Annons

Ola Rollén åtalas för insiderbrott

Den norska ekobrottsmyndigheten Økokrim har beslutat att åtala Hexagons vd Ola Rollén för insiderbrott.

Bild:Oskar Omne

På onsdagen beslutade den norska ekobrottsmyndigheten Økokrim att åtala Hexagons vd Ola Rollén för insiderhandel i bolaget Next Biometrics. Det meddelade Hexagon i ett pressmeddelande på onsdagskvällen.

Beskedet nådde Ola Rollén och Hexagon på onsdagseftermiddagen, berättar bolagets IR-ansvariga, Maria Luthström.

”Vi har bara vetat om det här i några timmar”, säger hon till Di.

Ola Rollén ger inga kommentarer förrän vid torsdagens telefonkonferens, klockan 10. 

Maria Luthström bekräftar att Ola Rollén kommer att fortsätta som vd under processen, men vill inte säga hur lång tid bolaget förväntar sig att processen tar.

Åklagare Marianne Bender på norska Økokrim är fåordig om åtalet. 

”Efter att Stockholmsbörsen stängde vid klockan 17.00 på onsdagen meddelade vi hans advokater om åtalsbeslutet”, säger hon till Di.

Ur din synpunkt har därmed utredningen bevisat att det finns stöd för att han är skyldig?

”Ja, det stämmer”, säger hon till Di, utan att alls vilja gå in på några fler detaljer i målet.

Åtalet gäller insiderhandel för ett tillfälle 2015, den 6 och 7 oktober, då Rollén köpte aktier i Next Biometrics. Av stämningansökan framgår det att målet vid ett ännu okänt datum kommer tas upp i Oslo tingsrätt, där Ola Rollén riskerar dömas till maximalt sex års fängelse enligt den norska värdepapperslagen.

I Hexagons pressmeddelande uttalar styrelseordförande Melker Schörlig sitt fortsatta fulla stöd för Ola Rollén.

”Jag talar för hela styrelsen, samt för alla andra som gett sitt starka stöd till Ola – hans familj, medarbetare och Hexagons aktieägare – att vi står bakom Ola igenom denna process. Jag har full tilltro till att de anklagelser som han står inför kommer att avfärdas av domstolen,” säger Melker Schörling i pressmeddelandet.

Ola Rolléns advokater, Christian B Hjort och Erik Keiserud, uttalar sig också i Hexagons pressmeddelande: 

“Vi är besvikna över dagens beslut. Vi anser att anklagelserna mot Ola Rollén är baserade på en felaktig tolkning av vilka regler som är tillämpbara i detta fall. Vi är således övertygade om att domstolen kommer att frikänna honom.”

I pressmeddelandet meddelar Ola Rollén att han ämnar stanna på vd-posten så länge styrelsen och aktieägarna vill:

”Som processen ser ut idag, kommer mina advokater att sköta hanteringen av rättsfallet, så att jag även fortsättningsvis kan fokusera helhjärtat på min roll som VD och koncernchef.”

På telefonkonferensen i morgon torsdag deltar förutom Ola Rollén även Gun Nilsson, som är vd för Melker Schörlings maktbolag MSAB och föreslagen som ny ordförande i Hexagon. 

Deltar gör även Ola Rolléns advokat, två advokater som är anlitade av Hexagons styrelse samt Knut Bergö, som av Hexagon själva beskrivs som Norges ledande expert inom insiderhandel.

Innehåll från AvanzaAnnons

Experten: Så kan fler få 1 miljon mer i pension

Nicklas Andersson, sparekonom Avanza.
Nicklas Andersson, sparekonom Avanza.

Avgifter är som karies i tänderna. Skadan syns inte direkt, men över tid gröper avgifterna ur pensionen och äter upp dina pengar.

– Onödiga avgifter kan ge dig 1 miljon mindre att leva på i framtiden, säger Avanzas sparekonom Nicklas Andersson.

Det kan löna sig att ge tjänstepensionen lite uppmärksamhet. Rejält. Flera aktörer i pensionsbranschen tar nämligen ut fasta årliga skalavgifter, vilket gör att dina pengar landar i försäkringsbolagets fickor i stället för dina egna, menar Nicklas Andersson.

– Det är så onödigt. En till synes låg avgift på 0,65 procent per år kan göra att du får 1 miljon mindre att leva på som pensionär, vilket är mycket pengar. Därför är det väldigt viktigt att man ser över sina pensioner och flyttar dem bort från avgifter, säger han.

Kan du få 1 miljon mer? Testa och se! Här letar Avanza rätt på dina gamla pensioner åt dig.

Hur kan det bli 1 miljon mer?

Eftersom de årliga avgifterna är procentuella blir kostnaden högre i takt med att ditt sparande växer. Kanonbra för försäkringsbolaget som tjänar mer pengar år efter år – men dåligt för dig som sparare då fler kronor försvinner i avgifter vilket effektivt urholkar din framtida pension.

– Ingen skulle väl någonsin ha sin månadslön på ett konto med årlig procentuell avgift, men ändå har många ett sådant upplägg med sin tjänstepension. Det borde undvikas till varje pris. Nu är det dessutom enklare än någonsin att flytta sina pensioner och ge sig själv en rejäl framtida löneförhöjning på köpet, säger Nicklas Andersson.

Vilka pensioner går att flytta?

Förra året började ett efterlängtat lagförslag att gälla. Det innebär att det max får kosta 600 kronor att flytta en icke kollektivavtalad tjänstepension till en annan aktör. Förslaget omfattar fondförsäkringar och depåförsäkringar (ej traditionella försäkringar) tecknade efter 2007.

– Mitt absolut bästa pensionstips är att flytta gamla tjänstepensioner och privata pensionsförsäkringar till en aktör helt utan skalavgifter. Det kan alltså ge dig upp till 1 miljon mer i pension. Därefter är det naturligtvis viktigt att säkerställa rätt sparform och prislapp, men skalavgiften är trots allt en garanterad avgift. Bara genom att undvika den förbättrar du framtidsutsikterna i ditt sparande, säger Nicklas Andersson.

Låt Avanza leta rätt på dina gamla pensioner – och se direkt om de går att flytta eller inte (och vad du kan spara på att undvika avgifter). 

De 5 mest ägda aktierna hos Avanza just nu:

1. Investor B 

2. Samhällsbyggnadsbolaget i Norden B 

3. Volvo B 

4. Kinnevik B 

5. Volvo Car B 

Listan visar de mest ägda aktierna bland Avanzas kunder per den 2022-10-19.

De 5 mest ägda fonderna hos Avanza just nu:

1. Spiltan Aktiefond Investmentbolag 

2. Avanza Zero 

3. Avanza Global 

4. Länsförsäkringar Global Indexnära 

5. Swedbank Robur Ny Teknik A 

Listan visar de mest ägda fonderna bland Avanzas kunder per den 2022-10-19.

Risktext:

Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Avkastningen kan också öka eller minska på grund av förändringar i valutakursen. Vi reserverar oss för eventuella fel i aktie- och fondinformationen som lämnas på denna sida. 

*De nya reglerna för sänkta avgifter gäller alla fond- eller depåförsäkringar, ej traditionella försäkringar, tecknade efter 1 juli 2007. Observera att du inte kan flytta kollektivavtalad tjänstepension till oss så som SAF-LO, KAP-KL, PA03 (PA16) eller ITP (ITPK). Avanza bjuder på flyttavgiften upp till 1 000 kronor. Läs mer och se hur vi har räknat här.

 

Mer från Avanza

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Avanza och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera