Annons

Oktoberfest – en miljardindustri för München

Ett oklart parlamentariskt läge i Tyskland hindrar inte att folket i landets tredje största stad från att roa sig. Den 184:e upplagan av ölfestivalen Oktoberfest är i gång för fulla muggar i München och väntas dra in runt 1 miljard euro till Bayerns huvudstad.

Bild:AP Photo/Matthias Schrader

Vid halvtid av festligheterna, som inleddes den 16:e september, hade antalet besökare uppgått till 3 miljoner, mot någonstans mellan 2,8 och 2,9 miljoner under förra årets nio första dagar, meddelade Münchens viceborgmästare, Josef Schmid som är festivalens högste ansvarige, i söndags.

Besökarantalet för årets festival kan således återigen komma att summera till minst 6 miljoner för första gången på tre år. För München har öl-festivalen en stor ekonomisk betydelse. Sedan 2005 har ölkonsumtionen inne på det över 30 hektar stora festområdet varit mellan 6 och 8 miljoner liter och över 10.000 arbetstillfällen skapas inne på själva området.

En liter öl kostar nära 11 euro och tillsammans med övrigt konsumerande inne på festfältet bedöms besökarna totalt spendera omkring 350 miljoner euro bara där. Därutöver lägger besökare i staden ytterligare runt 250 miljoner euro på sådant som shopping, transport och mat utanför festivalområdet.

Besökarna lägger därtill över 400 miljoner enkom på boende. Sammanlagt ekonomiskt värde för München av Oktoberfest summerar således till omkring 1 miljard euro, enligt undersökning som gjordes av arbetsdepartementet i samband med festen 2014.

Drygt hälften av festivalens besökare, respektive omkring 70 procent, består av München- respektive Bayernbor. Hälften av besökarna som inte är från Bayern är tyskar från någon av landets övriga delstater, enligt festivalens pressmaterial. Därutöver är amerikaner, schweizare, britter, österrikare och australiensare i sin tur de "vanligaste" besökarna som dricker Maß, köper Dirndl eller Lederhosen och skränar med i tysk umpa-umpa-musik.

En preliminär slutrapport av årets oktoberfest ska ges vid en presskonferens i samband med avslutningen nästa tisdag.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?