1515
Annons

Ökning av coronafall i Kina – 30 nya fall upptäckta

30 nya fall av coronasmitta rapporterades från Kina under lördagen, en ökning jämfört med de 19 fall som rapporterades i fredags.

Av de nya fallen gäller 25 personer som rest in i Kina från utlandet medan resterande fem alltså smittats i Kina, samtliga i provinsen Guangdong, enligt myndigheterna.

Det är låga siffror jämfört med i februari då epidemin i landet var som värst och hundratals nya fall registrerades varje dag. Men den nya ökningen visar på hur svårt det är att hålla nere spridningen trots Pekings drastiska åtgärder.

Smitta som förs in utifrån och patienter som bär på viruset utan att veta om det har de senaste veckorna varit de största orosmomenten i Kina. Inresor för utlänningar har kraftigt begränsats, men de flesta ”importerade” fallen rör kinesiska medborgare som återvänt hem.

Peking har också uppmanat lokala myndigheter att försöka identifiera och isolera smittade personer utan symptom.

Totalt har närmare 82.000 fall av smitta och över 3.300 dödsfall rapporterats i landet sedan utbrottet startade i Wuhan i Hubeiprovinsen i december.

Covid-lättnad i megastad där Volvo Cars tillverkar

Från och med måndag släpper den kinesiska mångmiljonstaden Chengdu på de covidrestriktioner som infördes den 1 september. 

Invånare måste dock fortfarande ta ett covid-test varje vecka och uppvisa ett negativt resultat om man vill besöka offentliga byggnader eller åka med stadens kollektivtrafik.

Foto:Karin Olander/TT

Chengdu med 21 miljoner invånare är den största staden i Kina att införa en total nedstängning sedan Shanghai gjorde detsamma tidigare i år. Beskedet betyder nu att till exempel skolor, restauranger och museum kan öppna igen.

Volvo Cars tillverkaren sin bästsäljande modell XC60 i Chengdu, men har sedan tidigare kunnat starta sin produktion igen genom en så kallad fabriksbubbla där de anställda bor på hotell.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera