Annons

Ola Rollén: "Mitt samvete är rent"

Hexagons vd Ola Rolléns samvete är rent och han vet att han kommer att bli friad från alla misstankar. Det säger han i en telefonkonferens som Hexagon anordnat nu på måndagsförmiddagen.

Ola Rollén, Hexagons vd.
Ola Rollén, Hexagons vd.Bild:Paul Hilton/Di

Ola Rollén satt häktad i en vecka i Norge då norska motsvarigheten till Ekobrottsmyndigheten, Økokrim, utredde fallet. Økokrim misstänker Ola Rollén för insiderbrott i samband med att hans privata investeringsbolag Greenbridge köpt aktier i norska biometribolaget Next Biometrics, bara ett par dagar innan Greenbridge deltog i en riktad nyemission i Next Biometrics.

Han släpptes ur häktet i lördags, även om misstankarna kvarstår. Rollén ångrar de misstänkta affärerna nu i efterhand.

"Det är inte kul att sitta häktad i tio dagar, förstås ångrar jag det. Det här är inget jag vill uppleva igen", sa han under Hexagons telefonkonferens.

På telefonkonferensen gick Ola Rollén och hans norska advokat Christian B Hjort i grova drag igenom de anklagelser som riktats mot honom och tidslinjen för de misstänkta aktieköpen.  Ola Rollén säger att han inte har möjlighet att kommentera detaljer i utredningen då Økokrim fortfarande utreder fallet och betonar också att han anser sig vara oskyldig och att han kommer att bli friad.

Han säger sig också vara överväldigad av stödet som han fått från vänner, familj och anställda på Hexagon. Han nämnde även stödet från styrelseordföranden för Hexagon, finansmannen Melker Schörling.

”Även om jag förstår varför Økokrim är intresserade vet jag att jag kommer att bli friad från misstankarna”, säger Ola Rollén.

Under telefonkonferensen betonar Ola Rollén att han inte är dömd för något utan att han endast är misstänkt.

”Jag anser att man inte ska döma någon tills saken har prövats i domstol”, säger han.

Den 28 oktober presenterade Ola Rollén Hexagons rapport för tredje kvartalet under övervakning av svenska Ekobrottsmyndigheten då han satt anhållen i Sverige i väntan på att han skulle utlämnas till Norge.

”Det kändes väldigt konstigt”, säger Ola Rollén.

Men han anser inte att Hexagon kunde ha berättat tidigare om att han var misstänkt för insiderbrott i Norge eller att Hexagon brustit i sin informationsgivning.

”Vi visste inte. Svensk polis hade ingen information om varför jag greps mer än att jag skulle utlämnas till norska myndigheter”, säger Ola Rollén.

Ola Rollén berättar att han inte hade så mycket tid över när han satt häktad i Oslo utan att det mesta av tiden gick åt till att svara på utredarnas frågor. Han berättar också att hans telefon och dator beslagtagits av norska Økokrim.

Enligt Ola Rollén har Hexagon inte märkt av någon minskad kundaktivitet. Det finns heller inte en intressekonflikt mellan potentiella Hexagonförvärv och Ola Rolléns privata investeringar.

”Det har vi redan hanterat. Hexagon kommer alltid först”, kommenterar Ola Rollén.


Innehåll från Software & Logistics Solutions Nordic ABAnnons

Visualisera bolagets fraktkostnader och få bättre lönsamhet

Softlogs fraktkostnadsanalyssystem är helt nytt på marknaden. Systemet analyserar och erbjuder en visualisering av fraktkostnader vilket ger både transportköpare och 3PL/4PL-verksamheter bättre lönsamhet och kontroll.

Softlogs är dels baserat på en licensbaserad programvara, dels på tjänster kopplade till programvaran som gör att kunden får ut maximal nytta. Grundare till Softlogs är tre experter och specialister på system och metoder för fraktkostnadskontroll, automatisk bokföring och kostnadsfördelning inom leveranskedjan. 

– Vi kände att det fanns ett glapp på marknaden och saknade möjligheten att jobba tätt tillsammans med kunden i linje med deras interna processer för att optimera fraktkostnadshanteringen. Tidigare verksamheter vi varit involverade i har gått ut på att bara leverera system till kunden. Med Softlogs för vi möjlighet att göra så mycket mer för kunden inom den ekonomiska biten av logistik och inte bara leverera och lämna dem med ett system, säger Jon-Arild Ludvigsen, en av grundarna till Softlogs.

Molnbaserad programvara

Programvaran är molnbaserad vilket betyder att den implementeras hos kunden utan att störa befintlig IT-infrastruktur. Det unika med programvaran är möjligheten att visualisera allt som har med frakt och fraktkostnader att göra samt att man med hjälp av Softlogs automatisering effektiviserar kostnadsallokering, kontering och integrationer mot ekonomisystem. De flesta bokningssystem och fler än 150 transportörer finns integrerat i lösningen vilket betyder att Softlogs kan vara snabba i implementeringen och göra belastningen för kundens verksamhet näst intill obefintlig.  

– Det är enkelt att jobba med oss, insatsen är liten och vi är måna om att våra kunder ser nyttan i form av bättre lönsamhet direkt. Vi ser till att kunden får en helautomatiserad hantering och tar totalansvar för fraktavtalen samtidigt som vi hjälper kunderna med pris och kvalitetssäkring. Dessutom gör vi en avtalskontroll för att få en komplett kontroll och kontering, säger Christopher Ludvigsen, en av grundarna till Softlogs.

Enkel implementering 

Det totalansvar Softlogs tar baseras på en fullmakt som signeras av kund. Fullmakten gör att Softlogs kan kontakta transportörerna för att få löpande information att stämma av mot den bokning av transport som kunden har gjort. 

– Utgångspunkten är att vi tar totalansvar för alla dessa delar så att kunden kan välja att bruka vår lösning aktivt med att se på kostnadsallokering, kontering för att omföra till ekonomi. Alternativt att kunden använder oss så att vi följer upp avvikelser med avancerade KPI-rapporter tillbaka till kunden, säger Jon-Arild Ludvigsen.

Stor nytta redan från start

Den kostnad som tillhör manuella rutiner och processer automatiseras vilket betyder att kostnaden för att hantera en fraktfaktura genom de interna processerna blir minimal. Genom att integrera orderdata kan du göra fraktandelen synlig i förhållande till försäljning, kundgrupper, kunder och eventuellt försäljningsregioner. Detta gör att man får en mycket bättre bild av hur försäljnings- och fraktkostnader är relaterade.

– Ofta är transport- och fraktkostnaden en stor del av de externa kostnaderna för företag och vi gör världen enklare för de som jobbar hands on med kostnadsallokering av frakt. Det är en låg risk att starta ett projekt med oss samtidigt som nyttan är stor, för vi brukar hitta plats för optimeringar redan vi första körningen hos kund, säger Øistein Solberg, en av grundarna till Softlogs.

Om oss

Softlogs etablerades 2014 av Jon-Arild Ludvigsen, Christopher Ludvigsen och Øistein Solberg och analyserar frakt för cirka 4 miljarder årligen. I fraktkostnadsanalyssystemet finns fler än 150 transportörer integrerade och lösningen är anpassad för företag med mer än tre miljoner i fraktkostnad. Unikt med lösningen är att den täcker all kostnadskontroll, från fraktkostnadsallokering på avdelnings-, grupp- och enhetsnivå till vidarefakturering av frakt. Detta gör systemet attraktivt för såväl handelsföretag som tredjeparts logistikbolag - 3PL.

https://softlogs.net

 

Mer från Software & Logistics Solutions Nordic AB

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Software & Logistics Solutions Nordic AB och ej en artikel av Dagens industri

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?