1515

Ola Rollén: "Jag har inte gjort något fel"

Det köp av aktier i Next Biometrics som ledde till att Hexagons vd Ola Rollén nu misstänks för insiderbrott skedde inom ramen för insiderlagstiftningens så kallade safe harbour-regler om "stakebuilding".

Ola Rollén, Hexagons vd.
Ola Rollén, Hexagons vd.Bild:Paul Hilton/Di

Det säger han i en intervju med Börspodden, inspelad den 16 februari och sänd i dag onsdag 8 mars.

"Så det är inget brott mot insiderlagstiftningen i vare sig Norge, Sverige eller något annat land", slår han fast och förklarar innebörden av stakebuildingreglerna:

"Tänk dig att ett företag ska lägga ett bud på ett annat företag, och så köper de upp till fem procent innan de annonserar budet. Då har du köpt på din egen affär; du har ju handlat aktier billigare, för ofta sker ett bud till en premie, och du har rätt att köpa upp till 5 procent, men sedan måste du flagga."

Ola Rolléns köp av 284.341 aktier den 6-7 oktober 2015, den affär som sedermera ådrog honom insiderbrottsmisstankar, utgjorde cirka 2,5 procent av det antal aktier som då fanns i det norska biometribolaget. Den 9 oktober meddelade Next en emission av 2 miljoner nya aktier till Ola Rolléns och Melker Schörlings investeringsbolag Greenbridge, och i nästföljande kvartalsrapport rapporterades Next totalt vara uppdelat på 13,5 miljoner aktier, och Greenbridge därmed äga cirka 15 procent av bolaget.

Ola Rollén har låtit göra en omfattande utredning, säger han i Börspodden. Vad åklagarens inställning till argumentet om stakebuildingregler är vet Ola Rollén inte just nu, "därför att den häktningsorder som jag greps på numera är obsolet".

I denna nämns att Nextköpen gjordes "mycket kort tid före de tre avtal som den tilltalade var med om att förhandla ingicks och offentliggjordes i börsmeddelande den 9 oktober".

Insidermisstankarna har inte påverkat Ola Rolléns syn på investeringar utanför Hexagon, säger vd:n vidare:

"Nej, egentligen inte, jag har ju inte gjort något fel, utan tyvärr är det en serie olyckliga omständigheter som gjorde att jag hamnade som jag gjorde. Det var inte investeringen i sig som var tokig."

Han medger dock en miss: att inte ha nämnt att det i själva verket var hans privata och Cypernregistrerade bolag Iskossala och inte Greenbridge som köpte aktierna i Next den 9 oktober.

"Vad vi gjorde som var tokigt var att vi skrev Greenbridge, det här bolaget vi har startat, som då ännu inte var startat, i pressreleasen ihop med Next Biometrics. Vår tanke var ju att Greenbridge kommer äga de här aktierna långsiktigt, och vi ville få ut att det var de som skulle äga aktierna på sikt också. Man tänker ju inte ur insiderrapporteringstermer när man skriver en pressrelease, utan vi borde [sett] i efterhand också ha nämnt mitt privata bolag som gjorde de fysiska köpen."

Ola Rollén/Iskossala/Greenbridge deltog inte i Nexts riktade nyemission på 1,2 miljoner nya aktier för en månad sedan, upplyser han vidare.

"Nej, vi bedömde att vi som styrelserepresentanter i Next [Greenbridges managing partner Emanuel Lang är ledamot i Next, red anm] satt på såpass mycket information. Det här var ju en riktad emission, och vid en riktad emission kan man inte delta när man sitter på insiderinformation", säger Ola Rollén i Börspodden och nämner sedan att läget ser ljust ut för Next: en ny vd är rekryterad och bolaget har fått ordning på sin produktionsstruktur.

Han säger också att han har kvar sina aktier i Fingerprint Cards, utan att ange hur många. Vid senaste årsstämmans röstlängd framgick att Iskossala, som företräddes av Mannheimer Swartling-advokaten Åsa Hansdotter, ägde 1 miljon aktier.

"Vinstvarningen i fjärde kvartalet var en besvikelse om jag ska vara ärlig", säger Ola Rollén om den svenska Nextkonkurrenten.

Han fortsätter:

"Jag tror att nu har alla kalibrerat om sig, och man får ställa in sig på betydligt måttfullare tillväxt och mer priskonkurrent. Jag tycker fortfarande att det ser intressant ut ur ett värderingsperspektiv, men marknaden har nog hårdnat lite."


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?