1515

Ökning av smittade i Sverige

Covidsmittan i Europa fortsätter uppåt. Även i Sverige ser Folkhälsomyndigheten en ökning av antalet smittade.

Foto:Johan Nilsson/TT

Folkhälsomyndigheten har sett en stor ökning av antalet smittade den senaste veckan, men det är svårt att säga exakt vad det beror på. Det kan delvis bero på rekommendationen om ökad testning.

”Men vi tror också att det är en reell ökning av smittspridningen”, säger Sara Byfors, enhetschef på Folkhälsomyndigheten.

När det gäller iva är antalet nyinlagda fortsatt på en låg nivå. Men man ser en viss ökning av vaccinerade som behöver intensivvård.

”Man kan se att det är fler vaccinerade i relation till ovaccinerade som ligger på iva just nu”, säger Byfors.

”Men budskapet är att vaccinet skyddar mot allvarlig sjukdom.”

Antalet nya dödsfall ligger även det på en låg nivå.

”Vaccinet skyddar även mot död i covid-19”, säger hon.

”Men det finns även de som inte klarar av en infektion trots vaccination.”

I övriga Europa syns fortsatt en stor ökning av antalet fall. De länder där vaccinationsgraden är sämre har en allvarligare situation.

”Antalet dödsfall ökar även i Europa”, säger Sara Byfors.

FHM har tittat på olika åtgärder för arrangemang utan vaccinationsbevis och föreslår följande:

Deltagarna ska ha en anvisad sittplats. Sällskap ska kunna hålla ett avstånd på minst en meter i sidled samt framåt och bakåt från andra sällskap. Antalet deltagare i ett och samma sällskap får vara högst åtta personer. Om ett sällskap uppgår till fler än åtta deltagare ska den som anordnar sammankomsten eller tillställningen dela upp sällskapet.

Förslagen gäller för allmänna sammankomster och offentliga tillställningar med fler än 100 deltagare inomhus.

Totalt har 15.142 personer med bekräftad covid-19 avlidit i Sverige, enligt den senaste statistiken från Folkhälsomyndigheten.

Sammanlagt har 1.196.688 personer i Sverige bekräftats smittade med covid-19.

7.305.433 personer (16 år och äldre) har fått minst en dos vaccin mot covid-19, baserat på vad regionerna har rapporterat in till det nationella vaccinationsregistret. Det motsvarar 85,5 procent av befolkningen i åldersgruppen 16 år och äldre.

Av alla över 16 år har 7.015.719 personer, eller 82,1 procent, fått två doser. Det är en liten ökning från förra veckan – torsdagen den 18 november var andelen 81,8 procent.

 


Innehåll från RoboMarketsAnnons

Multi-asset-mäklaren RoboMarkets etablerar sig i Sverige med unik prismodell

Mats-Olof Engarås och Maximilian Ström, Managing Director respektive kundansvarig på RoboMarkets.
Mats-Olof Engarås och Maximilian Ström, Managing Director respektive kundansvarig på RoboMarkets.

Många privata investerare är sofistikerade i sin handel och letar ständigt efter de bästa möjligheterna. Nu erbjuder multi-asset-mäklaren RoboMarkets sina tjänster inom CFD- och aktiehandel på den svenska marknaden.

– Vi lanserar också en transparent prismodell med fast månadsavgift som inkluderar obegränsad handel i amerikanska aktier utan courtage samt courtagefri CFD-handel med mycket attraktiva spreadar, säger Mats-Olof Engarås, Managing Director på RoboMarkets i Sverige.

Vill du veta mer? Läs mer om RoboMarkets här

Den tidiga etableringen av nätmäklare och andra bankutmanare i Sverige har bidragit till ett väl utbrett intresse för investeringar och trading bland privatsparare. Med de senaste årens centralbanksstimulanser med hög likviditet, stort flöde av nya börsnoteringar och ”meme stocks”, eller internetfenomensaktier, har intresset för trading ökat ytterligare. Många använder sig av flera mäklare och handelsplattformar och medvetna investerare letar hela tiden efter nya möjligheter.

Efter att RoboMarkets framgångsrikt etablerat sig i ett flertal europeiska länder har snabbväxaren öppnat i Sverige. Bolaget erbjuder sina kunder exponering mot ett stort och diversifierat utbud av underliggande instrument på olika marknader till förmånliga handelsvillkor och support på svenska.

– Vårt mål är att vara flexibla och snabbrörliga för att möta marknadstrenderna. Nu fortsätter vi att utveckla och anpassa våra tjänster för att bli ett än mer attraktivt alternativ för svenska kunder, fortsätter Mats-Olof Engarås.

Kundfokuserat team

RoboMarkets lägger stor vikt vid att ha en nära dialog med sina kunder och för att erbjuda bästa möjliga kundsupport har man också rekryterat personal till kontoret i Stockholm. Kundteamet leds i dagsläget av Maximilian Ström och Mats-Olof Engarås, som tillsammans har lång erfarenhet från finanssektorn och kundfokuserade roller.

Hos RoboMarkets har kunderna tillgång till de välkända tradingplattformarna MetaTrader4 och MetaTrader5, med webbaccess och mobilapplikationer, samt den egenutvecklade plattformen R StocksTrader, som speciellt tagits fram för aktiehandel, med användarvänlighet och flexibilitet i fokus. För att möta det växande intresset för automatiserad trading erbjuds kunderna även användarvänliga verktyg för att bygga sin egen tradingrobot.

– Helhetserbjudandet med tradingplattformar, tillgängliga marknader och handelsvillkor är anpassade för att vara konkurrenskraftiga både för professionella, sofistikerade traders och för handlare med mindre erfarenhet, säger Mats-Olof Engarås.

I kombination med den unika prismodellen erbjuds nya kunder att handla utan månadsavgift fram till sista februari 2022.

Vill du veta mer? Läs mer om RoboMarkets här

Riskinformation: CFDs är komplexa instrument och innebär stor risk för snabba förluster på grund av hävstångseffekten. 61.41% av alla icke-professionella kunder förlorar pengar när de handlar CFDs via den här leverantören. Du bör överväga om du förstår hur CFDs fungerar och om du har råd att ta en sådan hög risk att förlora dina pengar. Om den med CFD förenade risken upplevs som komplicerad för dig, sök oberoende råd.

Mer från RoboMarkets

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med RoboMarkets och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?