Oktoberfest – en miljardindustri för München

Ett oklart parlamentariskt läge i Tyskland hindrar inte att folket i landets tredje största stad från att roa sig. Den 184:e upplagan av ölfestivalen Oktoberfest är i gång för fulla muggar i München och väntas dra in runt 1 miljard euro till Bayerns huvudstad.

Bild:AP Photo/Matthias Schrader

Vid halvtid av festligheterna, som inleddes den 16:e september, hade antalet besökare uppgått till 3 miljoner, mot någonstans mellan 2,8 och 2,9 miljoner under förra årets nio första dagar, meddelade Münchens viceborgmästare, Josef Schmid som är festivalens högste ansvarige, i söndags.

Besökarantalet för årets festival kan således återigen komma att summera till minst 6 miljoner för första gången på tre år. För München har öl-festivalen en stor ekonomisk betydelse. Sedan 2005 har ölkonsumtionen inne på det över 30 hektar stora festområdet varit mellan 6 och 8 miljoner liter och över 10.000 arbetstillfällen skapas inne på själva området.

En liter öl kostar nära 11 euro och tillsammans med övrigt konsumerande inne på festfältet bedöms besökarna totalt spendera omkring 350 miljoner euro bara där. Därutöver lägger besökare i staden ytterligare runt 250 miljoner euro på sådant som shopping, transport och mat utanför festivalområdet.

Besökarna lägger därtill över 400 miljoner enkom på boende. Sammanlagt ekonomiskt värde för München av Oktoberfest summerar således till omkring 1 miljard euro, enligt undersökning som gjordes av arbetsdepartementet i samband med festen 2014.

Drygt hälften av festivalens besökare, respektive omkring 70 procent, består av München- respektive Bayernbor. Hälften av besökarna som inte är från Bayern är tyskar från någon av landets övriga delstater, enligt festivalens pressmaterial. Därutöver är amerikaner, schweizare, britter, österrikare och australiensare i sin tur de "vanligaste" besökarna som dricker Maß, köper Dirndl eller Lederhosen och skränar med i tysk umpa-umpa-musik.

En preliminär slutrapport av årets oktoberfest ska ges vid en presskonferens i samband med avslutningen nästa tisdag.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Innehåll från SnowflakeAnnons

Snowflake samlar och delar tillförlitlig Covid19-data

Snowflake samlar data på ett och samma ställe för värdefull analys.
Snowflake samlar data på ett och samma ställe för värdefull analys.

Coronapandemin har visat att vi behöver ta del av information på rätt sätt – från pålitliga källor, strukturerat och uppdaterat i realtid. Snowflake tar fasta på detta och samlar tillförlitlig data på sin Cloud Data Platform.

I Snowflakes Data Cloud Platform kan användaren skapa en ”single source of truth” med realtidsdata som samlats in från källor som WHO och John Hopkins-universitet. Data över antalet smittade i världen sammanställs på Snowflake Data Marketplace. Plattformen kan hjälpa företag och organisationer att fatta välgrundade beslut och bli mer datadrivna. 

– Datan är redan förberedd för analys när den ligger på vår plattform vilket gör informationen lätt att hantera. Den är även enkel att kombinera med sin egen data för att skapa en bättre bild över sin verksamhet, säger Sam Bäcknäs, Senior Sales Engineer på Snowflake i Sverige. 

Kombinerar datakällor för värdefull analys

Data över antalet smittade kombineras med data om befolkningstäthet och även geolokalisering. För globala bolag kan denna information vara avgörande vid planering kring när kontor och butiker på olika platser i världen ska öppna igen, eller för att förutse hur försäljningen kommer att påverkas i olika länder och regioner. Enligt Sam Bäcknäs är det just kombinationen av datakällor som möjliggör intressanta och värdefulla analyser. 

EXTERN LÄNK: Få tillgång till Covid19-data genom Snowflake Data Marketplace  

– Genom att binda ihop data på Snowflake Data Marketplace över antalet smittade med exempelvis befolkningstäthet och väderinformation kan man göra prediktioner om hur smittspridningen kommer utvecklas och var man borde satsa mer på förebyggande arbete, säger han och fortsätter:

– Jag ser även stor potential för ”data sharing” mellan olika sjukhus i Stockholmsregionen som exempel. Då skulle personalen kunna få information om lediga intensivvårdsplatser i realtid i en dashboard istället för genom telefonsamtal mellan sjukhusen. Detta är lättare att överblicka och innebär mindre belastning för personalen. 

EXTERN LÄNK: Nyfiken på Data Sharing? Läs mer här 

Molnlösning innebär många fördelar

Sam Bäcknäs menar att många företag och organisationer i dag sitter på värdefull data som kan kombineras och visualiseras för viktiga insikter om den egna verksamheten, och som de även kan sälja vidare. Genom att samla all data på Snowflakes plattform kan kunden dra nytta av alla fördelar med den skalbarhet och administrativa enkelhet som en molnlösning erbjuder. 

Fakta Snowflake
Snowflake är en helt molnbaserad data-plattform som finns på Azure, AWS och GCP och är skapad för framtidens datahantering. Produkten fungerar som ”software as a service” och möjliggör att kunder samlar sin värdefulla data på ett och samma ställe. Genom Snowflake Data Marketplace ges också möjligheten att sälja egna dataset som kan vara av intresse för andra bolag.
Läs mer på www.snowflake.com  

 

Mer från Snowflake

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Snowflake och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?