1515
Annons

Ola Rollén: "Jag är lättad"

Den friande domen mot Hexagon vd:n var väntad, meddelar bolaget.  

”Jag känner mig lättad av den friande domen vilket bekräftar vad jag och mina advokater sagt från första början; att jag inte gjort något fel”, säger Ola Rollén. 

Bild:Henrik Montgomery/TT

Hexagon HEXA B +3,92% Dagens utveckling -vd:n har hela tiden hävdat sin oskuld. När den friande domen kom i dag kunde Ola Rollén andas ut. 

”Jag känner stor tacksamhet för allt stöd jag fått från aktieägare och medarbetare under denna svåra tid. Jag är glad för att få arbeta för ett bolag som kan hantera motgångar med sådan värdighet. Jag är hängiven att fortsätta som vd för Hexagon så länge jag har styrelsens och aktieägarnas stöd”, säger Ola Rollén i en kommentar.

“Vi agerade på grundval av grundläggande principer när vi hanterade denna svåra situation – man är oskyldig intill dess att motsatsen bevisats. I efterhand har detta bevisligen visat sig vara den rätta strategin för både Hexagon och aktieägarna, säger Gun Nilsson, styrelseordförande i Hexagon.

Ola Rolléns advokater säger att den friande domen var väntad.  

"Vi förväntade oss en friande dom från början och är självfallet nöjda med att dessa anklagelser nu avvisats av tingsrätten. Dock är det en stor besvikelse att en korrekt utvärdering av fallet inte gjordes av de relevanta norska myndigheterna i ett tidigare skede," säger advokat Christian B. Hjort.

Rolléns handlande var helt i linje med gällande rutiner och var inte baserad på någon insiderinformation, konstaterar Oslo tingsrätt i sin dom.  

Innehåll från CuebidAnnons

Företagen behöver stå bättre rustade inför det ökade cyberhotet

Idag kan alla företag räkna med att utsättas för försök till dataintrång. Hoten förändras ständigt, samtidigt som många verksamheter inte har resurser nog att identifiera ett säkerhetsintrång. Cuebid hjälper företag att undvika mardrömmen att obehöriga kommer in i systemen.

Dataintrång är en attraktiv marknad för cyberbrottslingar. Riskerna är låga, vinsterna goda och motståndet minimalt. Oftast behövs det inte mer än ett användarkonto för att kunna orsaka ett företag stor skada.

– Utsätts man för en attack kan det få en mängd olika konsekvenser. Hela verksamheten kan stängas ner eller information manipuleras på olika sätt. Ofta ställs företagen inför två val – att betala eller lösa det på annat sätt – och oavsett vilket blir det ofta väldigt kostsamt, förklarar Niklas Dahl, vd Cuebid Väst.

Tiden viktig vid intrång

Ju tidigare intrånget uppmärksammas ju större chans att minska skadorna.

– Många attacker sker i samband med högtider då företagen har stängt eller minskad bemanning, förklarar Niklas.

IT-miljöerna har växt snabbt och många företag saknar både resurser i form av tid men även kunskapen som krävs för att hitta intrång och hantera dem snabbt. 

– Det är inte så konstigt att många företag känner en oro och en ovisshet inför hoten om dataintrång. Hoten förändras ständigt och blir fler och fler, menar Niklas.

Övervakning dygnet runt

Genom att vända sig till en extern expert kan man få hjälp att implementera avancerade lager av säkerhetsmekanismer som hela tiden anpassar sig för att hantera det föränderliga hotlandskapet. 

– Vi erbjuder kontinuerlig säkerhetsövervakning, dygnet runt, varje dag året om. Våra algoritmer upptäcker oväntade händelser och kan direkt gå in och isolera problemet så att det inte fortsätter att sprida sig, berättar Thomas Hedströmmer, Cuebidkoncernens säkerhetsarkitekt. 

Varje larm eller åtgärd hanteras av erfarna säkerhetsanalytiker. Det utsatta företaget kontaktas efter en förutbestämd rutin och kan själva bestämma hur de vill gå vidare. Cuebid tar ansvar för att övervaka och kontrollera om något sker och kan agera direkt och på så sätt minimera skadan. 

– Våra kunder kan sova bättre om natten när de vet vi ständigt är där och skyddar verksamheten, säger Thomas Hedströmmer.

Testa säkerheten i din IT-Infrastruktur genom vårt pentest 

Utbildning av anställda en viktig del

Att utbilda sin personal i IT-säkerhet är en annan viktig del. Majoriteten av attackerna initieras av medarbetarna när de till exempel klickar på en länk i ett e-postmeddelande. På Cuebid har man utvecklat en plattform med flera korta utbildningstillfällen.

– Utbildningsplattformen är ett starkt kompletterande erbjudande till våra övriga säkerhetslösningar. Är de anställda uppmärksamma och medvetna om vilka risker som finns stärker det hela företagets it-säkerhet. avslutar Johan Malmberg, koncern-vd Cuebid.

Analyser er IT-miljö med oss

Om Cuebid: 

Sedan 2009 har Cuebid hjälpt över 500 svenska företag att undvika mardrömmen att få ett IT-intrång. Vi är en tjänsteleverantör inom cybersäkerhet, kommunikation, datacenter och molnlösningar.

Läs mer om Cuebid här! 

 

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Cuebid och ej en artikel av Dagens industri

Ola Rolléns förhandlingspart Tore Idsøe lämnar Nexts styrelse

Next Biometrics meddelar att Tore Etholm-Idsøe lämnar styrelsen, eftersom han ska bli "Senior Vice President" hos Nexts kund Tactilis som tillverkar smarta kort.

Åtgärden sker för att undvika potentiella intressekonflikter, skriver bolaget i ett pressmeddelande.

Tore Etholm-Idsøe var vd för Next Biometrics 2004-2017 och förhandlade med Ola Rollén inför Hexagon-vd:ns köp av aktier i det Oslonoterade biometribolaget hösten 2015, något som skedde via Rolléns cypriotiska bolag Iskossala.

Aktierna hamnade sedan i Greenbridge, det investeringsbolag Rollén startade med Melker Schörling, och Greenbridge är numera största ägare i Next med 17,8 procent av aktierna.

Tore Etholm-Idsøe avgår med omedelbar verkan och valberedningen kommer att inleda en process för att hitta en efterträdare. 

Ola Rolléns köp av aktier i Next skedde huvudsakligen genom en riktad emission om 2 miljoner aktier till kursen 60 norska kronor, samt 284.341 aktier den 6-7 oktober på marknaden, då aktien handlades mellan 43,63 och 48,31 kronor. Sammanlagt innebär det en investering på cirka 133 miljoner norska kronor.

Avtalet om emissionen undertecknades den 8 oktober 2015, och när det offentliggjordes dagen efter steg Nextkursen från 48,50 till 89 kronor för att under samma månad fortsätta stiga till som mest 174 kronor.

Idag handlas Next-aktien dock lägre än både emissionskursen och de kurser Rollén köpte aktier på under 6-7 oktober, köp som renderade honom insidermisstanker och sedermera en friande men överklagad tingsrättsdom. Tisdagens stängningskurs var 28,25 kronor. Greenbridges innehav är därmed värt 97,6 miljoner norska kronor.

Den 24 april till 29 maj är det dags för nästa runda i holmgången mellan norska EBM och Ola Rollén. Då tar Oslos motsvarighet till hovrätten upp insidermålet.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera