Annons

”Okontrollerad” virusspridning i Gällivare – LKAB stänger verk

Gällivare kommun har en ”okontrollerad och samhällsfarlig” spridning av covid-19, uppger kommunen på sin hemsida.

Nu stängs en rad anläggningar, däribland LKAB med omedelbar verkan.

”Vi tar det säkra före det osäkra och ber dess medarbetare stanna hemma”, säger LKAB:s tillförordnade presschef Fredrik Björkenwall.

Foto:Fredrik Sandberg/TT

”De senaste dagarna har det skenat iväg ordentligt. Med anledning av det har vi fattat en rad beslut för att försöka minska smittspridningen”, säger Stefan Nieminen, kommunikationsansvarig vid krisledningsgruppen på Gällivare kommun.

Kommunen väljer att från och med i dag, med omedelbar verkan, stänga alla fritids- och kulturanläggningar som badhus, bibliotek, sporthallar och museer.

Kommunen kommer även under dagen att vända sig till länstrafiken i Norrbotten och vädja till dem att stoppa resandet till och från Gällivare. Det är en unik åtgärd, säger Stefan Nieminen.

Har ni några teorier om varför smittspridningen ökat
”Det finns spekulationer men det känns inte konstruktivt att rota i det nu, för det minskar inte smittspridningen”, säger Stefan Nieminen.

Är det några grupper i samhället som drabbats värre än andra
”Nej, nu är det frågan om en okontrollerad samhällsspridning.”

Enligt LKAB:s tillförordnade presschef Fredrik Björkenwall har gruvbolaget valt att temporärt stänga ett av sina verk i Malmberget. Anledningen är brist på personal med rätt kompetens då 60 medarbetare stannar hemma på misstanke om covid-19.

”Vi tar det säkra före det osäkra och ber dess medarbetare stanna hemma. Vi bedömer att verket kommer att vara igång igen till midsommar och detta påverkar inte leveranserna”, säger Fredrik Björkenwall.

Hur länge kan verket stå stilla utan att det påverkar leveranserna?
”Vi ser inga skäl till oro för leveranserna i dag. Det finns lager både i hamn och på upplag i Malmberget. Vi har alltid en buffert för oförutsedda stopp.”

I eftermiddag ska kommunen hålla ett krismöte med näringsliv och lokala myndigheter för att försöka hitta fler möjliga åtgärder att sätta in. Kommunen vädjar även till de enskilda kommuninvånarna att ta det akuta läget på allvar.

Om en terrorist höll Gällivare i skräck och dödade en till två personer i veckan så skulle folk väldigt noga följa myndigheternas anvisningar och inte sticka ut näsan. Nu dödade coronan en till två personer i veckan men det verkar folk inte riktigt ta till sig, den här osynliga terroristen, säger Stefan Nieminen.


Innehåll från Reguity Group ABAnnons

Digitala personaloptioner – Equity made simple

Att administrera personaloptionsprogram har länge varit ett tidskrävande arbete. Dessutom har själva syftet, att vara ett framåtriktat incitament för nyckelpersoner, försvårats av bristande tillgänglighet till relevant dokumentation. Att digitalisera investeringar i blivande svenska ”unicorns” innan de noteras, samt att skapa en överblick av onoterade innehav är bakgrunden till Reguity’s digitala plattformar NVR.se och VPZ.se.

Reguity Group bildades 2006 för att hjälpa onoterade företag i processen att digitalt administrera transaktioner och dokumentation av ägande av aktier och derivat. 

– Vi skapade först NVR.se för digital bokföring av aktiebok och därefter VPZ.se, en avancerad plattform som ger komplett överblick och investeringshistorik i realtid för de som investerar i onoterade bolag. Poängen med personaloptionsprogram att vara ett incitament faller om man inte synliggör dem, säger Ekon dr Henrik Kristensen, grundare och VD för Reguity Group AB (publ). 

Administrera personaloptionsprogram

Kombinationen NVR.se och VPZ.se skapar en effektiv infrastruktur för att ge ut och administrera optioner i NVR.se, vilka sedan synliggörs i depåtjänsten VPZ.se. Smarta notifieringar påminner samtliga parter i god tid innan optionerna förfaller.

– Optionstjänsten fungerar lika bra för noterade aktiebolag med onoterade personaloptioner, som för internationella bolag eller svenska onoterade bolag med internationella optionsinnehavare.

Därmed kan finansiella och juridiska rådgivare överlämna en fullständig tjänst till sina klienter, utöver avancerade kalkyler och optionsavtal. Som en bonus blir dessutom administrationen billigare.

Optioner i nästa svenska Unicorn

Reguity vill göra alla optioner enkelt överlåtelsebara, så det blir lika smidigt att investera i onoterade teckningsoptioner, personaloptioner eller warranter som i noterade publika aktiebolag.

– Det skapas enorma värden i dessa företag och många skulle gå än bättre med effektiva incitamentsprogram och access till nya finansiella instrument. Det får man via vår lösning, avslutar Henrik.

EXTERN LÄNK: Läs mer om Reguity Group här 

FAKTA:

Reguity Group AB (publ) är den ledande digitala plattformen för ägare och investerare i privata företag i Nordeuropa. Reguity erbjuder ett brett sortiment av digitala online/offline-verktyg och tjänster för aktieägare och portföljförvaltning samt finansieringsrådgivning för privata företag.

Mer från Reguity Group AB

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Reguity Group AB och ej en artikel av Dagens industri
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?