte vinna. Och jag är säker på att han inte gör det.”

Det sa Tysklands förbundskansler Olaf Scholz på toppmötet i Davos, och välkomnade Finland och Sverige in i Nato med öppna armar.

Tysklands förbundskansler Olaf Scholz på toppmötet i Davos.
Tysklands förbundskansler Olaf Scholz på toppmötet i Davos.Foto:Markus Schreiber

Genom att invadera Ukraina försöker Rysslands president Vladimir Putin ta alla tillbaka till en tidsålder av imperialism, en tid då krig var ett vanligt förekommande politiskt instrument. 

Det sa Olaf Scholz när han avslutningstalade inför en nästintill fullsatt kongresshall i Davos.

Sannolikheten för att Ryssland tar hela Ukraina ter sig nu mindre sannolikt än vad det gjorde i början av kriget, och det är tack vare de ukrainska styrkorna och internationellt stöd, enligt förbundskanslern. 

”Vi har infört sanktioner som är tuffare än några sanktioner tidigare. En sak är klar: Putin kommer bara att förhandla när han inser att han inte kan bryta ned det ukrainska försvaret”, sa han. 

Han sa att Tyskland nu skickar tunga vapen till Ukraina, men bemötte inte den ukrainska utrikesministern Dmytro Kulebas kritik om att ”vissa länder dragit fötterna efter sig när det gällde beslut att ge Ukraina vapen”, med tydlig riktning mot Tyskland. 

”Låt mig vara diplomat i alla fall här. Men så mycket kan jag säga att det går mycket snabbare för en ukrainsk soldat att lära sig använda ett utländskt vapen, än det tar för de politiska processerna som föregår beslut att skicka dem”, sa han till journalister i Davos. 

Dmytro Kuleba var dock tydlig med vad som stod högst på hans önskelista. 

”Vi är tacksamma för alla tunga vapen. Vi förstår att det är svårare för Tyskland än för andra, så vi är strategiskt uthålliga. Vår dröm är Leopardstridsvagnar, men det är inte så sannolikt”, sa han. 

Dmytro Kuleba var också mycket kritisk till att Nato, som han beskrev det, står vid sidlinjen. Olaf Scholz betonade vikten av att Nato inte gör mer än vad alliansen redan gör. 

”Vi kommer inte att göra något som innebär att Nato tar del av kriget”, sa han, och redogjorde för beslutet att modernisera och stärka det tyska försvaret till en kostnad på 100 miljarder euro, vilket tar försvarsinvesteringarna till de riktlinjer som Nato har.

”Det är ett besked till våra allierade: Ni kan lita på Tyskland”, sa han. 

De tyska politikerna har i Davos fått upprepad kritik för att man tillåt sig bli så totalt beroende av rysk olja och gas.

”Vi ska sluta använda rysk olja i slutet av året och jobbar hårt för att bli av med vårt beroende av rysk gas”, sa Olaf Scholz. 

Det kommer att få konsekvenser för den tyska, och europeiska, ekonomin och inte minst för näringslivet, sa han. Men den tyska industrin ska inte behöva bära dessa bördor ensamt, lovade han.


Recession på allas läppar i Davos

Recessionen är inte här nu, men om kriget inte får ett oväntat snart slut lär vi komma dit. Det är private equityjätten Carlyles medgrundare och ordförande David Rubenstein slutsats. Samtidigt anser att aktiemarknadens oro är en överreaktion.  

”Det finns goda chanser för att investerare nu.”

Jane Fraser och David Rubenstein på WEF i Davos.
Jane Fraser och David Rubenstein på WEF i Davos.Foto:Hollie Adams, Carolyn Kaster, Gian Ehrenzeller

”R-ordet”, recession, är på allas läppar på Världsekonomiskt forum i Davos. Tungviktaren och multimiljardären David Rubenstein, som grundade the Carlyle Group, private equitybolaget med 325 miljarder dollar i sina fonder, säger att allt beror på kriget i Ukraina.

”Alla recessioner är inte lika. Den kan vara mild eller svår.  Och ingen innebär slutet. Det här blir en mild recession”, säger han, och tillägger att det gäller - om inte kriget i Ukraina blir långdraget. 

Vi har varit med om betydligt värre kriser, som covid och dot.com-krashcen, menar han.

Och även om utvecklingen på den amerikanska börsen är den svagaste på 20 år, och techjättarna rasat till synes handlös, är det fel att oroa sig för en ny dot.com-krasch. 

”Vid den kraschen hade vi internetbolag utan intäkter som aldrig borde ha börsnoterats. Netflix är en helt annan sak. Det kanske inte var värt vad det var tidigare, men det är värt mer än nuvarande värdering. Det är en god chans för investerare att köpa på botten ”, säger han och nämner även Amazon som ett bolag han beundrar. 

Till saken hör möjligen att David Rubenstein också har medgett att han tackat nej till att bli en av de första investerarna i både Facebook - hans livs största misstag, har han kallat det - och Amazon. 

”Det finns en hel del bra köptillfällen nu. Men spacarna kan ha varit ett fenomen som inte kommer tillbaka”, spår han.  

David Rubinstein deltog i Davos även i en panel med Citis vd Jane Fraser, som anser att börsreaktionen delvis varit sund. Investerarna har inte spurtat mot dörren. 

 ”Det har varit en ganska konstruktiv korrektion”, sa hon, 

Nu handlar allt om tre R: Ryssland, recession och räntor.

I USA är det räntorna som är huvudnumret, men eftersom konsumenterna har buffertar behöver det inte bli så farligt, anser hon. 

”Men Europa är mitt i stormen, med stora problem med leverantörskedjor och kriget. Jag är ganska säker på att det blir recession, men jag hoppas jag har fel”, säger hon. 

Globalt är det livsmedelskrisen som oroar henne mest. 

”Det är den stora faran. Väldigt många kommer att gå hungriga”, sa hon. 

Med i panelen var även IMF-chefen Kristalina Georgieva som också oroade sig mest för livsmedel. 

”2022 blir ett tufft år. Oljepriset har sjunkit, men livsmedelspriserna fortsätter att stiga och stiga. Vi kan klara oss utan bensin, men vi måste äta varje dag. Jag vill inte vara för negativ: vår prognos är en tillväxt på 3,6 procent , det är en lång väg till global recession. Men i vissa länder har vi redan recession”, sa hon. 

Inflationen är ständigt närvarande i Davos. François Villeroy de Galhau chef franska centralbanken, fick frågan om inte centralbankerna feldiagnostiserat inflationen, när den betecknades som övergående, och att man nu tar till för dramatiska åtgärder. 

”Det är inte en dramatisk förändring av penningpolitiken, det är en dramatisk förändring i omvärlden”, konstaterade han, som anser att fokus är för mycket på de väntade räntehöjningarna i juli och september. 

”Nästa steg är mer viktigare. Vi har en karta”, sa han hemlighetsfullt. 

David Rubenstein konstaterade att det vore dumt att inte tro att covidstimulanserna skulle ge en kraftig inflation - och att kriget sedan satt systemet ur spel. 

”Det går fort att få inflation men att det tar betydligt längre tid att bli av med den”, sa han. 

Om han inte tror på spacar så är kryptovalutor mer intressant, verkar han tycka. 

”Det är en illusion att man kan investera i något som har hög avkastning och låg risk. Men om krypto är värt x eller y är inte alltid det viktiga, det är att staten inte vet vad du har.” 

Att man gömma investeringar från regeringar är en orsak till att krypto kommer att finnas kvar, sa han. 

”Det som motiverar människan är att hålla sig vid liv, få barn - och undvika skatt.”  


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?