1515
Annons

Ola Rolléns biometribolag rusade i Oslo

De nordiska börserna handlades uppåt under fredagen. Samlingsindexet Vinx 30 avancerade med 0,9 procent till nivån 1.034. 

Köpenhamnsbörsens OMXC25-index steg 0,9 procent till nivån 1.284.

Läkemedelsbolaget Novo Nordisk avancerade 0,8 procent efter nyheten under torsdagskvällen att den amerikanska hälsomyndigheten, FDA, godkände en utvidgning för användandet läkemedlet Ozempic. Det innebär att det nu framgår att diabetesläkemedlet även har en positiv effekt på hjärt- och kärlsjukdomar.

Hörhjälpsbolagen GN Store Nord och Demant fick sina riktkurser lyfta hos investmentbanken UBS. Riktkursen för GN skruvades upp till 320 danska kronor från tidigare 255, samtidigt som Demant lyftes till 215 från 175. Aktierna steg 2 respektive 2,5 procent.

I Oslo handlades OBX-indexet upp 1,2 procent till 857.

Telenor fortsatte uppåt efter gårdagens nyhet att bolaget uppges ha återupptagit samtal för att utvärdera ett förvärv av en andel i Malaysias största teleoperatör Axiata. Aktien fick även stöd av att Handelsbanken Capital Markets uppgraderat till köp med en riktkurs på 180 norska kronor. Telenor stängde 4,5 procent upp på 168 kronor.

Biometribolaget Next Biometrics avancerade 11 procent, sedan bolaget meddelat en order på biometriska fingeravtrycksläsare från Indien värd 750.000 dollar. Under 2020 räknar Next med att få ytterligare order från befintliga såväl som nya kunder, heter det i pressmeddelandet. Ola Rolléns Greenbridge Partners är största ägare i Next Biometrics.

I Helsingfors avancerade OMXH25-indexet 0,7 procent till nivån 4.368.

Finanskoncernen Sampo steg 2,3 procent. Enligt en analys från Morgan Stanley kan Sampo i framtiden tänkas sälja sina andelar i Nordea.

Hedgeduon: ”Monumental förändring” ger nya börsvinnare

Den nystartade hedgefonden Protean har har levererat en positiv avkastning sedan i våras trots att börsen är ned tvåsiffrigt. För Di berättar förvaltarna Pontus Dackmo och Carl Gustafsson om succéreceptet – och vilka bolag de ratar.

”Den förändringen är monumental jämfört med tidigare, så polletten om hur stor påverkan det har på sektorn kommer gradvis att trilla ned”, säger de om favoritaktierna.

Förvaltarna Pontus Dackmo och Carl Gustafsson.
Förvaltarna Pontus Dackmo och Carl Gustafsson.Foto:Jack Mikrut

Läs Di Digitalt i 3 månader för endast 197 kr

ord. pris 429kr/mån

spara
1090 kr

Få tillgång till allt digitalt innehåll i 3 månader för 197 kr. Därefter tillsvidare med 25% rabatt, endast 322 kr/mån i 12 månader. Alla priser är inklusive moms.

Visa allt som ingår

Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

Tillgång till över 1 100 aktiekurser i realtid

Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev


Betala som

Betalsätt

Genom att klicka på ”Godkänn köp” godkänner jag Dagens industri AB:s prenumerationsvillkor och bekräftar att jag tagit del av Dagens industris AB:s personuppgiftspolicy.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera