1515
Annons

Ola Rollén: Hexagon kommer missa målet

Hexagon kommer inte att nå sina redan framskjutna finansiella mål 2016. Det bekänner vd Ola Rollén på mätteknikbolagets kapitalmarknadsdag i London. ”Det ser ut som att vi kommer att missa målet”, säger han.

Ola Rollén, Hexagons vd.
Ola Rollén, Hexagons vd.Bild:Paul Hilton/Di

Hexagons nuvarande finansiella mål – 34,3 miljarder kronor i försäljningen och en rörelsemarginal på 25 procent - skulle egentligen vara uppnådda redan 2015, men bolaget tvingades skjuta på dem ytterligare ett år då de inte nåddes.

Det ser dock inte ut att ske i år heller. Enligt SME Direkts analytikerprogons kommer det inte att gå, och vd Ola Rollén bekräftar det på bolagets kapitalmarknadsdag på torsdagen.

”Det ser ut som att vi kommer att missa målet”, säger Ola Rollén.

Rollén har i fyraårsperioder höjt de finansiella målen ända sedan 2001 då han tillträdde som vd för Hexagon.

Ola Rollén utreds för närvarande av den norska ekobrottsmyndigheten Økokrim, efter misstänkt vältajmade aktieköp i det norska biometribolaget Next Biometrics.

”Vi driver utredningen för fullt”, sa Marianne Bender, åklagare vid norska Økokrim, till Di på onsdagen.

Enligt flera analytiker som Di talade med dagen innan kapitalmarknadsdagen hänger detta som ett mörkt moln över Rolléns möte med marknaden.

”Det är stor risk i bolaget just nu”, sa en analytiker till Di.

Kapitalmarknadsdagen inleddes med ett kort anförande från Ola Rollén kring brottsanklagelserna.

”Alla misstankar mot mig borde avskrivas”, sa Ola Rollén, och citerade sin ordförande Melker Schörling som skrivit att Rollén har hans fulla stöd oavsett om han åtalas eller inte.

I övrigt, meddelade han, kommer han inte att kommentera utredningen.

Under morgonen hade Hexagon-aktien handlats ned med som mest 2,6 procent på en Stockholmsbörs som backade cirka 0,4 procent, men precis innan kapitalmarknadsdagen inleddes hade Hexagon-aktien återhämtat sig till minus 1,5 procent.


Innehåll från FolksamAnnons

Ny smartare bilförsäkring anpassas till framtidens bilkörning

Josef Halldelius, affärschef för motoraffären på Folksam.
Josef Halldelius, affärschef för motoraffären på Folksam.

Dagens bilar utvecklas och blir allt säkrare. I takt med det förändras även bilförsäkringarna. Istället för att sätta premien utifrån från vem som äger bilen, kommer framtidens försäkring allt mer baseras på bilens säkerhetsutrustning.

Läs mer om Folksam bilförsäkring 

Bilarna har i dag blivit både smartare och säkrare. Bland annat är det vanligt med aktiva säkerhetssystem – till exempel autobroms, döda-vinkel-varnare och allt mer sofistikerad parkeringsassistans. Tillsammans förebygger dessa olyckor och kompenserar misstag från föraren. I framtiden kommer bilarna dessutom att bli ännu smartare och data från bilarna kommer bli en integrerad del i försäkringserbjudandet. 

– I den här nya verkligheten blir det allt mer ointressant och trubbigt att prissätta bilförsäkringen efter ägarens ålder och bilens effekt. Det är betydligt mer relevant att utgå från hur bilen används, bilens utrustning och i förlängningen även bilmodellens skadehistorik, säger Josef Halldelius, affärschef för motoraffären på Folksam. 

Denna nya typ av försäkring som baseras på bilens säkerhetsutrustning är både transparent och bekymmersfri för kunden. Den stödjer också hållbara mobilitetslösningar med bildelning och bilpooler.  

– I framtiden tror vi att den kommer bli ett bra komplement till den traditionella bilförsäkringen tillsammans med en tredje kategori av bilförsäkring som skräddarsys efter varje användare, exempelvis ”pay as you drive”. För oss är det viktigt att vi även i framtiden kan erbjuda olika typer av försäkringar som tillgodoser alla kunders behov. 

Samarbetar med Volvo Cars

Redan i dag har Folksam ett unikt samarbete med Volvo Cars där en förmånlig och miljömärkt bilförsäkring från Folksam ingår i bilens pris när man köper en elbil online. Det gäller helelektriska XC40 och deras första renodlade elbil, C40 Recharge. 

– Det innebär att vi ger kunderna en bra och prisvärd bilförsäkring som en integrerad del av bilen. Den integrerade försäkringen och det fasta priset gör bilköpet enklare och kostnaden mer transparent, säger Josef Halldelius.

– I och med att Volvo Cars onlineförsäljning är en ny satsning, har vi kunnat bygga upp denna nya försäkringsmodell helt från grunden – en anpassad gruppförsäkringslösning till ett fast pris och som är helt oberoende av vem som kör bilen, säger Josef Halldelius. 

Försäkringen är dessutom märkt med Bra Miljöval enligt Naturskyddsföreningens högt ställda kriterier. 

– Vi är det enda stora försäkringsbolag som har miljömärkta bilförsäkringar. Det innebär bland annat att kunderna kan vara säkra på att vi använder miljövänliga material vid reparationer och att vi ställer höga krav på våra leverantörer och på våra egna investeringar. 

Höga ambitioner 

Folksams ambitioner vad gäller hållbarhet rimmar dessutom väl med Volvo Cars. Bland annat har Volvo Cars som plan att bli ett helt renodlat elbilsföretag vid 2030. 

Folksam och Volvo Cars delar också visionen att den bästa olyckan är den som aldrig sker och båda företagen jobbar aktivt för detta, bland annat genom forskning.  

– Vi samlar hela tiden in nya insikter och data som kan hjälpa oss i vår strävan att förebygga och minska antalet olyckor, säger Josef Halldelius.

Läs mer om Folksam bilförsäkring 

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Folksam och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?