1515
Annons

Ola Rollén bygger digital drömvärld

Digitala omklädningsrum, robothjärnor och den nya generationens dynamiska digitala tvillingar. Så bygger Hexagons vd Ola Rollén upp vår nya smarta digitala verklighet där allt och alla är uppkopplade och maskiner och datorer både tänker och pratar med varandra.

”Det unika som vi kan göra, som ingen annan i världen kan göra, är att koppla ihop data från luften med data från marken och skapa en digital verklighet med millimeternoggrannhet i en hel stad”, förklarar Hexagons vd Ola Rollén.
”Det unika som vi kan göra, som ingen annan i världen kan göra, är att koppla ihop data från luften med data från marken och skapa en digital verklighet med millimeternoggrannhet i en hel stad”, förklarar Hexagons vd Ola Rollén.Foto:Jack Mikrut

Digitala tvillingar, kopior i datormiljö av något som finns i verkligheten, används allt mer i industrin i dag. Mätteknikkoncernen Hexagon HEXA B -1,52% Dagens utveckling tar dock tekniken ett steg längre.

”Det räcker inte bara med en digital tvilling, det måste vara något ännu bättre för att fungera i verkligheten”, menar Hexagons vd Ola Rollén.

”En digital tvilling är egentligen bara en digital representation av någonting som finns i verkligheten. Men saker förändras och det duger inte bara med en tredimensionell bild av verkligheten utan den måste också ständigt uppdateras när verkligheten uppdateras.”

Smart digital verklighet kallar Hexagon denna utveckling som möjliggörs tack vare bolagets teknik inom såväl sensorer, positionering, simulering, lokalisering och autonoma lösningar.

”Om du till exempel vill automatisera leveranserna i en stor stad. Då måste du uppdatera med trafiksituationen, olyckor, vägarbeten och så vidare. Du kan inte bara lita på en kartbild”, förklarar Ola Rollén.

”Det unika som vi kan göra, som ingen annan i världen kan göra, är att koppla ihop data från luften med data från marken och skapa en digital verklighet med millimeternoggrannhet i en hel stad.”

”Det kan användas för att utveckla en stadsbebyggelse, för att navigera bilar, autonoma fordon. Vi har också en skanner som känner av ledningar under gatunivå så att det går att bestämma var man kan gräva och göra vägarbeten och annat.”

Smarta, autonoma lösningar, hur smarta har de blivit?
”Väldigt smarta. Ta roboten, BLK, som vi utvecklat tillsammans med Boston Dynamics och som vi har skapat hjärnan och sensorerna till. Vi kan stoppa in den här lilla roboten, som ser ut som en liten hund, var som helst och den kommer att börja lära sig verkligheten runt om sig och göra en tredimensionell kartbild där den går. I nästa steg ska vi förse roboten med armar så att den kan utföra enklare uppgifter på en industri eller byggarbetsplats till exempel. För när den väl har samlat in data och lärt sig allt om verkligheten runt omkring sig så kan den börja utföra uppgifter. Då är det en autonom verklighet, vi har kopplat bort det mänskliga gränssnittet och det är robotar och datorer som pratar med varandra om vad de ska göra.”

Roboten BLK som Boston Dynamics byggt och som Hexagon skapat hjärnan och sensorerna till lär sig verkligheten runt om sig och gör en tredimensionell kartbild där den går.
Roboten BLK som Boston Dynamics byggt och som Hexagon skapat hjärnan och sensorerna till lär sig verkligheten runt om sig och gör en tredimensionell kartbild där den går.Foto:Auris

Vilka branscher ligger längst fram med smart digital verklighet i dag?
”I tillverkningsindustrin sker det väldigt mycket just nu. Där handlar det om att komponenterna ska vara så lika ursprungsritningarna som det bara går för att skapa kvalitet. Där har vi skanners som samlar in data om komponenten och kontrollerar och styr produktionsmaskinerna. På så vis kan du ta bort flera beslutsled. Istället är det två datorer som pratar med varandra och styr. Bygg- och processindustri har också börjat anamma detta väldigt mycket för att till exempel skapa förebyggande underhåll.”

Ser du möjligheter inom andra, nya branscher och användningsområden?
”Ja, vi jobbar nu tillsammans med stora amerikanska retailers inom modeindustrin för att digitalisera deras sortiment. Vi utvecklar ett digitalt omklädningsrum där man ska skanna sig själv och kan sedan sitta hemma och prova kläderna digitalt och se exakt hur passformen är. Det kommer att leda till mindre returer och nöjdare kunder.” 

Han räknar med att Hexagon tillsammans med ett antal partners lanserar de digitala omklädningsrummen under andra halvåret i år.

”Jag tror att vi snart har robotar som kommer att leverera hem mat och annat. Hexagon kommer inte att göra robotarna, men förmågan att robotarna hittar hem till dig, deras hjärnor. Du köper ett par jeans på H&M. Det är ingen människa involverad i den transaktionen. De levereras av en bil som ingen kör. Och det hoppar ur en robot och levererar paketet till din dörr. Det är dit samhället är på väg. Det är inte hållbart att slita ut människor att köra paketbilar och cyklar och springa i trapphus. Robotar kommer att ta över mycket av de jobb som sliter ner människor. Robotar som vakter tror jag också mycket på. Vi jobbar med ett tiotal robottillverkare just nu.” 

Smart digital verklighet, kallar Hexagon utvecklingen som möjliggörs tack vare bolagets teknik inom såväl sensorer, positionering, simulering, lokalisering och autonoma lösningar.
Smart digital verklighet, kallar Hexagon utvecklingen som möjliggörs tack vare bolagets teknik inom såväl sensorer, positionering, simulering, lokalisering och autonoma lösningar.

Positionering och autonomi, då går tankarna till fordon, självkörande bilar, hur ser du på den utvecklingen?
”Den hade ju tagit en paus, men nu ser vi en hel del utveckling, framför allt inom offroad, det vill säga inom sådant som jordbruk, vägbyggen och gruvdrift. Men det har också börjat ta fart igen med autonoma personbilar. Mercedes fick nyligen okej att köra autonomt på autobahn i Tyskland.”

Smartare resursutnyttjande och andra hållbarhetssträvanden ser ni stora möjligheter till med smart digital verklighet, vilka är de viktigaste vinningarna?
”Det viktigaste vi kan bidra med är att alla gör rätt från början. Som att i produktionsindustrin undvika kassationer och göra undermåliga produkter. Det är en stor problematik. I den globala tillverkningsindustrin blir i dag 20 procent av alla resurser skrot.”

”Men vi har också mycket att bidra med i energi- och jordbrukssektorerna, dom riktig stora skurkarna när det gäller miljö och klimat. Energibranschen släpper ut 35 procent av alla växthusgaser och jordbruket 25 procent. Vi kan effektivisera hela energinäringen, alltifrån kärnkraft och vattenkraft till solceller och vindkraft. För en vindturbin kan vi inte bara förutsäga när man behöver byta växellåda utan också positionera den mot vinden så att den alltid utnyttjas maximalt. Detsamma med en solcell, som vi kan vinkla och styra så att den hela tiden är optimal mot solstrålarna.” 

”Inom jordbruket kan vi positionera inte bara traktorerna utan även plantorna så att om man behöver använda konstgödsel så ska den användas exakt på de ställen där den behövs. Våra mätningar visar att vi kan få upp skörden med 30 procent i volym och samtidigt minska tillförseln av vatten, kemikalier och konstgödsel med 30 procent genom att använda precisionsredskap.”

Metaverse lanseras av flera techbolag hårt just nu, vad betyder det i Hexagons värld?
”Jag kan tänka mig att nästa generations spel inte kommer att utspela sig i en fantasivärld utan i en digital kopia av till exempel Stockholm. Du kommer att kunna ha en biljakt på Kungsgatan och hålla till i ditt grannskap, och kanske kriga med grannen. Ganska snart kommer vi också att ha avatarer allihop. Förmodligen två versioner, en på sociala medier och en när vi måste vara ärliga och ‘så här ser jag faktiskt ut’, som i kontakten med vården till exempel eller när vi ska köpa kläder.”

Hexagon beräknar att  digitala precisionslösningar för jordbruket kan få upp skörden med 30 procent och samtidigt minska tillförseln av vatten, kemikalier och konstgödsel med 30 procent.
Hexagon beräknar att digitala precisionslösningar för jordbruket kan få upp skörden med 30 procent och samtidigt minska tillförseln av vatten, kemikalier och konstgödsel med 30 procent.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?